latest

Greenpeace’ten Türkiye’deki İngiltere çöpüne karşı imza kampanyası

24 Mart 2022

/ by Bisikletli Gazete

İngiltere son yıllarda Türkiye’ye rekor seviyede plastik atık gönderdi. Adana’da yaptığı bilimsel ölçümlerle atıkların doğaya ve sağlığa verdiği zararı ortaya koyan Greenpeace, bu konuda bir imza kampanyası başlattı.



Greenpeace 2021 Nisan ayındaki saha araştırmasında, çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana’da yasa dışı olarak çevreye döküldüğünü ve açıkta yakıldığı tespit etti. Yasa dışı plastik döküm alanlarından toplanan toprak, kül, su ve tortu örnekleri, hem Greenpeace araştırma laboratuvarlarından hem de bağımsız bir laboratuvardan bilim insanları tarafından incelendi. Analizlerin sonucunda,  bilim insanları, Adana’da tespit edilen dioksin ve furan seviyesinin Türkiye'de şimdiye kadar bildirilen en yüksek seviye olduğunu buldular (kontrol bölgesinin 400.000 katı). Dioksin-furanların bilinen en önemli özelliği ise kanserojen olması. Bu kimyasal; anne karnındaki bebekler için toksik olabilir, tümörleri tetikleyebilir, hormon ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilir.


Analizi gerçekleştiren bilim insanlarından Dr Kevin Brigden şunları söyledi:

“Kül ve alttaki toprak örneklerinde bulunan kimyasal kirleticilerin çoğu, çevrede parçalanmaya karşı oldukça dirençlidir ve besin zinciri yoluyla  hayvan ve insanlara geçebilir. İngiltere başta olmak üzere Avrupa’dan gelen plastik atıkların yoğun olarak tespit edildiği alanların bazılarında bu kirleticilerin seviyeleri çok yüksekti.

Geri Dönüşümsüz Hayatlar.

Greenpeace Akdeniz araştırmasında incelenen 5 farklı çöp döküm alanı, Adana’nın verimli tarım, hayvancılık ve sulama arazileri içinde yer alıyor. Plastik atıkların yasa dışı yakılması sonucu ortaya çıkan ağır metal, dioksin ve furan ve kalıcı organik kirleticilerin toprağa, suya, havaya ve besin zincirine karışarak kansere neden olabileceği gerçeği, insan sağlığı için de geri dönüşümü olmayan zararlar içeriyor. Adana’lı narenciye yetiştiricisi İzzeddin Akman’ın konuyla ilgili ifadesi ise oldukça çarpıcı: “Ben Avrupa’ya vitamin gönderiyorum, onlar bize zehir gönderiyor” 

Greenpeace başlattığı imza kampanyasıyla İngiltere’ye hesap soran Greenpeace Akdeniz, özellikle Adana’da tespit edilen yasa dışı plastik atıkların yarattığı çevre sorunlarına karşı sorumlu bulduğu devletlerin, İngiltere başta olmak üzere, kirleten öder ve önleme ilkeleri gereğince çevre maliyetine dahil olmasını istiyor.  

İmza kampanyasına katılmak için tıklayın:

https://bukimincopu.org/

 

 

kaynak: https://www.greenpeace.org/turkey/

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan