latest

İsveç tarihinin ilk kadın başbakanını seçecek mi?

05 Kasım 2021

/ by Bisikletli Gazete

İsveç tarihi bir dönemeçte ilk kadın başbakanını seçmeye hazırlanıyor. Magdelana Anderson, Mona Sahlin’den sonra seçilen ikinci kadın parti başkanı, ancak selefi Stefan Löfven hâlâ başbakan olduğu için büyük bir olasılıkla gelecek hafta mecliste yapılacak olan oylamayı bekleyeceğiz.



Hüseyin Mirza Karagöz

İsveç’te seçimler her dört yılda bir, Eylül ayının ikinci Pazar günü yapılır. Bir sonraki seçimler, planlandığı şekilde 11 Eylül 2022’de gerçekleştirilecek. Şu sıralar İsveç’teki partiler hummalı bir çalışma içinde genel kongrelerini yaparak seçim programlarında neleri vadedeceklerini, üyelerden gelen önerileri tartışarak  şekillendiriyorlar. Böylece meclisteki sekiz partiden çoğu kongrelerini Eylül ve Ekim aylarında düzenlediler.

BAŞBAKAN "BENDEN BU KADAR DEDİ"

Bu dönem İsveç politikasında çok şey yaşandı. Başbakan Stefan Löfven’in, Yeşiller Partisi ile kurduğu azınlık hükümeti aynı dönem içinde üç defa düşürüldü ve Löfven üç defa da tekrar başbakan seçildi. Yedi yıldır başbakan olan Stefan Löfven, “bu kadar süre politik sahnede olmak bana yeter” diyerek kongreye aylar kala hem parti başkanlığından hem de başbakanlıktan istifa ettiğini duyurdu.

1889 yılında kurulan Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin 41. kongresini 3-7 Kasım tarihlerinde yapıyor. Başbakan Stefan Löfven ağustos ayında istifa ettiği için, 2014 yılından bu yana Maliye Bakanlığı yapan Magdalena Andersson 4 Kasım günü 350 kongre delegesinin tamamının oyunu alarak parti başkanlığına seçildi.



ANDERSON İLK KADIN BAŞBAKAN OLACAK MI?

Anderson; Mona Sahlin’den sonra seçilen ikinci kadın parti başkanı, ancak selefi Stefan Löfven hâlâ başbakan olduğu için gelecek hafta mecliste yapılacak olan oylamayı bekleyeceğiz. Çok büyük ihtimalle Magdalena Andersson’un İsveç’in ilk kadın başbakanı olacak.

Bütün delegelerin oyunu alarak daha yeni seçilen Magdalena Andersson’un önünde üç çok zor sınav bulunuyor.

Bunların ilki Meclis başbakanlığını onaylayarak İsveç’in ilk kadın başbakan olmasını onaylayacak mı? 349 milletvekili bulunan İsveç Meclisinde, oylama sırasında Anderson’un seçilebilmesi için hayır oyların 175’i (yarısından bir fazlası) geçmemesi gerekiyor. Bu yüzden oylamada bütün gözler Liberal Merkez Partisi (Centerpartiet) ve Sol parti (Vänsterpartiet) de olacak, çünkü bu partilerin nasıl bir tutum takınacakları oylamanın sonucunu belirleyecek. 



GÖZLER MECLİSE ÇEVRİLDİ

Söz konusu partiler şu ana kadar karşı çıkan net bir tavır sergilemediler. Velhasıl hafta sonu bu iki parti ile yapılacak görüşmelerden sonra, gelecek hafta mecliste oylamanın yapılması bekleniyor.

İkinci zor sınavı ise, önümüzdeki haftalar mecliste oylanacak bütçe. Tabii ki yine gözler bu birbirine zıt iki partinin alacakları karara bağlı. Kanımca, Magdalena’nın bütçe görüşmeleri çok daha çetin geçecektir.

Magdalena Andersson’un üçüncü zor sınavı da 11 Eylül 2022’de yapılacak seçimlerde başarıyla çıkıp çıkmamasıdır. Sosyal Demokrat İşçi Partisi bu dönem, birbiri ile zıt partilerle iş birliği yaparak ülkeyi yönetti. Bazı politikalar partinin ve LO konfederasyonun içindeki sol fraksiyonları hoşnutsuz etti. Politika öyle bir şey ki ne kadar “alırsan” bir o kadar da “vermek” zorundasındır. Yani dışarıdan destek verecek partilerin politikalarını da uygulamak onların da çıkarların gözetmek mecburiyeti bulunuyor.

Bakalım Magdalena Andersson bu önündeki üç büyük sınavı başarı ile geçecek mi?

İsveç’in tarihi bir dönemeçte ilk başbakanını seçmeye hazırlanıyor… Ben de Sosyal Demokrat Parti’de aktif siyaset yapan biri olarak Magdalena’nın başarısı için elimden gelen katkıyı sunacağım.

 

 

Hüseyin Mirza Karagöz

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Halland Bölge Meclis üyesi

Halland Bölgesi Sağlık Poliklinikleri Yönetim Kurulu Üyesi



 









Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan