Londra Bisiklet Kulübü’nün kültürel ve sanatsal temalarla süslediği bisiklet turlarına her yaştan, her kesimden onlarca bisiklet sever katılıyor.
Tuncay Bilecen
Geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlayan Londra Bisiklet Kulübü, kısa sürede Londra’da yaşayan Türkiyeli topluluktan büyük bir ilgi gördü. Başta çocuklar ve kadınlara yönelik olmak üzere ücretsiz bisiklet eğitimleri, bisiklet tamiri ve bakımı hizmetleri veren Londra Bisiklet Kulübü’nün kültürel ve sanatsal temalarla süslediği bisiklet turlarına her yaştan, her kesimden onlarca bisiklet sever katılıyor.
Londra Bisiklet Kulübü üyeleri, COVID – 19 sürecinde, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) ve Day-Mer’de toplanan gıda yardımlarını bisikletleriyle, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında aktif rol aldı. Londra Bisiklet Kulübü’nün kurucusu Özgür Korkmaz ile bisiklet sevgisi ve kulüp çalışmaları hakkında sohbet ettik.
Bisiklet senin hayatını nasıl değiştirdi?
Bisiklet benim hayatıma bambaşka bir renk getirdi. Bisiklet çocuklar için bir eğlence aracıyken, yetişkinler için özgürlük hissi veren basit, doğaya saygılı güzel bir araç. O pedalı çevirdiğinizde yüzünüze rüzgârın vurması, güzel manzaralı kanal boyunca ya da bir ormanda sürmeniz, doğayla bütünleşmenizi sağlıyor, size müthiş bir pozitif enerji veriyor. Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda birçok katkısı oluyor. Benim asıl bisiklet kullanmaya başlama nedenim uzun bir yol yapma isteğiydi. O hedefe uygun bir tur bisikleti satın alarak ilk adımı attım ve sonrasında kısa bir hazırlık ve planlama yaparak uzun yolculuğuma doğru pedallamaya başladım.
Nereden nereye gittiniz? Bu turdan kısaca söz eder misiniz?
Bisiklet ile Londra’dan İstanbul’a gittim. Yolculuk 46 gün sürdü, 11 ülkede bisiklet kullanarak toplam 3.402 km yol yaptım. 4 Haziran 2018’de Londra’nın Chingford bölgesinden pedallamaya başlayıp 46 gün sonra İstanbul Üsküdar’da yolculuğu tamamladığımda Avrupa kıtasını bir uçtan diğer uca geçmiş oldum. Daha öncesinde bisiklet konusunda hiç bir deneyimim yoktu, teker patlağı nasıl tamir edilir bilmiyordum, hayatımda 10 km’den uzağa bisiklet sürmemiştim ve daha yola çıkmadan önümde bir ton engel vardı.
Her türlü zorluklarına rağmen bu yolculuğu yapmayı çok istedim önce eşimi ve ailemi bu delice fikre ikna etmem gerekiyordu zor da olsa onları bir şekilde ikna etmeyi başardım sonra işyerinden 2 aylık izin almada sorunlar çıktı bir şekilde onu da çözüp zor bela izni koparınca hazırlıklar başladı. Zaten aylar öncesinden gideceğim rotayı araştırıp öğrenmiştim daha sonra bir günlük bisiklet tamir kursuna gittim, son bir ay kala da malzemeleri alıp bisikletin üzerindeki ağırlıklarla birlikte antrenman yapmalara başladım. Yolculuğa daha başlamadan önüme çıkan tüm engelleri bir şekilde aşıp nihayet hayatımın en anlamlı yolculuğunu yapabildim
Bu yolculuğu gerçekleştirdikten sonra kendini nasıl hissettin?
Okuduğum bir yazıda konfor alanı, insanın kendisini içinde güvende hissettiği, stres ve riskin en az olduğu görünmez yaşam alanıdır diyordu ve bu alanı terk etmeden değişimin, gelişimin zor olacağından bahsediyordu. O zamana kadar Londra’da monoton sayılabilecek bir yaşantı sürüyordum, çoğu insana göre iyi bir düzenim vardı iş, aile, ev; ama her nedense mutlu, huzurlu olmayı bir türlü beceremiyordum üzerimde bir çeşit tükenmişlik hissi ağır basıyordu, bir değişime ihtiyacım vardı.
Uzun bir bisiklet yolculuğu yaparak fiziksel ve mental sınırlarımı zorlamak istedim galiba konfor alanımdan çıkış biraz radikal oldu ama kesinlikle işe yaradı diyebilirim.
Yolculuk bittikten sonra çok daha pozitif, çok daha fazla sevecen bir insan oldum. Yol boyunca karşılaştığım güzel insanlar, biriktirdiğim anılar, ailemin, arkadaşlarımın desteği ve imkânsız gibi görünen şeyi başarmış olmanın verdiği haz, bende pozitif anlamda olumlu değişimlere yol açtı.
Bisikletin insanların hayatına neler kattığı konusundaki deneyimlerimi paylaşmak için de yolculuğumun bir belgeselini yapıp sonrasında bir bisiklet kulübü kurmaya karar verdim. Belgeseli yapmayı hâlâ beceremedim, ama yolculuktan 11 ay sonra Londra Bisiklet Kulübü’nü bir grup arkadaşımla birlikte kurmayı başarabildim.
Londra Bisiklet Kulübü, Türkiyeli toplum içinde bugüne kadar bu alanda kurulan en büyük oluşum sanırım.
Evet, doğru Londra Bisiklet Kulübü, Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplum içinde kurulan ilk bisiklet kulübü diyebiliriz. Daha önce sanıyorum küçük çaplı bisikletli arkadaş grupları varmış ama daha fazla ileriye taşınamamış.
Yaptığım yolculuk sonrası bisikletin insanların üzerindeki sihirli gücünü, ruhsal ve fiziksel anlamdaki katkılarını, çevreye faydalarını, ekonomik bir ulaşım aracı olmasından kaynaklı artılarını gördükçe, bisikletin çok daha fazla insan tarafından kullanılması gerektiğini düşünmeye başladım. O nedenle sadece bisiklet turları, gezileri yapalım diye değil aynı zamanda içinde yaşadığımız toplumun bisiklet kültürünün gelişmesine katkı sunalım hedefiyle Mayıs 2019’da Londra Bisiklet Kulübü’nü kurduk.
Çok sayıda bisiklet gezileri, etkinlikleri ve turlar yaptık. Hiç bir destek almadan tamamen gönüllü arkadaşların özverisiyle sağdan soldan bulduğumuz bisikletlerle Ekim 2019’da bisiklet eğitimlerini başlattık. Britanya Alevi Federasyonu’nun yer ve imkânlarını bize sunması, Londra Ulaşım Dairesi ve Enfield Belediyesi’nin destekleri ile kısa zamanda bir bisiklet atölyesi oluşturup içerisine 25 adet bisiklet aldık.
Londra Bisiklet Kulübü olarak kaç kişiye ulaştınız?
Whatsapp grubumuzda 120’ye yakın arkadaşımız var. Facebook’ta 1.300’e yakın takipçimiz var. Bazı videolarımız 4-5 bin kişi tarafından izleniyor. Bunun dışında Youtube ve Instagram’da da yaptığımız etkinlikleri paylaşıyoruz. Amacımız sadece insanların bize katılıp bisiklet kullanmaları ya da eğitim almaları değil, kendi bölgelerinde aileleriyle, arkadaşlarıyla bisiklet kullanma alışkanlığı edinerek hayatlarına pozitif bir katkı sağlamalarına teşvik edebilmek.
Katılımcı profiliniz hakkında neler söylersin?
Her yaş grubundan farklı sosyo-ekonomik çevrelerden katılımcılarımız oluyor. Uzun yıllardır burada yaşayan arkadaşlarla son dönem gelen Ankara Antlaşmalı arkadaşlar arasında bir köprü gibiyiz. Eğitimlere kadınlar ve çocuklar ilgi gösterirken, tur ve gezilere 35 yaş üzeri insanlarımız ağırlıklı olarak katılıyor. Sanıyorum fiziksel aktiviteye ihtiyacımız olduğu kadar sosyalleşmeye olan ihtiyaç nedeniyle de insanlarımız etkinliklerimize epey ilgi gösteriyor.
Londra Bisiklet Kulübü’nde eğitimler ne zaman başladı?
Kulübü kurduktan sonra etkinliklerimizi sosyal medyada paylaşmaya başlayınca çok sayıda insandan mesajlar almaya başladık. Bisiklet eğitimi konusunda talepler, sorular ve iyi bir iş yaptığımız konusunda övgüler almak bizi epey motive etti. Kısa sürede bu kadar talebin olacağını düşünmemiştik. Ekim 2019’da herhangi bir destek almadan sağdan soldan topladığımız 8-10 bisikletle Britanya Alevi Federasyonu’nun Enfield’taki yerleşkesinde bisiklet eğitimlerine başladık. Özellikle de kadınlar ve çocukları hedef kitlesi olarak belirleyip hafta sonları çalışmalar yaptık. Şunu gördük ki, toplumumuzda bisiklet kullanma kültürü çok yetersiz ve özellikle de kadınların büyük bir çoğunluğu hayatlarında hiç bisiklet kullanmamış. Belli bir yaştan sonra da öğrenmek isteseler de buna cesaret edememişler ve tabi uygun koşulların olmayışı da öğrenmelerinin önünde engel oluşturmuş.
LBK eğitim projesi tam da bu engelleri ortadan nasıl kaldırabiliriz konusuna kafa yormakla başladı. TFL’e bir bisiklet projesi başvurusu yaptım, Enfield Belediyesi’yle çok sayıda görüşmeler ve yazışmalar yapıp bize destek olmalarını istedim. Nihayet Şubat 2020 de bize destek vermeye başladılar. Şu anda BAF yerleşkesinde bize ait bir bisiklet atölyesi ve içinde 25 tane bisikletimiz var.
Ayrıca bisiklet gezileri düzenliyorsunuz. Nerelere gittiniz, gezilerinize katılımlar nasıl oluyor?
Bir yıldır çok sayıda gezi gerçekleştirdik. Bisiklet turlarına her zaman güzel bir tema ekledik. Mesela bisiklet kullandık piknik yaptık, bisiklet kullandık çilek bahçesine gidip çilek topladık, kamp yaptık, dans ettik, yoga, meditasyon yaptık. Bu arada üç kez ormanda yürüyüş organizasyonu yaptık çok keyifli oldu ve epey bir insan katıldı.
Aramızda spor, müzik, tiyatro, resim, sinema ile uğraşan ya da çeşitli yetenekleri olan birçok arkadaş var nedenle epey renkli bir topluluğuz. Bisikleti sanatla, kültürle buluşturunca yeni deneyimler kazanıyoruz, birlikte keyifli zaman geçiriyoruz sanıyorum bu şekilde daha fazla insanın ilgisini çekmeyi başarabildik.
Londra içerisinde çok sayıda kısa turlar ve bisiklet etkinlikleri gerçekleştirdik, uzun sürüşlerimiz de oldu, Cambridge ve Stevenage turları yaptık. Covid-19 nedeniyle önceden yapmayı planladığımız uzun Charity sürüşlerini ve etkinliklerini ertelemek zorunda kaldık.
COVID – 19 salgınında evinden çıkamayacak olan insanlara Londra Bisiklet Kulübü olarak yardım kolilerini götürdünüz. Bu nasıl deneyim oldu sizin için?
Londra’da kısıtlamaların başladığı daha ilk günlerde Britanya Alevi Federasyonu’nun COVID - 19 dayanışmasına gönüllü olarak katıldım. Orası bir dayanışma bir merkezi gibiydi, ilk günden itibaren duyarlı insanlar, bazı market sahipleri, diğer toplum merkezleri birçok gıda malzemesini BAF’a getirdiler. Bu gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Londra Bisiklet Kulübü’nden 10 arkadaş gönüllü olduk ve yüzlerce gıda paketinin bisikletlerle taşınmasına katkı sunduk. Dağıtımlar çoğunlukla uzak yerlere arabalarla yapılıyordu biz daha çok yakın yerlere paketleri ulaştırdık. Bazen de Day-Mer’in gıda yardım paketlerini taşıdık. Dağıtımlar 31 Mayıs’a kadar devam etti ve iki kurum toplamda binlerce gıda paketini insanlarımıza ulaştırarak tarihi bir dayanışma örneği ortaya koydular biz de bu anlamlı dayanışmanın küçük bir parçası olmaktan onur duyduk.
COVID – 19 salgını bisiklete olan talebi artırdı mı?
Salgından sonra sosyal mesafe kuralının ortaya çıkmasıyla ve toplu taşıma araçlarının risk teşkil etmesinden ötürü yürüyüş yapmak ve bisiklet kullanmak çok daha değerli hale geldi. Bundan dolayı bisiklete yoğun bir talep oldu. İngiltere’de hükümet bir karar alarak bisiklet kullanımı için 2 milyar sterlin ek bütçe ayırdı. Bu para ile yeni bisiklet yolları yapılacak ve yarım milyon insana çok yakında 50’şer poundluk bisiklet tamir kuponu verilecek. Bisiklete olan talep aşırı derecede arttı ve şu anda anda birçok mağazada bisiklet bulunamıyor, stoklar eridi. Bu kötü bir haber tabii, ama iyi haber şu ki; Londra Bisiklet Kulübü’nün Enfield’deki bisiklet atölyesinde 25 adet bisikleti var. Toplam 19 arkadaşımıza bu dönemde uzun süreliğine bisikletlerimizi ödünç verdik. Bunlardan ikisi NHS hemşiresiydi.
Çok yakında hükümetin de tavsiyeleri doğrultusunda bisiklet eğitimlerine başlayacağız istiyoruz ki en kısa zamanda insanlarımız işe, okula, alışverişe bisikletleriyle gidip gelsinler. Eğitimlerin dışında insanlarımız Enfield’deki bisiklet atölyemize gelip yakında yapacağımız bisiklet bakımı atölyelerine katılabilirler ve ihtiyaç halinde bisiklet ödünç verebiliriz.
Londra Bisiklet Kulübü’ne katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?
Toplum üyelerimiz bize sosyal medya üzerinden ya da 07799735234 numarasına mesaj yazarak ya da arayarak ulaşabilirler. BAF yerleşkesinde bulunan bisiklet atölyemizi ziyaret etmek isterseniz adresimiz.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder