latest

İngiliz halkının çoğunluğu Brexit’in bir hata olduğunu düşünüyor

17 Haziran 2023

/ by Bisikletli Gazete

 YouGov’un yaptığı son anketler, İngiltere halkının Brexit oylamasında Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı çıkmasından dolayı pişmanlık duyduğunu ortaya koyuyor. İngilizlerin % 56’sı birlikten ayrılmanın yanlış bir karar olduğunu düşünüyor.

 


                                                                               

 

YouGov yaptığı düzenli anketlerle İngiltere halkının belli konular üzerindeki nabzını ölçüyor. Bu anketlerden biri de Avrupa Birliği’nden ayrılmanın sonuçları üzerine. Örneğin Kasım ayının sonunda yapılan bir ankette “AB geçiş dönemi 31 Aralık 2020'de sona erdi. O zamandan beri Brexit'in iyi mi yoksa kötü gittiğini mi düşünüyorsunuz?” sorusuna “oldukça iyi gidiyor” ve “çok iyi gidiyor” yanıtını verenlerin oranı sadece % 12 iken, “oldukça kötü gidiyor” ve “çok kötü diyenlerin” oranları toplamı % 59’u buldu.

İngiltere’nin 31 Aralık 2020'de AB'den ayrılmasından bu yana iki yıl geçti. Bu iki yıl boyunca pandemi sonrası koşullara ve dünya genelinde yaşanan ekonomik istikrarsızlığa paralel olarak İngiltere ekonomisi geriye gitti. YouGov’un konuya ilişkin yaptığı araştırmalar, Brexit'e verilen desteğin rekor düzeyde düştüğünü gösteriyor. Son anketlere göre İngiliz halkının sadece % 32'sinin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının doğru olduğunu düşünürken % 56'sının ise ayrılmanın yanlış olduğunu düşündüğünü gösteriyor.

YouGov, 2016 referandumundan bu yana AB'den ayrılmanın doğru mu yoksa yanlış bir karar mı olduğunu düzenli olarak halka soruyor. Bu konudaki ilk anketlerde, “doğru karardır” diyenlerin oranı yüksek çıkıyordu, ancak son sonuçlar şimdiye kadarki en yüksek seviyede kişinin AB’den ayrılmanın yanlış bir karar olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.

Ankete katılanların yaş dağılımına baktığımızda ise genç ve yaşlı seçmenler arasında Brexit’in farklı değerlendirildiğini görüyoruz. Buna göre, 45 yaşın altındaki her yaş grubunda, AB’ye yeniden katılım desteğini yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 20 puan artmış durumda. Yaşlı seçmenler arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmadı. 55 yaşın üzerindekilerde “yeniden katılmayalım” diyenlerin oranı hâlâ yüksek.

İlginç olan noktalardan biri de Brexit’i savunan birçok kişinin zaman içinde dümen kırmış olması. Örneğin geçtiğimiz günlerde eski Çevre Bakanı George Eustice, Avam Kamarası'ndaki bir tartışmada, Avustralya ile Brexit sonrasında yapılan ticaret anlaşmasının İngiltere için “aslında çok iyi bir anlaşma olmadığını” söyledi  ve perakendeci Next'in Brexit'i destekleyen CEO'su Simon Wolfson, hükümeti yabancı işçilerin ülkeye girmesine izin vermeyi kolaylaştırmaya çağırdı. Oysa Wolfson kampanya döneminde Brexit’in en büyük destekçilerinden biriydi. Anlaşılan o ki Boris Johnson “Brexit'i gerçekleştirip” görevinden ayrılmış olduğunu iddia etse de kamuoyunun bu konuyu tartışmaya devam edecek. 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan