latest

Londra’da Bisiklet Kulübü Hastings – Rye turu düzenledi

22 Temmuz 2023

/ by Bisikletli Gazete

Londra Bisiklet Kulübü üyesi yirmi bisikletçi geçtiğimiz cumartesi günü Güney İngiltere’nin şirin sahil kasabası Hastings’ten tarihi kasaba Rye’a keyifli bir bisiklet turu düzenledi.

 

                                                             


                         

 

Londra Bisiklet Kulübü, kadınlara ve çocuklara yönelik sürüş eğitimlerinden, tamir atölyelerine, bisikleti teşvik eden projelere kadar bizim toplumun bisikletle buluşmasına ön ayak olacak birçok çalışma gerçekleştiriyor. Kulübü’n düzenli olarak yaptığı aktivitelerden biri de üyelerinin sosyalleştiği ve yeni yerler keşfettiği günlük bisiklet turları.   

Üyesi olduğum grubun WhatsApp grubundan Hastings’ten Rye’a uzanan bir tur düzenleneceğini duyduğumda hiç tereddüt etmeden katılacağımı bildirdim. Başta 15 kişi olarak belirlenen kontenjan sonradan dahil olanlar ve Hastings’ten katılacaklar eklendiğinde 20 kişiye ulaştı.

LONDRA’DAN HASTINS’E TREN YOLCULUĞU

Londra’dan katılacaklar olarak cumartesi sabahı Charing Cross istasyonunda buluştuk. Trenin vagonlarına bisikletlerimizi sığdırmamız zor olsa da bir saati aşan bir yolculuğun sonunda Hastings istasyonuna ulaştık.

Güney İngiltere’de bir tatil kasabası olarak bilinen Hastings’te bugün yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. 1066'da Normandi Dükü I. William'ın Anglo-Sakson İngiltere Kralı Harold Godwinson'a karşı yaptığı ve onu yenip İngiltere tahtını eline geçirmesine imkân sağlayan savaş kentin 13 km güneyindeki “Senlac Tepesi”nde gerçekleşmiş. Ortaçağ’dan bu yana İngiltere’nin en önemli beş liman şehrinden biri kabul edilen Hastings özellikle demiryolunun kente gelmesiyle popüler bir tatil kasabası haline geliyor.  

YENİ ROTAMIZ TARİHİ KASABA RYE

Rotamız Rye kasabası olduğu için Hastings’i çok keşfedemeden bu tarihi kasabaya doğru tek sıra halinde pedallamaya başladık. Deniz kenarındaki rota yerine tepelerden ve daha zor bir etaptan 15 mil mesafedeki Rye kasabasına yaklaşık 1 saat 40 dakikada ulaştık.

Yolculuğumuz önce ağır yokuşlarla başladı, ardından ağaçlarla çevrili dar patikalarda baş döndürücü çiçek kokuları içinde epey bir mesafe gittikten sonra okyanus manzaralı bir yokuştan tek sıra çok keyifli bir iniş gerçekleştirdik.


GENİŞ OTLAKTA KOYUNLARIN ARASINDA SÜRÜŞ

Kasabaya epey yaklaşmışken bir tercih yapmak durumundaydık; trafiğin aktığı yoldan gitmek mi, yoksa “özel mülktür girilmez” denen çiftliğin içinden geçerek kestirmeden Rye kasabasına ulaşmak mı? Kaptanımız Orhan, riskli ama keyifli olan ikinci seçeneği tercih etti. Böylece uçsuz bucaksız bir otlakta, yüzlerce koyunun arasından yaklaşık yarım saat süren bir yolculukla kestirmeden Rye kasabasına ulaşmış olduk.

Üç nehrin birleştiği bir konumda, denize iki mil mesafedeki Rye kasabasında yaklaşık 6 bin kişi yaşıyor. Kasaba yaz aylarında tatilcilerle dolup taştığı için nüfusu birkaç katına çıkıyor.   

ORTAÇAĞ KASABASINDA KEŞİF

Rye’in merkezinde yer alan Old Grain Store adlı Türk restoranının lezzetli yemekleri eşliğinde mola verdikten sonra bisikletlerimizle bu tarihi kasabayı keşfe çıktık. Ortaçağ’da demir endüstrisinin geliştiği ve demir deposu olarak bilinen kasaba bir açık hava müzesi görünümünde. 1249 yılında şehri Fransızlardan korumak için inşa edilen “Baddings Kulesi” kasabanın simgelerinden biri. Ünlü gezi yazarı Sir Robert Naunton ve Daniel Defoe, Malcom Saville gibi birçok yazarın övgüyle bahsettiği kasabadaki tarihi binalar, kiliseler ve otantik dükkânlar burayı masalsı bir havaya büründürüyor.

Kasaba turumuzun ardından Rye’i okyanusa bağlayan muhteşem bisiklet yolunu kullanarak sahile doğru pedalladık. Ancak okyanus kıyısına vardığımızda bizi deniz yerine bırakın bisiklet sürmeyi ayakta durmanın bile imkânsız olduğu şiddetli bir kum fırtınası karşıladı. Belki ağzımız burnumuz kumla doldu ama bu keyifli yolculuğun sonunda ağzımızın tadı bozulmadı. Gerisin geriye Rye’a dönerek bir başka bisiklet turunda görüşmek üzere yorgun ama güzel bir yolculuk yapmanın keyfiyle tren vagonlarındaki yerimizi aldık.



 Bu yazı ilk defa Olay gazetesinde 20 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanmıştır.

https://olaygazete.co.uk/turk-toplumu/londrada-bisiklet-kulubu-hastings-rye-turu-duzenledi.html

 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan