latest

Kraliyet ailesinin serveti İngiltere medyasının gündeminde

09 Mayıs 2023

/ by Bisikletli Gazete

Kral III. Charles'ın taç giyme töreni 6 Mayıs'ta Westminster Abbey'de görkemli bir törenli gerçekleştirildi. Törenin yankıları sürerken kraliyet ailesinin serveti İngiltere medyasında tartışma konusu oldu.

 

                     


                                                                  

 

İngiltere basını bir taraftan Kral Charles'ın taç giyme törenine ilişkin detayları paylaşırken bir taraftan da kraliyet ailesini oluşturan kişilerin servetlerine ve bu servetlerin kökenine ilişkin tartışmaları da gündeme getiriyor.

THE GUARDIAN YAZI DİZİSİ BAŞLATTI

The Guardian gazetesi, “Cost of the Crown başlığıyla İngiliz kraliyet ailesinin servetini ve bu servetin “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle halktan gizlenmesini konu alan bir yazı dizisi başlattı.

The Guardian gazetesi, yazı dizisiyle ilgili olarak, “Buckingham Sarayı, kraliyet mensuplarının finansal düzenlemelerinin gizli kalması gerektiğini savunuyor. Ancak Kral Charles'in taç giyme töreni öncesinde daha fazla incelemenin gerekli olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kraliyet ailesinin kişisel zenginleşmesinde kamusal konumlarının ne ölçüde etkili olduğuna ilişkin tartışmalar devam ediyor. Kralın, ailesinin ve kraliyet çalışanlarının özel servetlerinin oluşmasında kamusal rollerinin etkili olduğu tahmin ediliyor. The Guardian tarafından yapılan yeni araştırma ve analize göre, Kral Charles'in 1.8 milyar sterlinlik kişisel bir servete sahip olduğu söyleniyor.

SARAY İDDİALARA SPEKÜLASYON DİYOR

Saray ise, hesaplamayı "spekülasyon, varsayım ve yaratıcı bir kurmaca" olarak nitelendirdi, ancak alternatif rakamlar sunmayı reddetti. The Guardian ekibi ise, Kral’ın mülküne, araçlarına, sanat eserlerine ve mücevherlerine değer biçmek için 12 uzmandan destek aldığını belirtiyor.

The Guardian,  merhum Kraliçe’nin kişisel koleksiyonunu oluşturan ve muhtemelen Charles'a miras kalan 90'dan fazla mücevher parçasını tespit etti. Bunlar arasında elmaslar, zümrütler, yakutlar ve inci dizileri yer alıyor ve en az 533 milyon sterlin değerinde oldukları tahmin ediliyor.

ÖZEL MÜLKLER VE ARAÇLAR

Kral’ın İskoçya'daki Balmoral ve Norfolk'taki Sandringham’da bulunan 300 mülkünü kiraya vermesiyle önemli bir gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Kraliyet ailesinin emrine amade olan lüks araba filosunda yer alan Rolls-Royces, Bentleys ve Aston Martin'lerden hangilerinin kendilerine ait olduğu ise bilinmiyor. Buckingham Sarayı, bu konuları “özel konular” kapsamına soktuğu için yorum yapmaktan kaçınıyor. Kraliyet ailesinin ayrıca 27 milyon sterlinlik atlarının olduğu tahmin ediliyor.

II. Elizabeth ve III. Charles’ın 2022'de, İngiliz ulusuna ait olup olmadığına dair yüzlerce yıllık bir tartışmaya rağmen Lancaster ve Cornwall dükalıklarından 21 milyon sterlin aldığı belirtiliyor. Yılda yaklaşık 86 milyon sterlin kamu parasının kraliyet ailesine aktarıldığı söylense de Buckingham Sarayı, ne kadar ödeme yapıldığını söylemeyi reddediyor.

The Guardian’ın yazı dizisi aynı zamanda neredeyse üç yüzyıl boyunca, 12 İngiliz hükümdarının köleliği desteklediğini veya bu işten kâr elde ettiğini gösteriyor. Hindistan Ofisi dosyaları, Hindistan'dan yağmalanan paha biçilmez hazinelerin kraliyet koleksiyonuna nasıl girdiğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Bunlar arasında Prens Charles'ın sevdiği eserlerin sergisinde ortaya çıkan efsanevi bir yakut ve 19 zümrüt kakmalı altın bir kuşak da var.

HEDİYELER VE MÜCEVHERLER

Kraliyet ailesinin servetiyle ilgili tartışma başlıklarından biri de hediyelerle ilgili. Sarayın hediyelerle ilgili politikası 1995 yılında oluşturuldu ve daha sonra 2003 yılında güncellendi. Kanada ve Laos'tan resmi devlet hediyeleri olan iki pul seti, kraliyet ailesinin en az 100 milyon milyon sterlin değerinde olan özel pul koleksiyonuna dahil edilmiş gibi görünüyor. Saray, bunun hediye politikasını ihlal edip etmediği konusunda yorum yapmayı reddetti ve “pul koleksiyonu özel mülkiyete aittir ve bu nedenle gündeme getirdiğiniz konuların hiçbiri hakkında yorum yapmayacağız" açıklamasını yaptı.

Saray ayrıca, resmi hediyeler olan 11 parça mücevherin neden ulusal miras hazinesinde tutulmadığını açıklamayı reddediyor. Kraliçe II. Elizabeth, Camilla, Kraliçe Konsorsiyumu ve Galler Prensesi Catherine tarafından takılan mücevherlerin ise 80 milyon sterlin değerinde olduğu belirtiliyor.

Bunların dışında kraliyet ailesinin değerli birçok mülkü ve eşyası taç giyme töreni öncesinde İngiltere basını tarafından gündeme getirilmeye devam ediyor. 


* Bu yazı ilk defa 25 Nisan 2023'te Olay gazetesinde yayınlanmıştır. 

https://olaygazete.co.uk/ingiltere-gundemi/kraliyet-ailesinin-serveti-ingiltere-medyasinda-tartisma-konusu-oldu.html


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan