latest

Mevsimlik Oyuncular: “Tiyatro Atölyesi’yle yeniden sahnedeyiz''

11 Ekim 2023

/ by Bisikletli Gazete

Mevsimlik Oyuncular Tiyatro Atölyesi 11 ve 16 Ekim tarihlerinde kapılarını açıyor.

 


Mevsimlik Oyuncular, pandemi sonrası, tiyatronun kapsayıcılığında yeniden bir arada olabilmek,  hep beraber nefes alabilmek için iki buçuk sene önce, Zeynep Dalkıran'ın da desteğiyle Eda Çatalçam Ve Fatih Dönmez'in eğitmenliğinde yetişkinlere yönelik bir oyunculuk kursu olarak doğdu.

Bu özel atölye, tiyatro aracılığıyla eğlenmek, birlikte üretmek ve yeni keşiflere çıkmak isteyen herkes için bu sene de 11 ve 16 Ekim tarihlerinde kapılarını açıyor, oyunculuk deneyimi olan ve olmayan herkes ile yeniden bir araya geliyor.

Mevsimlik Oyuncular, şu anda Modül 1 ve Modül 2 olmak üzere bizler için, iki farklı sınıf olanağı sunuyor. Modül 1 sınıfı oyunculuk geçmişi olmayan, yeni bir deneyim yaşamak isteyen, hikayelere ve tiyatroya ilgi duyan, oyunculuğu tecrübe edebilmek için hiç fırsat yakalayamamış olan, bir arada üretmeyi özleyen tüm yetişkinlere kapılarını 11 Ekim'den itibaren her Çarşamba akşamı Babel Art House'da açıyor. 2 aylık dönemlerden oluşan atölye toplamda 4 dönem sürüyor ve 8 aylık dönemin sonunda bir oyun çıkartılması hedefleniyor.

Modül 2 sınıfı ise 16 Ekim tarihinde Immediate Theatre'da temel oyunculuk eğitimi almış, amatör veya profesyonel olarak tiyatroyla ilgilenmiş, oyunculuk geçmişi olan kişileri derslere bekliyor. Yine 2'şer aylık dönemlerden oluşan Modül 2 sınıfı, toplamda 4 dönemden oluşuyor ve 8 ayın sonunda Modül 2 gurubuyla da yine bir oyun çıkartılması hedefleniyor.

Mevsimlik Oyuncular, yaşam koşulları nedeniyle uzun süreli katılımı mümkün olamayan kişileri de düşünerek onların katılımını mümkün kılıyor. Ben Mevsimlik Oyuncular ile tanışmak istiyorum ama oyun çıkarabilmek için vaktim yok, çok yoğunum diyorsanız ikişer aydan oluşan dönemlerin ilk iki dönemine ayrı ayrı katılabilmeniz de mümkün. 

Her biri 2 ay süren toplam 4 dönemden oluşan Mevsimlik Oyuncular'ın her dönemi, 6 Oyunculuk ve 2 Şan dersini içeriyor.

Mevsimlik Oyuncular, Eğitim içeriği, her iki grupta da temel oyunculuk tekniklerinden, tiyatro tarihine, dramaturjiye ve farklı tiyatro metotlarına, kamera önü oyunculuğuna kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

Oyunculuk dersleri deneyimli oyuncu ve tiyatrocu Eda Çatalçam ile UK'de "en iyi erkek oyuncu ödülü"nün de sahibi olmuş pek çok televizyon ve sinema filminden tanıdığımız Fatih Dönmez tarafından verilmektedir. Şan dersleri ise Opara sanatçısı, tenor, geniş bir öğretim deneyimine sahip Emir Buran tarafından verilmekte.  

Mevsimlik Oyuncular 19 Temmuz'da ilk meyvesini, Tower Theatre'da Ferit Edgü'nün "Yazmak Eylemi" kitabını sahneye uyarlayarak verdi. Yoğun bir ilgi ile karşılanan oyunun sonunda müthiş bir işbirliği ve yaratıcılık ortaya koyan öğrenciler, uzun bir eğitim sürecinin sonunda sertifikalarını da aldılar.

Mevsimlik Oyuncular'ın derslerine katılmak ve detaylı bilgi alabilmek için @maviproductionuk instagram adresi www.maviproducion.co.uk ve info@maviproductionuk.com ile iletişime geçebilirsiniz.


Fatih Dönmez Kimdir? Fatih Dönmez, Akademi İstanbul Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra Semaver Kumpanya ile 2002 yılında profesyonel tiyatro hayatına başladı. O tarihten itibaren pek çok oyunda yer alan Fatih, 12. Gece, Titus Andrinucus, Murtaza, Chamaco, Mem ile Zin, Fırtına, Süleyman ve Öbürsüler, Leyla'nın Evi, Fosforlu Müzikali gibi pek çok tiyatro oyununun yanında, Yabancı Damat, Güneşin Kızları, Poyraz Kareyel, Bir Aşk Hikayesi, Kalp Atışı, Hakan Muhafız, Tehlikeli Karım, Gişe Memuru, Gönül, Karışık Kaset, Celal ile Ceren gibi pek çok TV dizisi ve sinema filminde rol aldı. Semaver Kumpanya'nın oyunculuk kurslarında eğitmen olarak yıllarca yer almış, konservatura pek çok oyuncu yetiştirmiş ve oyuncu koçu olarak da çalışmıştır. Temmuz 2019 tarihinde kurucu ortağı olduğu Mavi Productions bünyesi içerisinde Londra'da üretimlerine devam eden Fatih, şimdilerde Eda Çatalçam'ın yönettiği "Dünya'nın eski zamanlarında" oyununda "Meddah" ve "Seher ile Ali" oyununda Ali karakterini canlandırmaktadır. Geçen sene oynadığı "The Whispers" adlı kısa filmle İskoçya "Feel The Reel" film festivalinde "En iyi erkek Oyuncu" ödülünü alan Fatih, ilk ödülünü 2003 yılında 7. Afife Jale Tiyatro ödüllerinde Semaver Kumpanya oyuncuları ile birlikte yeni kuşak özel ödülü ile almıştır. Fatih, 2021 yılından beri "Mevsimlik Oyuncu" kursunda tiyatro eğitmeni olarak çalışmaktadır.


Eda Çatalçam Kimdir? Eda Çatalçam, 2002 yılında Semaver Kumpanya ile birlikte profesyonel tiyatro hayatına başladı. O tarihten itibaren pek çok oyunda yer alan Eda, Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Yüksek Lisansı'nı "Oyunculuk ve Yönetmenlik" üzerine tamamladı. Ankara Üni. DTCF Tiyatro Bölümü'nde "yönetmenlik" üzerine doktora programına devam eden Eda, hocalarının KHK ile ihraç edilmesi sonucunda doktorasını tamamlamadı. Kadir Has Üniversitesi'nde oyunculuk eğitmeni Tilbe Saran'ın asistanlığını üstlenen Eda, Michael Chechov tekniği üzerine oluşturulan modülleri tamamlayarak bu konuda içerik eğitimleri verdi. Saint Joseph Okullarında drama eğitmeni, Ekol Drama'da yetişkin ve çocuk drama eğitmeni olarak çalıştı. Oyuncular Sendikası'nın yönetim kurulu üyesi olarak çalıştığı dönemde, toplumsal cinsiyet eşitliği ve eğitim birinminin kurulması rollerini üstlenerek , çocuk oyuncu hakları üzerine çalıştı. Diğer Yarım, Yalan Dünya, Leyla ile Mecnun, 20 Dakika ise yer aldığı TV projelerinden bazılarıdır. Temmuz 2019 tarihinde kurduğu Mavi Productions bünyesi içerisinde Londra'da üretimlerine devam eden Eda, şimdilerde yönetmenliğini de yaptığı "Seher ile Ali" tiyatro oyununda Seher ve henüz çekimi tamamlanmış "Interpreter" adlı kısa filmde Kamelya rolüne hayat vermiştir. Eda, 2021 tarihinden itibaren "Mevsimlik Oyuncu" kursunda tiyatro eğitmenliği yapmaktadır.


Emir Buran Kimdir? Emir Buran, opera ve koro müziği konusunda derin bir tutkuya sahip yetenekli bir tenor, bu sanat formlarına olan sevgisini genç yaşta geliştirdi. Olağanüstü yeteneği onu Avrupa, Avustralya ve Türkiye'deki birçok festival, opera evi ve konser salonuna götürdü. Önemli performansları arasında İstanbul Uluslararası Opera Festivali, İstanbul Devlet Opera Evi ve Sofya Opera Evi'nde yer alır. Son yıllarda, Emir büyüleyici sesiyle Londra'daki Royal Albert Hall, Melbourne Opera House, Sydney Opera House, St Alfege Kilisesi ve Blackheath Konser Salonu gibi ünlü mekanlarda izleyicileri büyülemiştir. Emir Buran aynı zamanda bir öğretmen ve mentor olarak da önemli bir etki yaratmıştır. Geniş öğretim deneyimine sahiptir ve müzikal yolculuklarının farklı aşamalarında olan umut vaat eden şarkıcılarla çalışmıştır. Emir, uzmanlığını ve müziğe olan tutkusunu farklı arka planlardan gelen öğrencilerle paylaşarak onları potansiyellerine ulaşmaya teşvik etmiştir. Emir Buran kariyeri boyunca saygın topluluklarla işbirliği yapma ayrıcalığına sahip oldu. Bunlar arasında Cukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Korosu, İstanbul Devlet Opera Korosu, Melbourne Senfoni Orkestrası, Perth Senfoni Orkestrası ve Londra'daki Trinity Laban Konservatuvarı Müzik ve Dans Korosu yer alır. Buran'ın müzik eğitimi İstanbul'da Mesut İktu Profesörün rehberliğinde başladı. Daha sonra Londra'daki prestijli Trinity Laban Konservatuvarı'nda Eamonn Mulhall'ın öğrencisi olarak ileri çalışmalar yapmıştır. Trinity Laban'daki zamanında Emir, Joan Rodgers, Rita Susovsky ve Linda Hurst gibi ünlü sanatçılarla ustalık sınıflarına katılma fırsatı buldu. Emir Buran'ın olağanüstü yeteneği ve özverisi, Bulgaristan'daki Sofya Uluslararası Ses Yarışması'nda ikinci ödül dahil olmak üzere çeşitli ödüllerle takdir edildi. Şu anda, Londra ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde dinleyicileri büyüleyen olağanüstü performanslarına devam ederken, aynı zamanda öğretme çabalarıyla müziğe ilgi duyan yeni nesilleri de etkilemektedir. 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan