Toprak Özkan’la psikoterapist olarak verdiği hizmetlerin yanı sıra salgını ve salgının yol açtığı psikolojik sorunlarla baş etme yöntemleri üzerine konuştuk.
Toprak seni tanıyabilir miyiz?
Londra’da psikoterapist olarak Türkçe ve İngilizce konuşan toplumlara hizmet vermekteyim. Lisans eğitimimi 2014’te Bahçeşehir Üniversitesi, İngilizce Psikoloji bölümünden onur derecesi mezun olarak tamamladım. Haliç Üniversitesi – Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisans yaparak uzmanlığımı aldım.
Terapist olarak nerelerde çalıştın?
Lisans eğitimi sürecinde ve sonrasında Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi Psikiyatri servislerinde Alkol ve Madde Bağımlılığı tedavisi gören hastalara dair yürütülen çalışmalarda stajyer psikolog olarak görevler aldım. İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında tedavi görmekte olan hastaların müzikle rehabilite edildiği bir grupta grup yöneticisi ve co-terapist olarak çalıştım.
Bunun yanı sıra Bursa Belediyesi’ne bağlı bir aile danışmanlık ve eğitim merkezinde psikolog olarak çocuk, ergen, yetişkin ve ailelere, ruh sağlığına yönelik önleyici, koruyucu ve destekleyici çalışmalar gerçekleştirdim. Bengi Semerci Enstitüsü’nde ergen ve yetişkin danışanlarla çalıştım. Nişantaşı'nda ve Gümüşsuyu'nda çeşitli Psikiyatri ve Psikoterapi merkezlerinde uzun yıllar terapi hizmeti verdim.
Daha çok hangi alanlarda terapi hizmeti vermektesin?
Çift ve Cinsel Terapiler Eğitimi, Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Şema Terapi, EMDR, Çocuk İhmal ve İstismarı Konusunda Bilirkişilik ve Rapor Düzenleme Eğitimi, Rorschach Testi Uygulama ve Raporlama, MMPİ (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri) Eğitimi ve süpervizyonlarını tamamladığım için ergen, yetişkin bireylerle ve çiftlerle Şema Terapi, ACT (Kabul ve Adanmışlık terapisi), EMDR, CBT (Bilişsel Davranışçı Terapi), Mindfulness; gruplarla da Mindfulness , Acceptance and Compassion yönelimli olarak çalışmaktayım.
Bunun dışında, 0-16 yaş arası çocuklarda uygulanan Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV ( WISC-IV) sertifikalı uygulayıcısıyım. The European Association for Behavioural and Cognitive Therapy (EABCT) onaylı bir psikoterapistim.
Bir psikoterapist olarak sizce salgın hayatımızı hangi alanlarda etkiledi?
Salgın hepimizi ama öyle ama böyle etkiledi. Ancak pek çok insanı özellikle olumsuz etkileyen yanı sosyal yönümüzü kısıtlaması oldu. Belki içe dönük insanlar bunun bir istisnası olabilir. İçe dönük bir yaşam süren bir danışanımın salgın sürecinde yasaklama ve kısıtlamalara ilişkin şöyle demişti: “Sonunda yaşadığım hayata hoş geldiniz sevgili sosyal böcekler! Neydi o öyle devamlı sokakta dolaşmalar! Biraz evinizde kendinizle baş başa kalmayı öğrenin bakalım!"
Salgın ilk olarak kendimizle ve daha sonra başkalarıyla ilişki kurma biçimimizi pek çok açıdan etkiledi. Cep telefonu, bilgisayar ekranları ve internet derken online bir hayatımız ve ilişki biçimimiz oldu. Öte yandan medyada yer alan salgına ilişkin haberler, sayılar ve veriler kaygıları tetikleme ve etkilemede ciddi rol oynadı.
Bu kaygıyı azaltmak için neler yapılmalı?
Özellikle böyle bir süreçten geçerken kendimizle, başkalarıyla ilişki ve iletişimimizde onlara ve kendimize dair şefkatli bir tutum takınmamızın, olumlu bir iletişim seçmemizin bizi güzel günlere götüreceği kanaatindeyim.
Salgınının şu aşamasında psikolojik sorunlarla başa çıkmak önerileriniz var mı?
Elbette! Öncelikle mizahı hayatınıza daha çok katın ve kullanın derim. Günlük düzenli spor yapın, mesafeli de olsa sosyalleşin kısıtlamalar elverdiğince. Yeşili çok olan yerlerde gezinti ve yürüyüşler yapmak ruh sağlığına iyi geldiği gibi bedenimizin stres seviyesini azaltır.
Bunun dışında her gün kendiniz için olumlu en az iki plan yapın. Kitap okumak, film izlemek, meditasyon yapmak, kedi - köpek sevmek gibi. Belki klasik bir reçete gibi gelebilir ama olumsuz mesaj ve iletişimi sınırlamakta da fayda vardır.
Slogan gibi gelebilir ama şimdiyi yaşayın! Anı yaşamayı ve anda kalmayı öğrenelim. Gelecek için endişelenmek sıklıkla hepimizin yaptığı ve yapabileceği bir durum. Şimdide kalma ve anı yaşama konusunda Mindfulness çalışmaları yararlıdır. Mümkün olduğunca gündelik hayatımızda uygulayalım.
Psikoterapist
Toprak Ali Özkan
Medipark Clinic
Bilgi ve randevu için
02083413185
07947785174
a.toprak.ozkan@gmail.com
Hiç yorum yok
Yorum Gönder