latest

Fransa'da ırkçılık göçmen karşıtlığından besleniyor

13 Aralık 2021

/ by Bisikletli Gazete

21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız şu son yıllarda, sadece Fransa'da değil, hemen hemen Avrupa Birliği'ne üye olan bütün ülkelerde merkezi partilerin esas gündemini göçler, göçmenler oluşturmaktadır. Bu yazıda, genel olarak Fransa'da göçmenlerin politakaya nasıl malzeme yapıldığına değineceğiz.





Mustafa Z. DOĞAN

azaddogan@live.fr

Öncelikle merhaba. Her ilk yazının bir açıklaması olur düşüncesiyle, iki cümlelik açıklama gereği duydum. Bisikletli Gazete’yi, bir arkadaşımdan öğrendim. Daha sonra, arkadaşımın gazetede yazdığı yazıları okudum ve de diğer kimi makaleleri. Bu tarihte insanlar hâlâ okuyorlar mı? Bilemem… Ben okuyorum. Okumanın yerini hiçbir seslendirmenin, hiçbir elektronik cihazın tutmayacağı kanaatindeyim.

Tabii göçlerle ilgili bir çalışma yaptığından, Bisikletli Gazete'yi önemsiyorum. Zira kendim de bir göçmenim. Fransa'daki göçmenlerin yaşamını siz okuyuculara aktarmam önerildiğinden, fırsat buldukça bu hususta sizlere duyuracağım gelişmeler olacağına inanıyorum. Ayrıca, Fransa sahiden bir göç ülkesi, göçmen ülkesi konumundadır.

DEĞİŞEN GÖÇMEN ALIM POLİTİKASI

1800'lü yılların sonlarına doğru önce yakın komşularından Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkelerden göç almaya başlayan Fransa'nın daha sonraları -ihtiyaç talebine göre- başta Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere, kendi sömürgelerinden göç aldığı bilinmektedir. Fransa, özellikle I. Dünya Savaşı ve ardından II. Dünya Savaşı boyunca genç nüfusunu kaybettiğinden, aynı zamanda yıkıntıları gidermek adına iş gücüne dayalı göçü, planlı olarak teşvik etmiştir. Ancak günümüzdeki gelişmeler bunun tersi niteliğindedir. Bu bilinen yaşanmışlığa tezat olarak Fransa'nın bugün göçmen akışını engellemeye yönelik tedbirler alması bu konuya duyarlı kamuoyu tarafından eleştirilmektedir.

21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız şu son yıllarda, sadece Fransa'da değil; hemen hemen Avrupa Birliği'ne üye olan bütün ülkelerde merkezi partilerin esas gündemini göçler, göçmenler oluşturmaktadır.


POLİTİKANIN NEGATİF ÖZNESİ "GÖÇMENLER"

Hele hele sağ-kanatta yer alan kesimler, aşırı sağ olarak bilinen, kimi zaman aşırı-milliyetçi, hatta "ırkçı" olarak tabir edilen marjinal partilerin günümüzde dile getirecek bir teorileri (ideolojileri) olmadığından, göçmenleri hedef göstermek bu partilerin adeta tek propaganda malzemesi haline gelmiştir.

Örneğin başta Paris olmak üzere, Fransa'nın çoğu görkemli şehrinin yapılandırılmasında göçmenlerin sınırsız emeği vardır. Yer üstündeki harikulade kentlerden tutun da yollara, köprülere, bulvarlara, kavşaklara, geçitlere kadar aklınıza gelebilecek olan her türlü yapıdan, yeraltındaki kat kat metrolarına, kanalizasyonlara kadar ülkenin hemen her santimetre karesinde göçmenlerin alın teri vardır.

Buna rağmen, herhangi bir konuda aklı karışan, hemen göçmenlere çatmakta, geçimini sağlayamayan olursa hırsını sistemin genel gidişinden değil göçmenlerden almaktadır. Dahası var... Yer yer göçmenlerden birinin yaptığı bir hata, herhangi bir sosyal vaka bütün göçmenlere mal edilmekte, böylesi durumlarda göçmenlerin tamamı potansiyel suçlu ilan edilmektedir.



FRANSA'DA IRKÇILIK GÖÇMEN KARŞITLIĞINDAN BESLENİYOR

Yarı-başkanlık sistemi ile idare edilen Fransa'da, önümüzdeki yıl, 2022'nin baharında seçim var. Seçim tartışmaları, açık oturumlar, seminerler, propagandalar dönüp dolaşıp göçmenler üzerine odaklanmaktadır. Yıllardır, FN (Front National-Milliyetçi Cephe) olarak bilinen Parti'nin yabancılara yönelik politikası herkesin malumudur. Bu ırkçı cephe, iktidar olduğunda, "çoğu yabancıyı ülkelerine göndermekle" tehdit ediyordu. Önceleri Baba Le Pen'in (Jean Marie Le Pen) başkanlığını yaptığı partinin başında şimdi, kızı Marine Le Pen bulunmaktadır. Bu partiye göre, Fransa'da herhangi bir şey yolunda gitmese, bunun sebebi yalnızca göçmenlerdir.

Tam da Fransa göçmenleri bu duruma alışmışken, daha önceleri gazetecilik yapan ve son yıllarda yazdığı kimi kitapları ile ünlenen Eric Zemmour da "Reconquete" adıyla oluşturduğu partisinin bütün propagandasını göçmenlere endekslemiştir. Yeni kurulan bu parti özellikle göçmenler üzerinden suni çelişkiler oluşturmakta, kamuoyunu yabancılara karşı kışkırtarak taraftar oluşturmaya çabalamaktadır...

Okumaya sabrı olanlar olursa eğer, gelecek yazılarımda bu konuyu adım adım detaylandırırım.




Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan