latest

İsveç’te Magdalena Andersson nihayet başbakan seçildi

29 Kasım 2021

/ by Bisikletli Gazete

 Geçen hafta meclisteki dramatik bütçe oylamasından önce başbakan seçilen ve sonra Yeşiller Partisi’nin koalisyon hükümetinden çekilmeyle ancak 7 saat görevde kalan Magdalena Andersson bugün yapılan oylamayla tekrar  başbakan seçildi.

 


Hüseyin Mirza Karagöz


PARTİLER POZİSYONLARINI DEĞİŞTİRMEDİLER

Liberal Merkez Partisi (C), Yeşiller Partisi (MP) ve Sol Parti (V), daha önce basına duyurdukları gibi, Magdalena Andersson’un yarın görevi devralacağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi azınlık hükûmetinin kurulması yönünde oy kullandılar.

Günün sürprizi ise, Liberal Partisi’nden Nina Lundström'ün grup kararına uymayarak Magdalena’ya oy vermesi oldu.

KABAK İSVEÇ’TE DE KÜRTLERİN BAŞINA PATLADI

Yine beklendiği gibi Sol Parti’den ayrılan Peşmerge kökenli bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh Magdalena Andersson’un başbakanlığına destek verdi. Bu durum ırkçı parti (SD) genel başkanı Jimmie Åkesson’u kızdırmış olmalı ki;

 "Böyle gitmemesi gerektiğine karar verenin bir Kürt komünisti olması dikkat çekici. Yani bu oylamayı bir oy farkla kazandınız ve bunun PKK ile bağlantılı Kürt Komünist Partisi PYD ile ilişkileri derinleştirmek için bir tür anlaşmaya vardığınız gerçeğine dayandığını" söyledi ve şöyle devam etti:

"Elbette İsveç'in dış ilişkilerini etkileyecek. Çok kötü görünüyor ve hepsinden öte, İsveç'in başbakanının kim olacağına Kürt komünistleri karar veriyor" diyerek tepki gösterdi.

Çünkü muhalif kanat Amineh Kakabaveh’in verdiği bir oy nedeniyle olumsuz yönde karar sayısı olan 175’i bir oy ile kaçırdılar.

Amineh Kakabaveh da ırkçı partinin liderine cevap olarak "Etnik kimliğimin ön planda olmasına şaşırmıyorum ama SD'nin Kürtleri DAEŞ'e karşı desteklediklerini söylemesine şaşırdım. Bugün bahsettiği parti, PYD ile 2019'da tanıştı. Bu da Jimmie Åkesson'un ne kadar kontrole sahip olduğu hakkında çok şey söylüyor" diyerek ırkçı partinin çelişen politikalarına dikkat çekti.

 Bu yaşananların ardından rahat bir nefes alan eski Başbakan Stefan Löfven artık Örvik’teki evine gidip hayal ettiği saunasının (bastu) inşaatına başlayabilir.




 İLK BAKANLAR KURULU TOPKANTISINI KRAL YÖNETECEK

Magdalena Andersson yarın önce mecliste kuracağı hükûmet programını okuyacak ve bakanlar kurulunun oylaması yapıldıktan sonra meclis; başkan ve bakanlar kurulu ile birlikte kraliyet sarayına gidecek. İsveç geleneklerinde olduğu üzere sembolik de olsa kanun gereği ilk bakanlar kurulu toplantısını Kral 16. Şarl Gustaf yönetecek.

Kraliyet Saray’ında yapılan açıklamada, kralın yanı sıra büyük kızı prenses Viktoria da toplantıda babasının yanında oturacak. Bir prenses olarak ilk kadın başbakanın ilk toplantısında olmak Viktoria için de çok önemli olsa gerek.

 MAGDALENA ANDERSSON’U BEKLEYEN ZOR SÜREÇ

Seçimlere 10 ay kala başbakanlık koltuğuna oturan Magdalena Andersson’u bundan sonra zor bir dönem bekliyor. Çünkü bir taraftan ırkçı partinin de desteklediği sağcı partilerin bütçesini yönetecek ve aynı zamanda partisini de seçimlere hazırlayacak.

 Partisinde aktif politika yapan biri olarak İsveç’in 34. Başbakanı seçilen Magdalena Andersson’a, 10 aylık başbakanlığı ve 11 Eylül 2022 seçimlerinde başarılar dilerim.




 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan