latest

Devrimler çağında müzikte devrim yapan besteci: Beethoven

26 Şubat 2020

/ by Bisikletli Gazete

Day-Mer Kültür Sanat Topluluğu’nun Salı günleri düzenlediği müzik söyleşilerinin bu haftaki konuğu müzisyen Hakan Kılman’dı.


Tuncay Bilecen

Day-Mer Kültür Sanat Topluluğu’nun Salı günleri düzenlediği müzik söyleşilerinin bu haftaki konuğu müzisyen Hakan Kılman’dı. Beethoven’ın 250. doğum yıldönümü nedeniyle bestecinin hayatının ve klasik müzikte romantik dönemin ele alındığı söyleşi müzikseverler tarafından ilgiyle takip izlendi. 

Biz belki farkında değiliz ama Londra’da dinamik bir göçmen topluluğu var. Özellikle son beş yılda Ankara Anlaşması yoluyla Britanya’ya akan göçmenlerin getirdiği dinamizm bilhassa artan kültür ve sanat etkinlikleriyle kendisini gösteriyor. Bu da işinden gücünden kafasını kaldırmaya vakit bulabilenler için bulunmaz bir nimet. 


Londra’daki Türkiyeli topluluk, Londra’nın çeşitli yerlerinde haftanın her günü farklı bir etkinliğe imza atıyor. Bu konuda; tiyatro gruplarının sergilediği oyunlarla, şiir dinletileriyle, kültür, sanat ve müzik alanlarında düzenlenen söyleşilerle Kuzey Londra’daki en aktif kurumlardan birisi de Day-Mer. Yeri gelmişken belirtelim, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Day-Mer’de mart ayı boyunca etkinliklerin odağında kadınlar yer alacak. 


Day-Mer Kültür Sanat Topluluğu’nun Salı günleri düzenlediği müzik söyleşilerinin bu haftaki konuğu müzisyen Hakan Kılman’dı. Bestecinin 250. doğum yıldönümü nedeniyle ağırlıklı olarak Beethoven’ın hayatına ve eserlerine ayrılan söyleşide, klasik müzikte romantik dönemin genel özelliklerine ve bestecilerine de yer verildi.


Yaklaşık iki buçuk saat süren etkinlik Hakan Kılman’ın akıcı üslubu sayesinde bir çırpıda geçiverdi. Kılman, Beethoven’ın trajik aile hikâyesinden söz ederken ilginç bir noktaya da değindi. O da Mozart, Beethoven gibi dahilerin hayatlarının aileleri tarafından mahvedilmesiydi. 


Beethoven’ın belli başlı eserlerinin de dinletildiği etkinlikte, bestecinin döneminin siyasetini, edebiyatını, felsefesini nasıl takip ettiğini ve bunu eserlerine nasıl yansıttığı da vurgulandı. Hakan Kılman bu bakımdan Beethoven’ı müzikte devrim yapan, daha önceki kalıpları yerle bir eden bir besteci olarak tanımladı. 


Day-Mer’in Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde düzenlediği rengârenk söyleşiler devam edecek, okuyuculara hayatlarında yeni bir pencere açmaları için bu etkinliklere katılmalarını naçizane salık veririz.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan