latest

EMAR söyleşilerinin konuğu akademisyen Cem Oyvat: “Türkiye’de artan gelir eşitsizliği”

28 Mart 2023

/ by Bisikletli Gazete

Emek Araştırmaları Vakfı’nın otuz altıncısını düzenlediği seminer serisinin bu seferki konuğu Greenwich Üniversitesi’nden Cem Oyvat olacak. Oyvat’ın, Türkiye’de artan gelir eşitsizliğini konu alan sunumu 31 Mart, Cuma akşamı Finsbury Park Trust FinSpace’te gerçekleştirilecek.

 

                                                                         


           

 

İsmail Büyükakan, Mümin Köseoğlu ve Mikail Kaya tarafından temelleri atılan Emek Araştırmaları Vakfı’nın (EMAR), emek tarihine yönelik çalışmaları devam ediyor. EMAR’ın uzun süredir gerçekleştirdiği seminerler dizisinin 36.sı 31 Mart, Cuma akşamı saat 18:30’da,  Finsbury Park Trus FinSpace’te, Meeting Room 3’te düzenlenecek. “Türkiye’de artan gelir eşitsizliği” başlığını taşıyan seminerin sunumunu Greenwich Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan Cem Oyvat gerçekleştirecek.

SEMİNERİN ÖZETİ

Oyvat’ın sunuma ilişkin hazırladığı özet şöyle: “Bu seminerde 2021-2022 yıllarında yaşanan döviz şoklarının Türkiye'deki gelir dağılımına etkisi incelenecektir. Türkiye, 2021-2022 yıllarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin ardından döviz şoku yaşadı. Kur şokları, Türk Lirası mevduat koruma programı ve makro ihtiyati tedbirlerle kısmen dengelendi. Bununla birlikte, Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla birlikte yükselen girdi fiyatları, tüketici fiyatlarında keskin bir artışa yol açmıştır. Erdoğan rejimi altında, işçi sendikaları zayıflarken, yüksek enflasyon oranları, reel ücretlerin aşınmasına, yoksulluğun artmasına ve gelir eşitsizliğinin önemli ölçüde artmasına neden oldu. Bu çalışmanın tahminlerine göre, emeğin gelir payı 2021'deki %41,3'ten 2022'de %33,1'e gerilemiştir. Bu seminerde ayrıca Türkiye'nin ekonomik modelinin sürdürülebilirliği ve Türkiye'nin gelir eşitsizliğindeki olası değişiklikler tartışılacaktır.

CEM OYVAT KİMDİR?

Cem Oyvat, Greenwich Üniversitesi, Muhasebe, Finans ve Ekonomi Fakültesi'nde “senior” öğretim görevlisidir. Araştırma ilgi alanları arasında gelişmekte olan ülkelerde gelir dağılımı, tarım yapıları ve arazi eşitsizliği, kentleşme, kayıt dışı sektör, toplumsal cinsiyet ekonomisi, ücret odaklı büyüme, küreselleşmenin büyüme ve dağılım üzerindeki etkileri yer almaktadır.

 

Tarih: 31 Mart 2023,

Saat: 18:30 – 20:30

Yer: Meeting Room 3, Finsbury Park Trust FinSpace

Adres: 225-229 Seven Sisters Rd, Finsbury Park, N4 2DA

bilgi@emarvakfi.org 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan