latest

“Dükkanlar ayda bir virüslere karşı ilaçlanmalı"

10 Aralık 2020

/ by Bisikletli Gazete

 Covid – 19 salgını hijyenin hayatımızda ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu bize hatırlattığı gibi bu konuda yeni iş fırsatları da yarattı. Oğuz Murat, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra aldığı sertifikayla işyerlerini ve evleri virüs ve bakterilere karşı ilaçlıyor.

 

bisikletligazete@gmail.com

2000 yılından beri İngiltere’de yaşayan ve taksicilik yapan Oğuz Murat, Covid – 19 salgını nedeniyle taksi müşterisi azalınca dönemin ruhuna uygun bir işe atılarak, evleri ve işyerlerini virüs ve bakterilere karşı temizleme işine girmiş. Hikâyenin gerisini ondan dinleyelim.

 Bu işi yapmaya nasıl karar verdin?

Uzun zamandır taksicilik yapıyordum. Ancak salgın nedeniyle müşterilerimin azalması üzerine yeni bir arayış içine girdim. Özellikle Covid – 19 salgını sonrasında dezenfekte konusunda bir bilinç oluştu. Temizlik ve hijyen meselesi daha önemli hale geldi. Böyle bir iş yapmaya karar verdim. Tabii “ben yapacağım” demekle bu iş olmuyor. Öncelikle sigorta yaptırmanız gerekiyor, sigortanızın olması için de sertifikanızın olması gerekiyor. Eskiden bu sertifika okullardan alınabiliyordu. Ama mevcut durumdan dolayı 26 saatlik bir online kurs yapıp sınavı geçtikten sonra bu sertifikayı aldım. Ardından da bu hizmeti vermek için gerekli aletleri tedarik ettim.

 Temizlik için ne tür ilaçlar kullanıyorsunuz?

Kullandığımız ilaçlar Avrupa Birliği ve İngiltere standartlarına uymak zorunda. Zaten eğer bu standartlara uymazsanız sigorta yapamıyorsunuz. Bu ilaç piyasada BS EN 1276 olarak biliniyor. Dolayısıyla Türkiye’den gelen ilaçların bu bakımdan bir geçerliliği yok. BS EN 1276’ya tabi olmadıkları için sağlık ve hijyenle ilgili standartlara uymuyorlar. O yüzden tavsiye de etmiyoruz.



 Peki, bu ilacın farkı ne?

Bu kimyasal karışım; Corona virüsü başta olmak üzere Sars gibi Çin kaynaklı bütün virüslerin yanı sıra Noro virüs, HIV, Hepatit B ve C gibi virüslere karşı da etkili.

 İlaç kullanıldıktan sonra ne kadar süre bekleniyor?

Bu ilacı kullandıktan sonra üç saat o mekâna kimsenin girmemesi gerekiyor. Bu süre zarfında bu ilaç her yere dağılıyor. Dağıldıktan sonra bütün virüsleri yok ediyor. Bu arada bu kimyasal karışımın Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından onaylanmasının nedeni ise insan sağlığına herhangi olumsuz bir etkisinin bulunmaması. Yani üç saat beklemenin ardından insanlar güvenle o ortama girebilirler. Sigorta şirketleri de insan sağlığına karşı olumsuz bir etkisi olmadığı için bu ürünü kabul ediyorlar.

Biliyorsunuz İngiltere’de sigortanızın neleri karşıladığı çok önemli.

 Bir işyeri neden bu tür bir dezenfekte işlemi yapmalı?

Bir işyeri sahibi öncelikle kendi sağlığı için bunu yapmak zorunda. Çünkü zamanını o işyerinde geçiriyorsa hijyenle ilgili bir olumsuzluk yaşadığında bu olumsuzluktan ilk önce kendisi etkilenecektir. Ardından çalışanlarının ve müşterilerinin sağlığı için dezenfekte konusuna önem verilmeli. Bir başka deyişle, işyeri sahibi ve çalışanı kendi sağlığını düşünürse müşterileri de sağlıklı olacaktır.

 


 İşyerlerinin bu şekilde hangi sıklıkla temizlenmesi gerekiyor?

Bu ilaçların etkisi 27-28 gün sürüyor. Dolayısıyla her iş yerinin bu tür bir dezenfekte işlemini ayda bir yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Bu yüzden ikinci uygulamadan sonra işyerlerinden ilk aldığımızın yarı fiyatı bir ücret talep ediyoruz. Birlikte çalıştığımız işyerlerine bununla ilgili imzalı bir sertifika veriyoruz. Bu sertifikalar bir ay geçerli olduğu için işyerleri bunları güvenle müşterilerine gösterebilir ve dezenfekte görüntülerini sosyal medya hesaplarında paylaşabiliyorlar.

 Başka hangi mekânlarda temizlik yapıyorsunuz?

Özellikle avukatlık, muhasebe gibi ofisler, okullar, dershaneler, toplum merkezleri gibi yerlerde yapıyoruz.

 Bu tür bir dezenfekte işlemi yapmanız ne kadar sürüyor?

Bu alanın büyüklüğüne göre değişir. Ortalama bir restoranın dezenfekte işlemi yaklaşık bir saat sürüyor. İki odalı bir ofisin ya da iki odalı bir evin işlemi de yine yaklaşık bir saat sürüyor. Büyük bir okul veya dershaneyi temizlemek ise iki-üç saati bulabilir.

 Evlerde de bu temizliği yapıyor musunuz?

Yaşadığımız şu salgın günlerinde evlerin de en az işyerleri kadar bu tür temizliklere ihtiyacı var. Yıllarca farklı toplulukların içinde yaşayan biri olarak bizim toplumumuzla ilgili en çok gurur duyduğum şey temizlik ve hijyene verilen önemdir. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı evlerin de aynı titizlikle ilaçlanması gerekiyor.  

 Bu bakımdan halı ve koltukların temizliği de önemli sanırım.

Özellikle evcil hayvanı olan evlere gittiğimizde müşterilerimiz koltuklarının ve halılarının sıklıkla kirlendiğini dile getiriyorlar. Evcil hayvanınızın olması şart değil, evinizde koltuklarınız ve halılarınız varsa sağlığınız için bunların en az yılda bir kere kapsamlı bir temizlikten geçmesi gerekiyor. Halı ve koltukta kullandığımız ilaçlar da yine BS 1276’ya tabi.

 Toplu taşıma araçlarında bu temizliği yapıyor musunuz?

Bu da çok önemli. Biliyorsunuz bizim toplum üyelerimizin en çok yaptığı işlerden biri de taksicilik. Taşıtların bilhassa da ticarî taksilerin bu şekilde periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Ben de aynı zamanda bir taksici olarak buna çok özen gösteriyorum.

 👉Temizlik servisi için: 07446175228

Facebook: @londondisinfectantservice

Instagram: @london_disinfectant_services




* Bu yazı ilk defa 8 Aralık 2020 tarihinde Olay Gazetesi'nde yayınlanmıştır. 




Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan