Birleşik Krallık’ın ekonomik
gerçekliğinden bihaber ırkçılar istedikleri kadar “British jobs for
British workers” diye atıp tutsunlar, hepimiz biliyoruz ki bu ülkede göçmenler
elini atmasa hiç yapılmayacak “Britishlerin” elini bile sürmeyeceği yüzlerce
işkolu var. Son günlerde yaşanan tedarik sorunu, popülist Brexit kararının
faturasını başta göçmenler olmak üzere tüm Birleşik Krallık halkının
ödeyeceğini gösteriyor.
Tuncay Bilecen
Birleşik Krallık’ı Brexit’e götüren süreç daha dün gibi hatırımızda. Avrupa Birliği’nden çıkılması gerektiğini savunan güruh neredeyse propagandasının tamamını göçmen karşıtlığı üzerine kurmuştu. "77 milyon Türk İngiltere kapısına dayanacak!" diyen Boris Jonhson, UKIP lideri Nigel Farage ile birlikte kampanyanın bayraktarlığını yapıyor, her fırsatta da göçmenlere saldırıyordu. İkisinin de ortak tutumu “British jobs for British workers” şiarından hareketle her fenalığın faturasını göçmenlere kesmekti. Örneğin göçmenler İngilizce öğrenmeden ve kendilerini British hissetmeden Birleşik Krallık’a adım atmamalıydı.[1]
Brexit’in İngiltere siyasetinde yarattığı kaosu iyi değerlendiren Johnson, krizi fırsatı çevirerek muradına erdi ve önce Muhafazakâr Parti başkanlığı sonra da Başbakanlık koltuğuna oturdu. Daha sonra da bu söylediklerinin bir kısmını ya inkâr etti ya da kendisine özgü üslubuyla konuyu saptırdı. Şu anda direksiyonunda Boris Johson’ın oturduğu Birleşik Krallık, popülist göçmen karşıtlığının bedelini ekonomide birçok alanda kendisini gösteren sıkıntılarla ödüyor.
TIR ŞOFÖRÜ KITLIĞI
Kamuoyunda “tır şoförü kıtlığı” olarak bilinen mesele, petrol istasyonlarına yakıt tedarikinde yaşanan sıkıntılarla yani uzun kuyruklarla ve belli başlı ürünlerin artık marketlerde bulunamamasıyla yani boş raflarla kendisini gösterdi. Ancak göçmen alımında “puanlama sistemi”ne yakın dönemde geçilen buna rağmen istisnai bir şekilde tır şoförü almak için yeni bir vize türü yaratmaya çalışan Birleşik Krallık’ta Johnson’a göre ortada yine bir problem yoktu ve bu “kontrolsüz göç” için bir gerekçe olamazdı.
JOHNSON'IN SÖYLEDİKLERİ VE GERÇEKLER
Muhafazakâr Parti’nin kongresine kıtlık tartışmalarıyla giren Boris Johnson bu konuda pembe bir tablo çizmeyi sürdürdü. Johnson'ın konuşmasına yanıt veren Küçük İşletmeler Federasyonu (Federation of Small Businesses FSB) başkanı Mike Cherry, başbakanın vizyonunun ve söylediklerinin "küçük işletmelerin ve serbest tüccarların yaşadıkları gerçeklikle örtüşmediğini” ifade etti. BBC's Today programına konuşan Iceland genel müdürü Richard Walker ise mevcut koşuların sürdürülemez olduğuna işaret ederek önümüzdeki günlerde fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Guardian gazetesi bu yüzden Johnson’un Manchester’daki parti kongre konuşmasını içi boş (vacuous) ve tumturaklı (bombastic) olarak nitelendirdi.
Birleşik
Krallık, popülist Brexit kararının sancılarını ekonomide içine düştüğü krizlerle
yaşarken, ekonominin çarklarını çeviren göçmenler kıymetlerinin anlaşılması bir
yana günah keçisi olmaya devam ediyorlar.
Kaynaklar:
https://www.nytimes.com/2019/07/06/world/europe/uk-boris-johnson-immigrants-english.html
https://www.bbc.com/news/business-58815961
[1] “I want everybody who
comes here and makes their lives here to be and to feel British, that is the
most important thing. And to learn English, too often there are parts of our
country, parts of London still and other cities as well, where English is not spoken
by some people as their first language. And that needs to be changed.”
Hiç yorum yok
Yorum Gönder