latest

Bir futbolcunun İngiliz siyasetindeki turnusol etkisi

26 Ekim 2020

/ by Bisikletli Gazete

 Manchester United ve İngiliz Millî takımının oyuncusu olan Marcus Rashford’un,  ekonomik geliri düşük ailelerin çocuklarına yönelik, okullardaki öğle yemeği yardımının tatil dönemlerinde de verilmesi için başlattığı kampanya, hükümetin ayağına dolanmaya devam ediyor.

 






Yardaş Serdar Gökcan

yardasserdar@gmail.com

 

Hatırlanacağı gibi ünlü futbolcunun geçen yaz tatili için yaptığı benzer girişim, başta itiraz edilmiş olunmasına rağmen kısa süre de kabul edilip yürürlüğe sokulmuştu. İhtiyaç sahibi 1.400.000 aileye haftalık 15 pound değerindeki çekler verilmiş, bu çekler için bütçeden 126 milyon poundluk bir ödenek ayrılması gerekmişti.

 BU KEZ EASTER’A KADAR

Kış dönemindeki tatillerde de aynı yardımların yapılmaya devam etmesi, kendisi de çocukluk yıllarında bu yardımlardan yararlanmış olan Marcus Rashford’un bir sonraki hedefi oldu. Ancak bu kez hükümet ve muhafazakâr Parti’nin ön sıra (frontbench) milletvekilleri bu yardımların kış ve bahar dönemi tatillerine uzatılmasına şiddetle karşı çıktılar. Bunlar, ekonomik geliri yıllık net 7400 poundun altında olan ailelerin yararlanabildiği yardımlar.

Gelir seviyesinin düşüklüğünün yanı sıra başka kriterler de mevcut. Bunlara kişiler, ikamet ettikleri bölgelerin belediyelerinin internet sitelerinden ulaşabilmekteler. Aylık net 616.67 pound olan bu yardımlara hükümetin karşı çıkışındaki temel argüman ise, Covid sürecinde devletin zaten ihtiyaç sahibi ailelere yeterince yardım yapması ve ek bir yardım paketine ihtiyaç olmadığının düşünülmesi.

Sosyal medyada oldukça fazla sayıda takipçiye sahip olan yıldız oyuncunun Twitter hesabından verdiği yanıtlar geniş toplum kesimlerinde öyle hızlı yankı buluyor ki, halkın tepkisinden çekinen kimi muhafazakâr Parti milletvekilleri de bu kampanyanın yanında olup hükümetin üzerindeki baskının artmasına sebep oldular ve olmaya devam ediyorlar. Üstelik Marcus Rashford’un başbakan Boris Johnson’a yazdığı mektubun karşılık bulmayışı da tartışmaları alevlendiren bir başka unsur oldu.

“ÇOCUKLARIN BESLENMESİ AİLELERİN SORUMLULUĞUNDADIR DEVLETİN DEĞİL”

Kimi muhafazakâr milletvekillerinin, bedava öğle yemeği kampanyasına karşı çıkarken dayandıkları argümanların ideolojik bakış açılarının bir yansıması olduğu da gözlerden kaçmadı. Çocukların beslenmelerinin sorumluluğunun ailelerde olduğu bunun devleti ilgilendirmediği konusundaki yaklaşımları, tartışmayı başka bir boyuta taşıdı. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının sağlıklı beslenmelerinin bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ve sosyal adaletin gereği bunun görmezden gelinemeyeceğini söyleyenler çok da haksız değiller.

Özellikle salgını önlemek adına, hükümetin dağıttığı paraların kimlere ve ne amaçla verildiği tartışılırken, fakir ailelerin çocuklarının beslenme sorununun devleti ilgilendirmediği söylenemez.

                                              

BESLENME İÇİN Mİ YOKSA “DANIŞMANLAR” İÇİN Mİ BÜTÇE?

Hükümet, salgının başından beri koruyucu ekipman ve NHS çalışanların korunmasına yönelik malzeme ciddi sıkıntılar yaşıyor. Üstelik bu ekipmanlara harcanan para ile bunların neredeyse dört katı kadar paranın danışmanlık ücreti olarak belli başlı firmalara verilmiş olması, süreci yakından takip edenlerin sık sık dile getirdikleri bir başka konu.

Hali hazırda zaten bilim insanlarından oluşan bir danışma kurulu var iken, içeriği doldurulmayan danışmanlık başlığı altında, firmalara salgının başladığı günden bu yana 175 milyon pound para aktarılması dikkat çekici. Üstelik verilen bu paranın, geçen yaz bedava verilen öğle yemeği çeklerinin toplamından fazla bir meblağa denk gelmesine rağmen somut bir getirisi olmadığı da salgın sürecinde ortaya çıkmış durumda. Test sürelerinin bir türlü kısaltılamaması, izleme aplikasyonlarının tam kapasite ve verimlilikle bir türlü çalışmaması, hastalığın takibini zorlaştıran en önemli etkenlerden.

 TURNUSOL KÂĞIDI

Covid salgını ve bu süreçte hükümetin performans ve becerisinin yetersizliği, yıldız oyuncu Marcus Rashford gibi hiçbir politik beklentisi olmayan, gönüllülük  üzerinden iyilik amaçlı hareket eden kişileri, hükümetin turnusol kâğıdı haline getirmeye devam edecek gibi görünüyor.

İngiltere’nin rüzgârına dayanamayan şapkalar düştükçe görünecek kel sayısının da artmaya devam edeceğinden şüphemiz olmasın...

 

Marcus Rashford’un “Çocuk gıda yoksulluğuna son verin - hiçbir çocuk aç kalmamalı” kampanyasına katılmak için:

https://petition.parliament.uk/petitions/554276/

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan