latest

‘British jobs for British workers' masalının sonu

25 Aralık 2022

/ by Bisikletli Gazete

Birleşik Krallık’ın ekonomik gerçekliğinden bihaber ırkçılar istedikleri kadar “British jobs for British workers” diye atıp tutsunlar, hepimiz biliyoruz ki bu ülkede göçmenler elini atmasa hiç yapılmayacak “Britishlerin” elini bile sürmeyeceği yüzlerce işkolu var. Son günlerde yaşanan tedarik sorunu, popülist Brexit kararının faturasını başta göçmenler olmak üzere tüm Birleşik Krallık halkının ödeyeceğini gösteriyor.


Tuncay Bilecen



Birleşik Krallık’ı Brexit’e götüren süreç daha dün gibi hatırımızda. Avrupa Birliği’nden çıkılması gerektiğini savunan güruh neredeyse propagandasının tamamını göçmen karşıtlığı üzerine kurmuştu. "77 milyon Türk İngiltere kapısına dayanacak!" diyen Boris Jonhson, UKIP lideri Nigel Farage ile birlikte kampanyanın bayraktarlığını yapıyor, her fırsatta da göçmenlere saldırıyordu. İkisinin de ortak tutumu British jobs for British workers” şiarından hareketle her fenalığın faturasını göçmenlere kesmekti. Örneğin göçmenler İngilizce öğrenmeden ve kendilerini British hissetmeden Birleşik Krallık’a adım atmamalıydı.[1]




Brexit’in İngiltere siyasetinde yarattığı kaosu iyi değerlendiren Johnson, krizi fırsatı çevirerek muradına erdi ve önce Muhafazakâr Parti başkanlığı sonra da Başbakanlık koltuğuna oturdu. Daha sonra da bu söylediklerinin bir kısmını ya inkâr etti ya da kendisine özgü üslubuyla konuyu saptırdı. Şu anda direksiyonunda Boris Johson’ın oturduğu Birleşik Krallık, popülist göçmen karşıtlığının bedelini ekonomide birçok alanda kendisini gösteren sıkıntılarla ödüyor.

TIR ŞOFÖRÜ KITLIĞI

Kamuoyunda “tır şoförü kıtlığı” olarak bilinen mesele, petrol istasyonlarına yakıt tedarikinde yaşanan sıkıntılarla yani uzun kuyruklarla ve belli başlı ürünlerin artık marketlerde bulunamamasıyla yani boş raflarla kendisini gösterdi.  Ancak göçmen alımında “puanlama sistemi”ne yakın dönemde geçilen buna rağmen istisnai bir şekilde tır şoförü almak için yeni bir vize türü yaratmaya çalışan Birleşik Krallık’ta Johnson’a göre ortada yine bir problem yoktu ve bu “kontrolsüz göç” için bir gerekçe olamazdı.


MEYVELERİ KİM TOPLAYACAK?
Birleşik Krallık’ın ekonomik gerçekliğinden bihaber ırkçılar istedikleri kadar British jobs for British workers” diye atıp tutsunlar, hepimiz biliyoruz ki bu ülkede göçmenler elini atmasa hiç yapılmayacak, “Britishlerin” elini bile sürmeyeceği yüzlerce işkolu var. Hatta ekonominin çarkları bu insanların yüzü suyu hürmetine dönüyor.  Salgının ilk aylarında İngiltere tüm dünyaya kapılarını kapatmışken meyve toplamak için dünyanın dört bir yanından gelecek gündelikçi işçiler için yapılan istisnai düzenlemeyi hatırlayalım. Bu sayede 14 farklı ülkeden 7 bin meyve toplayıcısı gelmişti Birleşik Krallık’a. 

37 FARKLI ÜLKEDEN 16 BİN İŞÇİ GELDİ
Home Office’in istatistiklerine göre 2021’de meyve toplamak için Barbados, Nepal, Tacikistan ve Kenya dahil 37 farklı ülkeden 16 bin işçi geldi. Bu konuda en çok işçi sağlayan dört ülke Ukrayna, Rusya, Beyaz Rusya ve Moldova oldular.  Times'ın haberine göre, tarlada çalışacak göçmen işçi bulamadığı için tarlasına 37 “British işçi” alan bir tarla sahibi 7 haftanın sonunda sadece bir işçinin çalışmaya devam ettiğini söylüyordu. Tarla sahipleri yerli halkın çalışmak istememesi nedeniyle saat ücretine yüzde 12 zam yaparak saatlik meyve toplama ücretini 15-20 sterline yükseltmiş.




JOHNSON'IN SÖYLEDİKLERİ VE GERÇEKLER

Muhafazakâr Parti’nin kongresine kıtlık tartışmalarıyla giren Boris Johnson bu konuda pembe bir tablo çizmeyi sürdürdü. Johnson'ın konuşmasına yanıt veren Küçük İşletmeler Federasyonu (Federation of Small Businesses FSB) başkanı Mike Cherry, başbakanın vizyonunun ve söylediklerinin "küçük işletmelerin ve serbest tüccarların yaşadıkları gerçeklikle örtüşmediğini” ifade etti. BBC's Today programına konuşan Iceland genel müdürü Richard Walker ise mevcut koşuların sürdürülemez olduğuna işaret ederek önümüzdeki günlerde fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Guardian gazetesi bu yüzden Johnson’un Manchester’daki parti kongre konuşmasını içi boş (vacuous) ve tumturaklı (bombastic) olarak nitelendirdi.

Birleşik Krallık, popülist Brexit kararının sancılarını ekonomide içine düştüğü krizlerle yaşarken, ekonominin çarklarını çeviren göçmenler kıymetlerinin anlaşılması bir yana günah keçisi olmaya devam ediyorlar.




Kaynaklar:

https://www.nytimes.com/2019/07/06/world/europe/uk-boris-johnson-immigrants-english.html

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9982957/UKs-far-flung-army-fruit-pickers-16-000-workers-flew-2021-season-37-countries.html

https://www.bbc.com/news/business-58815961



[1] “I want everybody who comes here and makes their lives here to be and to feel British, that is the most important thing. And to learn English, too often there are parts of our country, parts of London still and other cities as well, where English is not spoken by some people as their first language. And that needs to be changed.”

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan