latest

Enstrümanlar Londra’da hayat buluyor

23 Kasım 2020

/ by Bisikletli Gazete

 Neşat Ertaş, Erdal Erzincan, Arif Sağ gibi isimlere bağlama yapan babası Hasan Gülaslan’ın izinden giden Uğur Gülaslan,  Parmers Green’de yeni açtığı Yorum Müzik Evi’nde enstrümanlara can veriyor.



                                              


Tuncay Bilecen

 Londra’ya seni hangi rüzgâr attı?

İnsanlara daha kolay ulaşmak, enstrümanımızı dünyaya tanıtmak ve oğlumun geleceği için Londra’ya geldim. Bir de Batı enstrümanlarını yapan kişilere daha yakın olabilmek isteğiyle yola çıktım.

 

Niye Londra?

Londra’da bağlama yapım atölyesi yoktu. Burada baba mesleğim olan bağlama yapımını sürdürebilirim diye düşündüm geçen yıl Ankara Anlaşması yaptım.

 

Biraz Türkiye’de yaptığın işlerden söz edebilir misin?

2005’te konservatuara girdim. Lise bitmeden önce zaten babamın yanında çalışmaya başlamıştım. Sonra konservatuara girmek aklıma geldi. Çalgı yapım bölümünü kazandım. Okul bittiğinde tekrar babamın yanında çalışmaya başladım. Bir yandan da farklı enstrümanlarla uğraştım. Asıl mesleğim keman yapımı. Bunun dışında klasik kemençe, kabak kemani gibi enstrümanların yapımını öğrendim.

 

Baban birçok ünlü saz üstadına bağlama yapmış diye duydum.

Birçoğuyla çalıştı. Rahmetli Neşat Ertaş’la çalıştı. Erdal Hoca’yla (Erzincan) tanışıyor, görüşüyor. Erol Parlak Hoca’da, Arif Sağ Hoca’da, Barış Güney’de yani birçok insanda bizim sazımız vardır. Babamın hayallerinden biri Arif Sağ’a bir saz yapmaktı. Birkaç yıl önce o hayalini de gerçekleştirdi.


                                            

Buradaki atölyende neler yapıyorsun?

Burada daha yeni başladım. Planladığım şey; bağlama tamiri, tadilatı ve üretimi. İnsanlara bağlamanın nasıl yapıldığını tanıtmak ve göstermek istiyorum. Yakında buzuki yapımına girmeyi de düşünüyorum.

Enstrümanlar anlamında düşündüğümüzde insanının önünde bir okyanus varsa, sadece göle takılıp kalmamak gerekiyor.

 

Bir bağlamanın yapım sürecinden söz eder misin?

İşçiliğine göre değişiyor. Bizim standart işçilik dediğimiz; sap, kapak, tekne, fileto gibi sade işçilikler çok uzun zaman almıyor. Bir de istenilen kalite de önemli. Malzeme kuru olmalı. Tutkalın kalitesi, malzemenin birbiriyle uyumlu olması, hava şartlarına uyum sağlaması bunların hepsine dikkat etmek gerekiyor. Bağlamanın nemli mi yoksa kuru bir ortama mı gireceği bile önemli yapım sürecinde. Ama en başta her şeyi belirleyen unsur işçiliğin kalitesi elbette.

 


Bir bağlama ne kadar sürede yapılıyor?

Tabii işçiliğine göre değişir. Bağlamanın; sapını, kapağını her şeyini taktıktan sonra beklemeye bırakıyoruz. Çünkü malzemelerin birbirine uyum sağlaması gerekiyor. Bundan sonra bağlama üzerinde özenle çalışarak siparişi hazır hale getiriyoruz.

 

Hangi ağaçları kullanıyorsun?

Maun, ardıç, dut, kelebek gibi birçok ağacı kullanıyoruz. Ben şahsen maundan bağlama yapmayı seviyorum. Tonuna göre değerlendirirsek paduk, menekşe o tarz ağaçları daha çok seviyorum.

 

Sen enstrüman çalıyor musun?

Yedi yaşında bağlamaya başladım. Rahmetli Talip Hoca’nın öğrencisi olan İsmail Hoca’yla çalıştım. Konservatuarda da keman çalmaya başladım.

 


Hem enstrüman çalmak hem de enstrümanlara can vermek nasıl bir duygu?

Her yaptığım enstrümanda inanılmaz bir heyecan duyuyorum. Acaba oldu mu, olmadı mı? İstediğimize ulaşabildik mi? Stres, korku, heyecan, mutluluk bütün bir arada duyguları yaşıyorum.

 

Enstrümanlarınızı gelip herkes satın alabilir mi?

Tabii ki, isteyen herkes gelebilir. Yaptığımız bağlamalar kırma haricinde garantilidir. Her türlü bakımını, onarımını burada yapıyoruz.

Kendi yaptığımız enstrümanlarda garanti veriyoruz. Aslında şöyle düşünüyorum; bir enstrüman aldığınızda onu benden satın alıyorsunuz ama onun benden kullanım hakkını satın alıyorsunuz. Sonuçta benim ismimi taşıyor. Siz sadece kullanım hakkını alıyorsunuz ve kullanan siz oluyorsunuz. En ufak bir sıkıntı olduğunda, örneğin kötü bir şey yaşadınız, ben bunun karşılığını veremedim. Bu hem benim adımı lekeler hem de sizin duygularınızı rencide eder. Bu yüzden işimi özenle yapmaya dikkat ediyorum.  

 

Bundan sonrası için ne düşünüyorsun?

Benim tek hayalim, kimin için olursa olsun, yapmış enstrümanlar için “evet Yorum Müzik Evi yapmış” dedirtmek. Enstrümanı eline aldığında “eline sağlık” diyebilsin. En büyük mutluluk budur benim için.  

 

bisikletligazete@gmail.com

 

Yorum Müzik: 07887 773731

yorumuzik@outlook.com




👉Söyleşiyi Spotify'dan dinlemek için tıklayın




* Bu röportaj ilk defa Olay Gazetesi'nin 20 Kasım 2020 tarihli sayısında yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan