latest

Hükümetin mültecileri Ruanda'ya gönderme planına AİHM engeli

14 Haziran 2022

/ by Bisikletli Gazete

 İngiltere'nin mültecileri Ruanda'ya gönderme planı son dakikada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) takıldı. AİHM'in devreye girmesiyle Ruanda'ya gidecek olan uçak kalkamadı.



İçinde yedi mültecinin bulunduğu uçağın Wiltshire'daki askeri havaalanından  22:30'da kalkması gerekiyordu, ancak AİHM kararı ile yolcular uçaktan çıkarıldı.

KARAR İNGİLTERE'Yİ BAĞLIYOR

AİHM bu tür kararları istisnai olarak "başvuru sahiplerinin geri dönüşü olmayan gerçek bir zarar riskiyle karşı karşıya kaldığı" durumlarda alabiliyor. 

İngiltere Avrupa Birliği'nden çıkmış olmasına rağmen AİHM'in bağlı bulunduğu Avrupa Konseyi üyesi olduğu için karar, İngiltere hukukunu da bağlıyor. 

İlerleyen dönemde bu politikanın tümden yasadışı olduğunun tespit edilmesi halinde halihazırda Ruanda'da bulunan mülteciler İngiltere'ye geri gelebilecek. Ancak Muhafazakâr Parti kabine üyesi Thérèse Coffey İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sığınma talebinde bulunan kişilerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesini durdurma kararına itiraz edeceğini ve şimdiden bir sonraki uçuş için hazırlıkların başladığını söyledi. 

GİK-DER'İN AÇIKLAMASI

Hükümetin Ruanda politikasını protesto etmek ve bu konuda bir farkındalık oluşturmak için açlık grevi başlatan Göçmen İşçiler Kültür Derneği'nin (GİK-Der) konuya ilişkin açıklaması şu şekilde: 

"Yakın bir zamanda Muhafazakâr hükümet tarafından gündeme getirilen ve yasallaşan kendi deyimleriyle 'illegal yollardan ülkeye ulaşan mültecileri' Ruanda’ya gönderme planına karşı göçmen ve yerli örgütlerin yürüttüğü mücadele sonuç vermeye başladı. Bu gece saat 22.30’da Ruanda’ya gönderilmek üzere bekletilen uçak, insan hakları savunucularının, demokratik kitle örgütlerinin mücadelesi ve yasal girişimlerin sonucu durduruldu. Nöbetçi mahkemenin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vermiş olduğu son dakika kararlar ile göçmenlerin gönderilmesi engellendi. 

GİK-Der olarak bizim de açlık grevi eylemi ile parçası olduğumuz demokratik halk tepkisinin bir sonucu olarak kazanılan bu başarı, gerici Johnson hükümeti tarafından hazmedilemiyor. Johnson bugün yaptığı açıklamada 'demek ki bazı yasaları değiştirmemiz gerekiyor' dedi ve yeni saldırıların sinyalini verdi.

Hükümetin bu insanlık dışı ve barbar yasasını tamamen tarihin çöplüğüne atmak üzere mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Başta göçmen örgütleri olmak üzere tüm demokratik kamuoyunu Muhafazakar hükümetin bu ve benzeri gerici ve ırkçı yasalarına ve uygulamalarına karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."



GİK-Der



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan