latest

Londra’da evlere bisiklet tamiri servisi

28 Kasım 2020

/ by Bisikletli Gazete

 

Özellikle Covid – 19 salgınıyla birlikte ulaşımda bisiklet kullanmanın önemi bir kat daha arttı. Ancak bu sefer de bisiklet fiyatları arttı ve tamir işleri zorlaştı. Harun Başara, Londra’da evlere bisiklet tamiri servisi vererek bisiklet severler için tamir işini pahalı ve uzun süren bir iş olmaktan çıkarıyor.   

 




Seni buraya hangi rüzgâr attı?

2009’da üniversite bittikten sonra en samimi arkadaşım buraya gelmek için vize başvurusu yaptı. Ben de onun peşine takıldım geldim.

 

Ankara Anlaşası mı yaptın?

İlk başta öğrenci vizesiyle geldim. O zaman burada kalma niyetim yoktu. Burada kalmamın nedeni, burada iki çocuğumun olmasıdır. Bir evlilik yaptım, iki çocuğumla birlikte burada kaldım. Ardından da burada yaşamaya karar verdim.

 

Bisiklete ilgin nasıl başladı?

Çocukluğumdan bu yana sürekli bisiklet sürüyorum. Daha altı – yedi yaşındayken Bursa’yı BMX bisikletiyle turlamışlığım var. O dönemler o küçük BMX’ler çok havalıydı. Bisikletle Bursa’nın girip çıkmadığım yeri kalmamıştı. Hatta annem babam ben kayboldum diye defalarca polise bildirmişlerdi.

 


Bisiklet tamirciliğine nasıl başladın?

Yaklaşık on yıl önce eve gelirken bisikletimin fren kablosu gevşedi ve frensiz kalmıştım. Frensiz kalınca Dalston’da bir bisiklet mağazasına girdim, “şunu sıkabilir miyim” dedim. Bunun karşılığında benden beş pound para istediler. O dönem saatlik asgari ücret bile dört küsur bir şeydi. Oradan çıkıp yakınlardaki “Poundland” mağazasından gerekli olan aleti alıp, orada tamiri yapabilmiştim ve güvenle evime gidebilmiştim. Böylece bisiklet tamiri etmeye başladım.

Burada kantin işletiyordum. Yemekleri tedarik ettiğim şirketin elliye yakın bisikleti vardı Bisikletle oradaki ürünleri alıp kantinime götürüyordum. Buradaki bisikletlerin de bakıma ihtiyacı oluyordu. Orada çok tecrübeli bir bisiklet tamircisi vardı. Ondan eğitim aldım. Daha sonra o işi bırakınca hem kantin hem de tamir işini birlikte götürmeye başladım.

Lockdown’dan sonra Londra Bisiklet Kulübü ile tanıştım. Çoğu kişi anladığını düşünse de orada da şunu gördüm, bisiklet tamirinden anlayan çok az kişi var. Elimden binlerce bisiklet geçmiş olsa da birinin benden daha iyi olduğunu gördüğümde onu dinlerim. Bir şey öğrenmek için en iyi yol, hiç bilmiyormuş gibi izlemek ve dinlemektir. Biliyormuş gibi davranırsan ve öyle izlersen hiçbir şey öğrenemezsin.

Bizim atölyemizde arada sırada workshop yapıyoruz. Burada maksadımız basit tamir işlemlerini insanlara öğretmek oluyor. Gelip öğrenip bundan çok mutlu olanlar oluyor. Ama biliyormuş havasında gelenler pek bir şey öğrenemiyorlar maalesef.

 


Seyyar olarak bisiklet tamirciliği fikri nasıl ortaya çıktı?

Britanya Alevi Federasyonu’nun yerleşkesindeki atölyeye arabası olanlar rahatlıkla gelebiliyorlar. Ancak arabası olmayanlar ya da bisikleti arabasına sığmayanlar için bu salgın döneminde bisiklet tamiri büyük bir problem. Çünkü salgın döneminde birçok bisiklet mağazası kapalı, fiyatlar çok artmış, bisiklet alacak olanlar ise kuyruğa girmiş durumdalar. Bu yüzden bana “eve gelir misin? Ev servis ücretini de öderim” şeklinde teklifler gelmeye başladı. Böylece ben de evlere bisiklet tamiri servisi vermeye başladım.

 

Gördüğüm kadarıyla bu konuda iyi bir teknik donanımın da var.

Evet. Tamir için bütün teknik donanıma sahibim. Eğer bisikletin özel bir parçaya ihtiyacı varsa onu da sipariş veriyorum. Evlere servis ücretini ise mesafeye göre 10-20 pound ücret alıyorum. Bunun üzerine de yapılan işin masrafını ekliyoruz.

 

Bu yine de şu anda salgın dönemine göre oldukça uygun olacaktır bisikleti bozulanlar açısından.

Oldukça uygun oluyor, çünkü parça ve bisiklet fiyatları epey arttı. Buna karşın benim verdiğim servis oldukça bisiklet mağazalarına göre daha uygun fiyata denk geliyor ve çok daha hızlı oluyor. Çünkü bisikletinizi bırakmanıza gerek yok. Örneğin

mart ayına kadar bisikletinizi elektrikli bisiklete çevirmek için 100 poundun altında para harcıyordunuz, şu anda bu işlem 170 pounda mal oluyor. Batarya 200 pound idi, şimdi 300 pound civarında.

 

Son olarak Türkiyeli toplumun bisikletle ilişkisini nasıl buluyorsun?

Bir gelişme var gerçekten. Halen trafiğe çıkarken korkanlar çok. Onlara tavsiyem birebir trafiğe çıkan insanlardan ders almaları yönünde olacak. Örneğin işine bisikletiyle gitmek istiyorsa, birisi ona bu yolculuk boyunca bisikletiyle refakat edebilir. Aynı işlemi akşam eve dönerken de yaparlarsa bu kişi bisiklet kullanmayı öğrenecek, trafiğe çıkma tecrübesi kazanacaktır.

 bisikletligazete@gmail.com

 

Bisiklet tamir servisi almak için:

0 7852 245433

 harunbasara@hotmail.com

 

👉Söyleşiyi Spotify'dan dinlemek için tıklayın


                                                          Harun Başara



 * Bu yazı ilk defa 27 Kasım 2020'de Olay Gazetesi'nde yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan