latest

Royal Mail’den Platinum Jübile’ye özel pul serisi

29 Haziran 2022

/ by Bisikletli Gazete

Royal Mail, Platinum Jübile onuruna, Kraliçe’nin çeşitli dönemlerdeki fotoğraflarının yer aldığı özel pul serisini koleksiyonerlerin ilgisine sundu.





Kraliçe’nin Platinum Jübilesi hediyelik ve hatıra eşya sektörünü de canlandırdı. İçinde bulunduğumuz ay süresince sadece sokaklar bayraklarla süslenmedi, dükkânlar da Kraliçe konseptli dekorasyonlarla Platinum Jübile kutlamalarına eşlik ettiler. Bu dönemde Kraliçe’ye ilişkin hatıra eşyalarına da ilgi arttı.

Royal Mail, Kraliçe’nin tahttaki 70. yılı şerefine koleksiyonerlerin ilgisini çekecek hatıra pulları bastırdı. Kraliçe’nin çeşitli dönemlerde çekilmiş fotoğraflarından oluşan bu pul setleri Royal Mail’in internet sitesinde 10 – 80 pound fiyat aralığında meraklıların ilgisine sunulmuş durumda.

PUL KOLEKSİYONCULUĞU AİLE GELENEĞİ

Tahtta 70. yılını geride bırakan Kraliçe Elizabeth’in yüzü bugüne kadar milyonlarca posta pulunun üzerinde yer aldı. Kendisi de posta pullarına özel bir ilgi duyan Kraliçe’nin hatıra pullarıyla yakından ilgilendiği biliniyor.

Kraliçe, ailesinin bir asırdan fazla süredir devam eden geleneğinin bir sürdürücüsü olarak dünyanın en eski pul ve posta tarihi araştırma ve toplama organizasyonu olan Londra Kraliyet Filateli Derneği'nin 1952’den beri üyesi konumunda.

Royal Philatelic Society London Başkanı Peter Cockburn, Kraliçe’nin pullara ilgisinin bir pul koleksiyoneri olan büyükbabası sayesinde başladığını ve babasıyla devam ettiğini söylüyor. Kraliçe’nin babası Kral V. George da bir pul koleksiyoncusu idi ve bir dönem Londra Kraliyet Filateli Derneği’nin başkanlığını yürütmüştü.

KRALİYET KOLEKSİYONU

Peter Cokburn, V. George’u çok iyi bir pul koleksiyoncusu ve Kraliyet Filateli Koleksiyonu’nun mimarı olarak tanımlıyor.  Kraliyet Koleksiyonu'ndan pullar normalde Buckingham Sarayı'nda tutulsa da bu koleksiyondan bazı parçalar her yıl Kraliçe’nin izniyle sergilere ödünç olarak veriliyor.

Kraliçe, 70 yıllık saltanatı boyunca filatelistlerin karargahlarına resmî ziyaretler de yaptı. Bunlardan ilki 1969'da derneğin yüzüncü yılı vesilesiyleydi. Ardından Kasım 2019'da pandemi başlamadan hemen önce derneğin yeni binasını açmak için tekrar bir ziyaret gerçekleştirdi. Kraliçe her iki ziyaretinde de aynı ziyaretçi defterini imzaladı.



İKON FOTOĞRAF KOLEKSİYONDA YER ALMADI

Dernek Başkanı Cockburn, Kraliçe için "Harika biriydi" diyor. "Muhteşem bir mizah anlayışı var. Ana odaya geldiğinde ortalık çok sessizdi. Kimseden çıt çıkmıyordu. O da 'burası neden kadar sessiz?!' diye sordu." 45 dakikalık ziyareti sırasında Kraliçe sanatçı Arnold Machin’e ait olan, 1967’de pul üzerinde baskıya dönüştürülen portresinin orijinalini de gördü.   

Royal Mail, Machin’in portresinin dünya çapında 220 milyardan fazla kez çeşitli renk ve boyutlarda basıldığını tahmin ediyor. Bu da Kraliçe’nin bu resminin başlı başına ikonik bir sanat eseri haline geldiğini gösteriyor. Ancak Platinum Jübile'yi kutlamak için tasarlanan özel kolleksiyonlarda bu pul yer almıyor.

 

Kraliçe’nin jübilesi onuruna Royal Mail tarafından bastırılan kartpostal, zarf ve pullara https://shop.royalmail.com/special-stamp-issues/queens-platinum-jubilee adresinden ulaşılabilir. 



* Bu haber ilk defa 6 Haziran'da Olay gazetesinde yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan