latest

Bisiklet sosyalist bir ulaşım aracıdır: Dünya Bisiklet Günü kutlu olsun!

03 Haziran 2023

/ by Bisikletli Gazete

 Polonyalı sosyal bilimci Prof. Leszek Sibilski’nin ABD’de başlattığı kampanyanın elli yedi ülke tarafından kabul bulması üzerine “Dünya Bisiklet Günü” ilk kez 2018 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan bir kararla kutlanmaya başlandı.

Tuncay Bilecen



Yani Dünya Bisiklet Günü’nü hepi topu beş yıldır kutluyoruz. Ancak bisiklet hayatımıza gireli epey oldu. 18. yüzyılın ikinci yarısında icat edilen ve ilk başlarda yadırganan bisikletin işçi sınıfıyla buluşması için epey bir zaman beklemek gerekecekti. Bisiklet 100 yıllık bir dönemde geçirdiği teknik değişimle bugünkü şekline kavuşmuş ve işçi sınıfıyla buluşmuştu.  

BİSİKLET SOSYALİST BİR ULAŞIM ARACIDIR

Bisiklet sosyalist bir ulaşım aracıdır! Nasıl mı? Bisikleti toplumun her kesiminden herkes rahatlıkla kullanabilir. Bisiklet başlı başına sınıfları ortadan kaldırır. Troçki “Bir insanı, herkesten uzakta, zincirli iki tekerin üzerine koyun, lastiklerinin havası da kibri de inecektir” diyor.

Bisiklet kullanarak devasa araç piyasasının içinde yer almaz; benzin, yedek parça, aksesuar tüketmez kapitalist düzenin çarklarına çomak sokabilirsiniz. Bisiklet başlı başına kapitalizmin “tüket!” emrine bir reddiyedir. Bu yüzden Şili’deki sosyalist Allende döneminin politikacılarından Jose Viera-Gallo “Sosyalizm sadece bisikletle gelebilir” demişti.



BİSİKLET BİLİNCE YAPILAN BİR YOLCULUKTUR

Bisiklete bindiğimizde hareket ederek sadece bedenimizi değil zihnimizi de çalıştırabiliriz. Bu bakımdan bisiklet sürmek meditasyon yapmaya eşdeğerdir.

Bisikletin üstü kişinin kendi kendisiyle baş başa kaldığı ender anlardan biridir. Pedal çevirirken kendi içimize bir yolculuk yaparız. Bilincimiz berraklaşır. Evraka! diyerek bizi havaya zıplatacak fikirler bisiklet sürerken aklımıza gelir. “Hayat bisiklete binmeye benzer, dengeni korumak için hareket etmeye devam etmelisin” diyen Einstein izafiyet teorisini bisiklet sürerken düşündüğünü söyler.

BİSİKLET ÇEVRECİ BİR ULAŞIM ARACIDIR

Bisiklet dünyadaki en çevreci ulaşım aracıdır. Bisiklet kullanarak hava kirliliğine neden olmaz, fosil yakıt tüketmez, gürültü kirliliği yaratmazsınız. Bir arabanın park edilebileceği alana 10’dan fazla bisiklet koyabilirsiniz. Bisiklet, sadece çevre dostu bir ulaşım aracı değil, sizi doğayla buluşturan; rüzgârı, havayı, serinliği, sıcaklığı hissettiren bir araçtır.

Daha güzel günlere pedallamak dileğiyle, Dünya Bisiklet Günümüz kutlu olsun!




Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan