latest

İngiltere yeni bir tahtakurusu istilasıyla karşı karşıya

22 Ekim 2023

/ by Bisikletli Gazete

İngiltere’de son aylarda birçok evden tahtakurusu şikâyeti geliyor. Uzmanlar tahtakurularının artışını yaşam maliyeti kriziyle açıklıyor.

 

                                                               


                           

 

Haşere kontrol şirketi Rentokil'in verilerine göre İngiltere genelinde tahtakurusu vakaları yıllık bazda yüzde 65'lik bir artış gösterdi. Uzmanlar bu artışı yaşam maliyeti kriziyle açıklıyor ve eBay gibi online sitelerinden ikinci el mobilya satın alanların sayısının artmasın bağlıyor.

London School of Tropical Medicine’dan Profesör James Logan, The Telegraph'a verdiği demeçte yükselişin pandemi öncesi seviyelere geri dönen seyahat ve turizmle de bağlantılı olabileceğini söyledi. Logan’a göre, insanlar daha fazla seyahat ettikçe tahtakurularının hareketliliğinin artması da çok muhtemel.

Profesör Logan, konuya ilişkin verdiği demeçte, bu istilalarla uğraşmanın oteller ve diğer konaklama tesisleri için oldukça pahalıya mal olabileceğini söyledi.

Tahtakuruları genellikle gün boyunca yatak çerçevelerinde, şiltelerde, kıyafetlerde veya gevşek duvar kâğıtlarının altında saklanıyor ve geceleri yerlerinden çıkarak insanları ısırıyorlar.

Şiddetli bir istila durumunda ise tahtakuruları sıcak saklanma yerlerini tercih ettikleri için televizyon veya priz gibi yatağa yakın tutulan elektronik cihazlara da girebiliyorlar.

İngiltere'deki en yaygın yatak böcek türü olan “cimex lectularius”, ev hayvanları ve kemirgenler üzerinde hayatta kalabiliyor. Böcekler ve kuşlar tarafından da yayılan bu paraziter bir gecede 100 metreden fazla seyahat etseler de genellikle insanların uyuduğu yerin sekiz metre yakınında yaşıyorlar.

Tahtakurusu ısırıkları ciltte kırmızı, şişmiş ve kaşıntılı lekeler olarak görünür ve bazen ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Yatak böcek ısırıkları genellikle bir hafta içinde kendi başlarına azalır, ancak etkilenen bölgelere (genellikle yüz, boyun veya kollar gibi maruz kalan cilt) serin bir şey koymak kaşıntı ve şişmeye yardımcı olabilir.

Tahtakuruları insanların bagajlarında veya çantalarında saklanabilir, çünkü çoğu bu böcekleri taşıdıklarının farkında bile değildir. Bir tahtakurusu girdiği yatağa birkaç hafta içinde binlerce yumurta bırakabilir.

Bir evde tahtakurusunun olup olmadığı ise çarşaflardaki veya yataklardaki kan lekelerinden, vücuttaki ısırık izlerinden veya yataklarda görülen ezilmiş böcek kalıntılarından anlaşılabilir. Evlerinde tahtakurusu olduğunu düşünenlerin bölgelerindeki NHS yetkililerine veya bir haşere temizleme şirketine başvurmaları tavsiye ediliyor. Evlerin düzenli olarak temizlenmesi ve ilaçlanması ise istila riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan