latest

Oxford Sözlüğü 2022 yılının kelimesi olarak 'Goblin modunu’ seçti

30 Aralık 2022

/ by Bisikletli Gazete


Dünyanın en büyük İngilizce sözlüğü kabul edilen Oxford Sözlüğü, yılın kelimesi olarak 2022 yılında ‘Goblin Modunu” seçti. Goblin modu ise kendine düşkün, tembel, sinsi veya açgözlü kişiler için kullanılan argo bir ifade olarak tanımlanıyor.

 


                                                                                               

Oxford Sözlüğü, her yıl geleneksel olarak “yılın kelimesi” seçimini yapıyor. Bu seçim ise o yılın ruh halini en iyi yansıtan, yıl içinde sıkça kullanılan ve kalıcı kültürel potansiyele sahip kelimeler arasından yapılıyor.  

Sözlük; 2021’de “vax” (aşı), 2019’da “iklim krizi”, 2018’de “toksik”, 2017’de gençlik depremi anlamına gelen “youthquake”, 2016’da ise yaşadığımız dönemi tanımlamak için “post-truth” (gerçeklik ötesi) kavramlarını yılın kelimesi olarak seçmişti. Sözlük, Covid – 19 pandemisiyle sarsıldığımız 2020 yılında ise geleneği bozarak bu belirsiz dönemin tek bir kelimeyle ifade edilemeyeceğini açıklamış bunun yerine 2020’de hayatımıza giren koronavirüs, kapanma, uzaktan çalışma gibi kelimeleri sıralamıştı.

Yılın kelimesi seçilirken finale kalan üç kelime oylamaya tabi tutuluyor. 2022’nin kelimesi de iki hafta boyunca 300.000'den fazla kişinin oylamaya katılımıyla seçildi ve bu oylamanın neticesinde goblin modunun kazanan kelime olduğu açıklandı.



"Goblin modu", tipik olarak sosyal normları veya beklentileri reddedecek şekilde, kendine düşkün, tembel, sinsi veya açgözlü bir davranışlar” için kullanılan argo bir terim olarak tanımlanıyor.

Bu kavramın kullanımı ilk defa 2009'da Twitter'da başladı, ancak terim Şubat 2022'de viral oldu. İfadenin popülaritesindeki artış, daha fazla insanın evlerinden çıkmaya başlamasıyla Covid kısıtlamalarının hafifletilmesiyle çakıştı. Çünkü Covid – 19 kısıtlamalarının sona ermesinin ardından çoğu kişi normale dönüşü reddetti ya da bununla mücadele etti, bir başka deyişle goblin modunda yaşamaya devam etti.

Oxford'un yılın kelimesi oylamasında ikinci sırada yer alan sözcük “metaverse” idi. Aslında bu sözcük 1990'ların başından beri kullanımda olmasına rağmen, Facebook'un bunu bir şirket olarak markalaştırmasının ardından sözcüğün kullanımı popülerlik kazandı. Bu yılki oylamada üçüncü sırada yer alan sözcük ise “#IstandWith” ifadesiydi. Belirli bir grup, kişi ile dayanışmak için yaratılan bu hashtag son yıllarda sosyal medyada sıkça kullanılıyor.

 

 

 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan