latest

“Bugün ruh sağlığıyla ilgili güzel bir şey yapalım!”

10 Ekim 2020

/ by Bisikletli Gazete

 10 Ekim 2020, Dünya Ruh Sağlığı Günü

Ruh sağlığı konusunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun önerisiyle 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlanıyor. Bisikletli Gazete olarak bugünle ilgili olarak Psikoterapist İlknur Şahin’le kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.



Sizin için 10 Ekim 2020 Dünya Ruh Sağlığı Günü ne ifade ediyor?

Ruh sağlığının öneminin farkında olsak da resmî olarak kutlamanın cesaret verici olduğunu düşünüyorum. Böylece bu konuda toplumsal bir farkındalık ve duyarlılık yaratabiliriz.

Günümüzde, her dört kişiden biri hayatının bir döneminde ruh sağlığı sorunları yaşıyor. Bu sorunlar en çok karşımıza depresyon ve anksiyete bozukluğu olarak çıkıyor. Buna bir de  COVID – 19 salgınının olumsuz etkileri eklenince, salgının yarattığı yeni yaşam tarzı, hastalık endişesi ve kayıplar birçok insanın hayatını ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkiledi.

Geldiğimiz noktada ruh sağlığı konusunda hangi noktadayız?

Yaşadığımız onca zorluğa rağmen umutlu olduğumu söylemeliyim. Tabiri caizse eskiden ruh sağlığına ilişkin sorunlar halının altına süpürülür, sır gibi saklanırdı. Bu tür sorunları yaşayanlar ise damgalanırdı. Geldiğimiz noktada bu konuda oldukça mesafe kat ettik.

Ruh sağlığının etkisi ve önemi, bireyler ve kuruluşlar tarafından giderek daha fazla kabul ve saygı görüyor. Böylece daha fazla insan sorunlarının farkına vararak profesyonel yardım talep edebiliyor.

Bu konuda sizlere nasıl görevler düşüyor?

Biz de bu konuda farkındalık yaratmaya ve insanlara ruh sağlığının fiziksel sağlık kadar önemli olduğunu hatırlatmaya devam edeceğiz.

Pek çok insan artık bu konuda daha bilinçli. Bu da bize cesaret veriyor. Bu nedenle, bugün bir başlangıç ​​noktası olarak, herkesi kendisi veya bir başkası için ruh halini ve zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olacak bir şeyler yapmaya davet ediyoruz.

Bu; bir tanıdığımızın halini hatırını sormak, sevdiğimiz biriyle yemek yemek, bir şeyler içmek, film izlemek hatta bir yabancıya maskemizin altından gülümsemek olabilir ki gözlerle binlerce güzel hikâye anlatılabilir.



Psikoterapist İlknur Şahin

E-mail: ilknursahintherapy@gmail.com

Instagram ilknursahintherapy

Facebook: letstalk_mental_health

http://www.ilknursahintherapy.com/

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan