latest

Göçmenler İngiltere’yi terk mi ediyor?

17 Ocak 2021

/ by Bisikletli Gazete

Salgının yarattığı ekonomik tahribat ve belirsizlik en çok göçmenleri vuruyor. Düşünce kuruluşu “Economic Statistics Centre of Excellence”ın (ESCoE) araştırmasına göre Temmuz 2019 - Eylül 2020 döneminde Birleşik Krallık doğumlu olmayan 1 milyon 300 bin kişi ülkeyi terk etti.



Tuncay Bilecen

tuncaybilecen@gmail.com

Dünyada koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri de Birleşik Krallık. 17 Ocak 2021 itibariyle Birleşik Krallık’ta salgın nedeniyle 90 bin kişi hayatını kaybetti. Salgının yarattığı ekonomik durgunluğun ise 300 yıldır Birleşik Krallık’ta görülmeyen boyutta olduğu ifade ediliyor. Kuşkusuz bu ekonomik yıkımdan etkilenenlerin başında göçmenler geliyor.

“BRITISH JOBS FOR BRITISH WORKERS” RÜYASI GERÇEK Mİ OLUYOR?

Brexit’i savunanların “British jobs for British workers?” rüyası gerçek mi oluyor?

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yayınlanan işgücü anketine göre geçen yıl, Londra’da Birleşik Krallık doğumlular iş piyasasındaki sayısı çeyrek milyondan fazla arttı. Bir başka deyişle, otelcilik, eğlence ve turizm gibi ağırlama sektörü ağırlıklı Londra’da istihdam edilenler arasında British doğumlu olanların oranı % 10 artmış durumda.

Salgına rağmen böyle bir istatistiğin ortaya çıkması biraz şaşırtıcı değil mi?  Oysa sorunun cevabı Birleşik Krallık doğumlu olmayanların ülkeyi terk etmesinde yatıyor.  


İNGİLTERE DOĞUMLULARIN İŞGÜCÜNDEKİ ORANI NEDEN ARTIYOR?

Düşünce kuruluşu “Economic Statistics Centre of Excellence”ın (ESCoE) araştırmasına göre Temmuz 2019 - Eylül 2020 döneminde Birleşik Krallık doğumlu olmayan 1 milyon 300 bin kişi ülkeyi terk etti. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük nüfus düşüşüne tekabül ediyor. Birleşik Krallık doğumluların işgücü piyasasındaki artışının alâmeti farikası da işte bu istatistikte gizli.  

Anlaşılan o ki salgından birçok bakımdan etkilenen göçmenler çareyi ülkelerine geri dönmekte buldular. Ancak bu dönüşü “kesin dönüş” olarak değerlendirmek için daha çok erken. Uygun koşullar oluştuğunda eğer vize sorunu yaşamazlarsa dönenlerin büyük bir kısmı tekrar Birleşik Krallık’a adım atacaklardır.



SALGIN NEDEN EN ÇOK GÖÇMENLERİ VURDU?

Peki, salgın neden en çok göçmenleri etkiledi? Bu sorunun cevabı aslında sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü bu sonucun ortaya çıkmasına yol açan birçok parametre var. Göçmenler (özellikle de yakın zamanda gelenler) bütün dünyada olduğu gibi henüz uyum sürecini geçirdikleri, işgücü piyasası hakkında daha az bilgi sahibi oldukları ve çoğu henüz ekonomik güvence sahibi olmadığı için bu tür krizlerden ilk etkilenen grup olmaları çok muhtemeldir. Öte yanda Londra özelinde baktığımızda, ağırlama sektöründe istihdam edilenlerin büyük çoğunluğunun göçmenlerden oluştuğunu görmekteyiz. Salgından en çok etkilenenlerden biri de restoranlar, hoteller vs. olduğu için bu kişilerin işlerini kaybedip bu belirsiz dönemi ülkelerinde geçirme kararı almaları bir başka olasılık gibi görünüyor. Diğer taraftan Brexit’i de hesaba katmamız lazım. Eğitimden sağlığa kadar Birleşik Krallık’taki birçok alanı etkileyen Brexit de göçmenlere geri dönme yönünde bir baskı yaratmış olabilir. 

Bütün bunları üst üste koyduğumuzda; pek çok göçmen, salgın sırasında çok kötü bir sınav veren İngiltere’de kalmak, burada işsiz ve ekonomik olarak zor koşullarda yaşamak yerine daha düşük maliyetlerle yaşayacağı memleketlerine dönmeyi seçti diyebiliriz.

Biz sosyal medyada gelen, gelmek isteyen Ankara Anlaşmalıları tartışa duralım, anlaşma vizesini alıp İngiltere’ye ayak basan ancak iş bulamadığı için sermayeden yiyen ya da umduğunu bulamayan birçok Ankara Anlaşmalı geri dönmeyi gündemine aldı. Bir kısmı ise hali hazırda Türkiye’ye döndü bile…

 

Kaynak:

https://www.escoe.ac.uk

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan