latest

Ekonomik kriz dolandırıcılık riskini artırıyor

22 Aralık 2022

/ by Bisikletli Gazete

Bankalar, yükselen yaşam maliyetleriyle başa çıkmak için para kazanmaya ve tasarruf etmeye çalışan genç profesyonelleri, dolandırıcılar konusunda daha dikkatli olmaya çağırdı.  

 


                                                                                          

 

Ekonomik koşullar zorlaştıkça dolandırıcılık vakaları da artıyor. Bunda dolandırıcıların kolay yoldan para kazanmak isteyen kişileri tuzaklarına düşürmelerinin önemli bir payı bulunuyor. Son yıllarda ise bu tür dolandırıcılık faaliyetleri çoğunlukla online ya da telefon üzerinden gerçekleştiriliyor.

Denetimden uzak olan sosyal medya mecralarında kolay para kazanıldığına ilişkin çarpıcı reklamlar ve ilanlar birçok kişinin kandırılmasına yol açıyor. Bankacılık grubu UK Finance'in paylaştığı verilere göre, bu yılın ilk yarısında dolandırıcılık nedeniyle 609.8 milyon £ kaybedildi.  

UK Finance'e göre, dolandırıcıların asıl hedefinde gençler var; çünkü gençler, artan yaşam maliyetlerini gidermek konusunda daha çaresiz durumdalar. Dolandırıcılık şebekeleri önce gençleri sosyal medya üzerinden hızlı ve yüksek getiri sağlayan yatırımlar bulunduğuna ikna ediyorlar, ardından da özel sayfalara yönlendiriyorlar. Bu sayfalarda kurbanların banka hesap bilgilerine ulaşılıyor veya buradan kazanç elde edeceğini düşünen kişiler para transferini gönüllü olarak kendileri gerçekleştiriyor.

UK Finance tarafından yapılan bir ankette, 18 ila 34 yaş arasındakilerin üçte birinden fazlası (% 34), bir yatırım fırsatı veya kredi sunan birine cevap vereceklerini, % 30'u da kişisel veya finansal bilgilerini verebileceklerini söylüyor.

İngiltere Finansı Ekonomik Suçlar Genel Müdürü Katy Worobec, insanların mali konulardaki endişelerini istismar eden dolandırıcılar konusunda uyararak "Yaşam maliyetindeki artış endişe verici ve stresli olabilir. Herkesi bu konuda farkındalık oluşturan ‘Take Five’ kampanyasına katılmaya teşvik ediyoruz. Aldığınız mesajlara veya çağrılara karşı her zaman dikkatli olun ve kişisel veya finansal bilgilerinizi paylaşmadan önce bir kere daha düşünün. Spam e-postalardaki veya kısa mesajlardaki bağlantılara tıklamaktan kaçının” ifadelerini kullandı.

 

Take Five kampanyası hakkında bilgi sahibi olmak için: https://www.takefive-stopfraud.org.uk/

 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan