latest

Hüseyin Rahmi’nin evi müze olarak kalsın!

06 Mart 2022

/ by Bisikletli Gazete

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Şıpsevdi romanının telif geliriyle Heybeliada’da yaptırdığı ve 1912’den itibaren otuz yılını geçirdiği köşkün tekrar müze olması için Heybeliada sakinleri, edebiyat severler ve bisiklet grupları bir araya geldi.

 


Türk edebiyatında gülmece yazınının usta kalemi Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yaklaşık 30 yılını geçirdiği Heybeliada'da yer alan ve geçmişte müze olarak kullanılan evi bugün kaderine terk edilmiş durumda. Heybeliada sırtlarındaki üç katlı tarihi köşkün, tekrar müze olarak kullanılması için Heybeliada sakinleri, edebiyat severler ve bisiklet tutkunlarının bir araya geldi. 6 Mart 2022 Pazar Günü saat 14’te Heybeliada Vapur İskelesi’nden buluşan topluluk Hüseyin Rahmi’nin hayatının son otuz yılını geçirdiği köşkün önüne yürüdü.




Heybeliada Kütüphanesi Koruma Derneği adına konuşan Serenad Demirhan konuşmasında bu sürecin Heybeliada Halk Kütüphanesi’nin hikâyesine çok benzediğini hatırlatarak, sözlerine yakın zamanda hayatını koronavirüsten kaybeden Türk Kütüphaneciler Derneği eski Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri’yi anarak başladı. “Geçmişte Aydın İleri’nin önderliğinde gerçekleştirilen “okumaya pedallıyoruz” bisiklet eylemi bize nasıl şans getirdiyse, bu eylemin de hedefe ulaşmamıza katkısı olacağına inanıyoruz,” dedi.




Hüseyin Rahmi evinin müze olması için change.org’da bir imza kampanyası başlatan Heybeliada sakinlerinden öğretmen Nihan Aydar açtığı kampanyada yedi bin imzaya ulaşıldığını ifade etti. Aydar, konuşmasında Hüseyin Rahmi’nin adada yaşadığı dönemde tek bisikletli olduğunu hatırlatarak “şeytan arabası adı verilen bisikletiyle özdeşleşen yazar, 1912’den ölümüne kadar geçen 31 yıl boyunca bu yokuşları hep bisikletiyle tırmanmıştır. Biz de Heybeliadalılar olarak kendisini hiçbir zaman unutmayacağımızı belirtmek için bugün burada toplandık. Bu evin tekrar müze olarak kurulmasını ve Hüseyin Rahmi’nin çok sevdiği adasında yaşamaya devam etmesini istiyoruz” dedi.



Türkiye Yazarlar Sendikası adına etkinliğe katılan Genel Sekreter Nuray Gök Aksamaz da Hüseyin Rahmi’nin yaşamı hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra, “Mezarı da burada Heybelida’da, bulunan Hüseyin Rahmi, birçok romanını da burada yazdı. ‘Hayat yalan ölüm hakikat’ dese de yapıtlarıyla yaşamını sürdüren Hüseyin Rahmi’nin evi yeniden müze yapılsın diyoruz” dedi.

Etkinliğe Don Kişot ve Zincir Kıran Kadınlar Bisiklet Topluluğu üyeleri de bisikletleriyle destek verdi. 






Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan