latest

Madem okullar açık, okul dışı aktiviteler neden yasak?

06 Kasım 2020

/ by Bisikletli Gazete

Okullar kapanmamasına rağmen sportif aktivitelerin yasaklanması İngiltere kamuoyunda önemli bir tartışma başlattı. Yasağa karşı çıkanlar, çocuklarının sosyalleşme ihtiyaçları, akıl ve beden sağlıkları nedeniyle spor etkinliklerinin çok önemli olduğunu söylüyorlar.



Yardaş Serdar Gökcan

yardasserdar@gmail.com

Dünyanın en çok oynanan takım sporu futboldur. Bu oyunu icat edenler de İngilizlerdir. Bu oyunun kitleleri nasıl kendine bağladığı ve nasıl bir izleyici kitlesine sahip olduğu aşikar. İngiltere’de böylesine önemli bir yer tutan bu sporun, yeni karantina uygulamaları kapsamında yasaklanması ciddi tartışmalara neden oluyor. Yasak, aslında okul dışı aktivitelerin tamamının yasaklanması olarak gelmiş olsa da bu yasaktan en çok etkilenen kitlenin takım sporlarıyla uğraşanlar olduğu görülmekte.

MİLLÎ TAKIM MENAJERİ DE KARŞI

Okullar kapalı olmadığı için beden eğitimi dersleri devam ederken, okul dışı aktivitelerin yasaklanmasına ilk karşı çıkanlardan biri de İngiliz Milli Takım menajeri Gary Southgate oldu. Primier Ligdeki takımların birçok yöneticisi ve hocası da bu yasağın karşısında olduklarını açıkladılar. Başbakan Boris Johnson ve bazı milletvekilleri virüsün yayılacağını gerekçe göstererek yasağı savundular.  Ancak bu savunma, yasağa karşı çıkanların sayısının hızla artmasına engel olamamış gibi görünüyor.

Yasağa karşı çıkanlar, çocuklarının sosyalleşme ihtiyaçları, akıl ve beden sağlıkları  nedeniyle spor etkinliklerinin çok önemli olduğunu söylüyorlar. Birçok spor bilimci ve spor insanı da aynı görüşte. Başbakanın gün geçtikçe bu baskının altında ezileceği anlaşılıyor. Karantina yasaklarını getirirken, sadece dar bir danışman grubuyla yola devam eden Başbakan Johnson, bu kararından da kısa zaman sonra dönmek zorunda kalabilir.



SPORTİF AKTİVİTELERİN ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMİ

Spor ve özellikle futbol, İngiltere’de yaşamın ayrılmaz bir parçası. Şehirlerin ve okulların yapıları ve organizasyon biçimleri mümkün olduğunca çok sayıda kişinin spor yapabilmesi için tasarlanmış. Birleşik Krallık’ta,  özellikle ergenlik dönemi ve öncesi ortaya çıkan obezite ve benzeri hastalıklara karşı mücadelenin birinci aşamasını spor aktiviteleri oluşturuyor ve halkın büyük bir çoğunluğu da bu konuda bilinçlenmiş görünüyor.

Ancak söz konusu olan Türkiyeli göçmenlerin çocukları olduğunda, diğer azınlıklar ve göçmenler kadar çocukların sportif aktivitelerine katılmadıkları gözleniyor. Bir kaç dernek ve sivil inisiyatif dışında bu konuda genel bir çalışma görmek mümkün değil. Çocuklarımız televizyon ve bilgisayar karşısından kalkmıyorlar. Kalkanlarsa, sokak çetelerinin av sahasında buluyorlar kendilerini.  Özellikle göçmen ve azınlık çocuklarını hedefleyen suç örgütlerine karşı, çocuklarımızı korumanın yollarından biri de sportif aktiviteler.

Özellikle sporun ekonomik ve sosyal sınıflar arasında yükselmek için bir araç olduğunu fark eden kimi kesimler çocuklarını spora yönlendirirken, onların hem geleceklerini hem de bedensel ve zihinsel sağlıklarını korumaya çalışıyorlar. İngiltere’de yaşayan Jamaika kökenli kesimin bu konuda diğer gruplardan bir adım önde olduğunu söylemek mümkün.



YANLIŞTAN DÖNMEK İÇİN

Türkiyeli ailelerin de bir an önce bu imkânların farkına varması ve çocuklarının geleceği için onların spor yapabilmelerini sağlamaları önemli. Sokak çeteleriyle mücadelenin bir aracı olarak da görülebilen bu tip aktivitelere çocuklarımızı daha çok yönlendirmeli ve teşvik etmeliyiz. 

Okul dışı aktivitelerin yasaklanması ve çocuklarımızın spordan uzaklaştırılması, virüsle mücadelede hedeflediğimiz sağlıklı bireylere ulaşmamızın önündeki engellerden biridir. İngiliz hükümetinin bu konuda geri adım atarak çocuklarımızın spor yapabilmelerinin önündeki engelleri kaldırmasını birçok anne ve baba beklemekte. Karantinanın başındayken bu yanlış karardan dönmek en azından zararı azaltmaya yarayacaktır. Özellikle sorumluluk sahibi sivil bireylerin, Gareth Southgate örneğinde olduğu gibi, elini taşın altına koyup yanlıştan dönülmesi için harekete geçmeleri, yanlış hükümet politikalarından dönülmesi için elzemdir. Çocuklarımızın geleceği için hepimiz benzer hareketleri yapmalı offside bayrağı kalmış olsa bile koşmaya devam etmeliyiz. Ne de olsa artık VAR var. Yanlıştan dönmek mümkün. Siz golünüzü atın sonrasında ekrandan beraber bakarız...

 

https://www.youtube.com/c/BisikletliGazete

https://twitter.com/BisikletliGaze1

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan