latest

Londra’da kira fiyatlarındaki artış evsizlerin sayısını artırabilir

28 Eylül 2022

/ by Bisikletli Gazete

 Londra partiler arası belediye meclis grubu, artan yaşam maliyetleri ve kira fiyatları nedeniyle önümüzdeki aylarda evsizlerin sayısının artabileceği uyarısında bulundu.  

                                                               


                      
 

Özellikle son iki yıldır etkisini hissettiren ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen dar gelirliler yaşamsal ve barınma giderlerini karşılamakta zorluk çekiyorlar.

Londra partiler arası belediye grubu yaptığı analizde, kiralık özel mülklerin yüzde 10'undan azının, konut maliyetlerini karşılamak için refah desteğine bağımlı olan Londralılar için uygun olduğunu buldu. Artan yaşam maliyetleri nedeniyle Londra’da yaşayan 125.000 düşük gelirli hane halkı, aldıkları sosyal yardımlar kira giderlerini karşılayamadığı için evsizlik riskiyle karşı karşıya.

Londra partiler arası belediye grubu konut şefi Darren Rodwell konuya ilişkin olarak: “Eğer acil önlem alınmazsa, kiralarını karşılayamayan ve evsiz kalan düşük gelirli hanelerin sayısının artmasından endişe duyuyoruz. Bu durum Londralılar için yıkıcı sonuçlara yol açabilir” diyor.

Özel mülkte kirada oturan hane halkları, eğer gerekli koşulları sağlayabiliyorlarsa konut masraflarının bir kısmını Yerel Konut Yardımı veya Universal Credit ödemelerinden karşılayabiliyorlar. Rekor kıran enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artışin dar gelirli aileleri çaresiz bırakması üzerine hükümet Yerel Konut Yardımı (LHA) oranlarını artırmaya çağırılıyor.

Hükümetin, 2016'dan itibaren konut yardımı oranlarını dört yıllığına dondurması Londra’da uygun fiyatla oturulabilecek mülk miktarını ciddi şekilde kısıtladı. Daha sonra bu aran 2020’de yükseltilmiş olsa da artan kira fiyatlarının altında kaldı. Bunun en önemli sebeplerinden biri de kentte yaşanan konut sıkıntısı.

Hükümet yetkilileri ise konut yardımlarının pandemi döneminde enflasyonun üstende artış gösterdiğini, yıl boyunca ortalama 600 £ olmak üzere bir milyonun üzerinde haneye konut yardımı verildiğini belirtiyorlar.

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan