latest

Fransa'da seçimlere bir ay kaldı

22 Mart 2022

/ by Bisikletli Gazete

Başkanlık seçimlerine yaklaşık bir ay kalan Fransa’da seçimler Rusya – Ukrayna savaşının yarattığı gündemin gölgesinde gerçekleşiyor. On iki adayın yarışacağı başkanlık seçiminin sonucu Fransa kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.  


M. Zewal Doğan

Fransa’da seçimler Rusya – Ukrayna savaşının gölgesinde gerçekleşiyor. 24 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek olan seçimin ilk turuna katılacak olan 12 aday kendi programlarını açıkladılar.

Yarı-başkanlık sistemine sahip olan Fransa'da seçimler iki tur biçiminde yapılır. Birinci turdan önce seçime katılacak olan adaylar toplantı yaparak kendi tabanlarına seslenir, medya aracılığıyla kamuoyunun karşısına çıkar, yönetime geldiklerinde "neler yapacaklarına dair" programlarını projelerini duyururlar.

Seçimlere yaklaşık bir ay kala aralarında mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da olduğu 12 aday, geçtiğimiz aylardaki tartışmalara nazaran daha sakin bir propaganda dönemi geçiriyorlar. Zira kamuoyunun bütün dikkati Ukrayna'da yaşanan drama kilitlenmiş durumda.

Emmanuel Macron'un Partisi La République En Marche (Cumhuriyet Partisi) ve merkez sağ parti olan Parti Les Rebuplicains (Cumhuriyetçiler Partisi) dışında kalan partiler, sağ ve sol cenahlarda yer alıyor ve daha radikal programlarla kamuoyuna sesleniyorlar.

Geçtiğimiz aylarda "yabancı düşmanlığı" üzerinden propaganda yaparak öne çıkan kimi aşırı sağ partiler daha çok ulusalcılık-milliyetçilik söylemleri üzerinden ırkçılığı körükleyerek seçime hazırlanıyorlar.

Bu arada seçimlerin hemen öncesinde Cumhurbaşkanı Macron’un Korsika adasına özerklik tanınacağını açıklaması Fransa kamuoyunda ciddi tartışmalar yarattı.

Fransa’da her partinin serbestçe kendi seçim programını kamuoyuna duyurması, basın-yayın organlarının her partiye sansürsüz bir şekilde yer vermesi, seçimlerin demokratik bir ortamda yapılmasına olanak sağlamaktadır. Demokrasinin bir gereği olarak Fransa’da başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, hükümet yetkililerinin tamamı, sınırsız bir şekilde eleştirilebilmektedir.

Ukrayna-Rusya savaşının bir an önce durması, herkesin temennisidir. Sebebi ne olursa olsun, savaşlar lanetlidir. Yeryüzünde yaşayan insan toplulukları iyi ki farklı farklıdır. Farklılıklar zenginliktir. Irkçılık, mantıkla izahı olmayan iyileşmez bir hastalıktır. Barış, huzur ve güven atmosferinin soluduğu yarınlar hepimizin umudu olması dileğiyle…

Selam saygılarımla,

M. Zewal Doğan


 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan