ÖNCÜ Muhasebe, başta Ankara Anlaşmalılar olmak üzere birlikte çalıştığı kişilere, “ulaşılabilir muhasebe” anlayışıyla hizmet veriyor. ÖNCÜ Muhasebe’nin ortaklarından Alper Özceylan ile Ankara Anlaşmalıların göçünü ve verdikleri hizmetler hakkında konuştuk.
İnsanların muhasebecileriyle kurdukları ilişki kuaförleriyle kurdukları ilişkiye benzer. Her iki meslek grubunda da müşteri sadakati yüksektir. Kolay kolay muhasebecinizi değiştirmek istemezsiniz; ancak diğer taraftan da resmî anlamda işlerinizin dökümünü yapan, devletle kurduğunuz ilişkide aracılık eden ve vereceğiniz vergiyi hesaplayan kişiler olduğu için muhasebecinizle müşteri sadakatinin dışında bir güven ilişkisi de kurmanız gerekir.
İşte bu “güven” duygusunu öne çıkararak mükelleflerine işlerinin her aşamasında doğru adımlar atmaları için aracılık eden Öncü Muhasebe’nin ortaklarından Alper ÖZCEYLAN ile konuştuk.
Son yıllarda Türkiye’den Birleşik Krallık’a yeni bir göç dalgası var. Bu yeni göçmen profili genel olarak eski göçmenlerden birçok bakımdan ayrılıyor. Ankara Anlaşmalılarla çalışan bir muhasebe bürosu olarak bu yeni göç dalgasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet, gerçekten Türkiye’den Birleşik Krallık’a yönelik göçlerin farklı boyut kazandığını görüyoruz. Artık “beyaz yakalı” diye tabir edeceğimiz; eğitimli, nitelikli iş gücünün göçüyle karşı karşıyayız. Tabii bunda Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve politik koşulların da önemli bir payı var diye düşünüyorum.
Her ne kadar yeni gelenlerin çoğu; eğitimli, dil bilen, meslek sahibi kişilerden oluşsa da özellikle ilk yıllarda göçmenliğin doğası gereği çeşitli zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu bakımdan bizim görevimiz, onlara yaptıkları işler, vizeleri ve ödeyecekleri vergiler konusunda doğru rehberlik hizmeti vermek şeklinde özetlenebilir.
Bu anlamda özellikle Ankara Anlaşmalılara yönelik ne tür bir hizmet sağlıyorsunuz?
Öncelikle Öncü Accountancy olarak, ne tür hizmet sağlarsak sağlayalım gizli bir maliyet çıkarmıyoruz. Bir başka deyişle, mükellefle yaptığımız anlaşmayı tek bir fiyat üzerinden yapıyoruz. Bazı muhasebe firmaları, yaptıkları her iş için yeni bir maliyet kalemi çıkarıyor. Örneğin HMRC’ye (HM Revenue & Customs) bir mektup yazılacaksa bunun için bile ücret talep ediyorlar. Sürekli yeni maliyetlerin çıkarılması da mükellefleri hem rahatsız ediyor, hem de güvenlerini zedeliyor.
Gerek şahıs şirketi, gerek limited şirket olsun Ankara Anlaşmalılara bu süreçte; bordrolarının çıkarılması, yıllık muhasebe kayıtlarının yapılması, VAT (KDV) ve self assessment bildirimlerinin yapılması konusunda yardımcı oluyoruz. Tüm bu işlemleri bütünsel bir yaklaşımla ele alıyor, bu arada yapılması gereken diğer çeşitli bildirimleri de biz üstleniyoruz. Ayrıca Ankara Anlaşması için yeni başvuru hazırlığında olanlara business plan yazıyoruz. Business planın profesyoneller tarafından yazılması kabul oranını önemli ölçüde etkileyen bir faktördür.
Bu arada bütün bu hizmetleri, online bir platform üzerinden sağladığımızı belirtmeliyim. Yani mükelleflerin bize fiziken fatura ya da belge iletmelerine gerek kalmıyor. Tüm belgeleri cep telefonundaki uygulamamızla alabiliyoruz. Dolayısıyla kişilerin Londra’da olmalarına gerek yok, Birleşik Krallık’ın herhangi bir yerinde yaşıyor olabilirler hatta Türkiye’de dahi olabilirler.
Yeni gelen göçmenler henüz uyum sürecinde oldukları ve Birleşik Krallık yasalarını tam olarak bilmedikleri için bu dönemde muhasebecilerinin danışmanlığına da ihtiyaç duyuyorlar. Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
Bu gerçekten önemli bir sorun. Çünkü bu kişiler henüz tam olarak Birleşik Krallık’taki yasaları bilmeyebilirler. İşte burada da muhasebecilerin iyi bir danışmanlık hizmeti sağlamaları gerekiyor.
Öncü Muhasebe olarak, birlikte çalıştığımız kişilere ilk günden itibaren bir yol haritası çıkarıyoruz. Bu süreçte nelerle karşılaşacakları konusunda bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Mükelleflerimiz aramadan “deadlinelarını” biz onlara hatırlatıyoruz. Bize bu konularla ilgili olarak e-posta ve telefon yoluyla ulaşabiliyorlar. Ulaşılabilir olmak, bir muhasebe bürosundan beklenen en temel özelliktir.
Birçok Ankara Anlaşmalı 3 yıllık başvuru yapmaya hazırlanıyor. Malum bir taraftan da COVID -19 salgınının olumsuz etkileri devam ediyor. 3 yıllık başvuruya hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Siz bu konuda nasıl bir hizmet veriyorsunuz?
Her şeyden önce üç yıllık oturum başvurusuna ilişkin hesaplar bu konuda uzman olan bir muhasebeci tarafından yapılmalı. Size hizmet sunan muhasebecinin profesyonel olarak sertifikasının olması (AAT) ve meslek örgütüne üye (CIPFA) olması gerekir. Bu işi lisans olmadan yapanlar güvenilir olmadıkları gibi lisansları olmadığı için herhangi bir durumda yaptıkları işin arkasında da durmuyorlar. Ayrıca lisanssız muhasebecilerin yaptığı hesaplar, vize başvurularında ekstra inceleniyor.
Ankara Anlaşması özel bir vize türü olduğu için kendisine özgü bir takım kuralları ve işleyişi var. Eğer profesyonel bir ekiple çalışmazsanız bu durumda ret alma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Faturalar nasıl hazırlandı? Açıklamaları nasıl yapıldı? Yapılan iş kişinin iş alanına dahil mi? Bütün bunları dikkate alarak; Home Office çalışanı bir dosyayı nasıl inceliyorsa, biz de aynı şekilde inceliyoruz.
Bugüne kadar hesaplarını yaptığımız hiçbir müşteride başarısız sonuç almadık. 500’den fazla müşterimizin memnuniyeti ile yolumuza devam ediyoruz.
ONCU Accountancy
https://oncuaccountancy.co.uk/
Telefon: +44 7912 546674
E-posta: info@oncuaccountancy.co.uk
Adres: Unit 1J, Leroy House, 436 Essex Rd, N1 3QP
https://www.facebook.com/oncuaccountancy/
Hiç yorum yok
Yorum Gönder