latest

İngiltere’de ev fiyatlarındaki ortalama artıştan en az Londra etkilendi

15 Temmuz 2022

/ by Bisikletli Gazete

 İngiltere’de ev fiyatları Ocak 2022’de, Aralık 2021’e göre % 9.4 oranında arttı. East Midlands, % 11,6 ile konut fiyatlarının en çok yükseldiği bölge olurken, en düşük büyüme % 2.2 artışla Londra’da gerçekleşti. Bunun en önemli nedeni ise yüksek konut harcamaları nedeniyle beyaz yakalıların bir kısmının Londra'yı terk ediyor olması. 

 



UK House Price Index’e göre Ocak 2022’de İngiltere’deki bir evin ortalama fiyatı 291.560 £ olarak belirlenirken, £ 1.4 milyon ile ev fiyatlarının en yüksek olduğu yerleşim yerleri Kensington & Chealsea oldu. Burnley ise £ 110.000 ile ev fiyatlarının en düşük gerçekleştiği yerleşim yeri. Londra’da en ucuz evlerin bulunduğu ilçe ise ortalama 346.000 £ ile Barking & Dagenham.

Kuzey Londra’daki ilçelere baktığımızda, bir önceki yıla göre Haringey’de konut fiyatları % 1 oranında düştüğünü görüyoruz. Ev fiyatlarındaki artış Enfield’ta % 2.6, Hackney’de % 8,9 iken Kuzey Londra’daki en büyük artışın yaşandığı ilçe ise % 13.4 ile Islington oldu. 2021'de bir evin 25,9 milyon sterline satıldığı Camden'de, bir önceki yıl 799.565 sterlin olan ortalama ev fiyatı Ocak ayında 852.153 sterline yükseldi.

Bu verilere göre İngiltere’de tam zamanlı olarak çalışan birinin ev satın almak için yıllık gelirlerinin 12 katından fazlasını harcaması gerekiyor. Yirmi yıl önce ise tam zamanlı çalışan birinin ev alması için yıllık gelirinin 6.6 katını harcaması yeterli oluyordu. Bu da İngiltere’de ev fiyatlarının ücretlerden daha fazla arttığını gösteriyor.

Londra dışındaki ev ve kira ücretlerinin görece olarak daha fazla artıyor olmasının en önemli nedeni ise Londra'dan diğer kentlere doğru yaşanan iç göç hareketleri... Özellikle pandemi sonrasında online çalışma imkanlarının artmasıyla çalışmak için ofislerine gitmek zorunda olmayan bir kesim, konut harcamalarını azaltmak için Londra dışında yaşamayı tercih etti. Bu durum da Londra dışındaki emlak piyasasını etkiledi. 

Kaynak: https://www.gov.uk/government/statistics/uk-house-price-index-for-january-2022/uk-house-price-index-england-january-2022

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan