latest

Ankara Anlaşması ve çocuk bakıcılığı

11 Kasım 2020

/ by Bisikletli Gazete

Türkiye’den Birleşik Krallık’a göçlerde özellikle 90’lı yıllarda ve 2000’li yılların başında au-pairlik vizesi almak çok yaygındı. Bu vize türü tarihe karışınca yerini çocuk bakıcılığı üzerinden Ankara Anlaşması yapmaya bıraktı.  Seval Karakaş’la çocuk bakıcılığı ve Ankara Anlaşması’nı konuştuk.  




Londra’ya gelmeye nasıl karar verdin?

Öncelikle Türkiye’deki hikâyemden başlayayım. Türkiye’de Pegasus Havayolları’nda kabin memur olarak görev yapmaktaydım. Ortadoğu’dan tutun da Avrupa’ya kadar çok fazla uçuşlar yapıyordum.

Londra’da Stansted uçuşu yapıyorduk. Bu sırada İngiltere’nin dünyanın en zor vizesi olduğunu duyuyordum. Ben de bu İngiltere vizesinde ne var acaba? “Gidip bir inat edip göreyim” dedim. Üç önce sene turist vizesiyle geldim ilk defa.

Hostesler uçuş görevini yaparken çoğunlukla kalmıyorlar. Buraya geldiğimizde yolcularımızı indirip diğer bekleyen yolcuları alıp geri dönüyoruz.

Buraya gelirken de uçakta çok çeşitli milliyetlerden insanlarla muhatap olduğumuz için bu bizim algılarımızı inanılmaz ölçüde açıyordu. Dolayısıyla daha çok öğrenmek ve daha çok çevreyi keşfetmek istiyorsunuz. İster istemez Türkiye ile diğer ülkeler arasında bir kültür karşılaştırması yapıyorsunuz. İster istemez ufkunuz açılıyor, gelişiyor. Sonra ister istemez, “ben neden burada yaşamıyorum? Neden farklı standartları olan bir ülkede yaşamıyorum?” demeye başlıyorsunuz. Benim hikâyem de böyle başladı.

 

Turist vizesiyle ilk geldiğinde ben burada yaşarım dedin mi?

Aslında ilk geldiğinde amacım sadece gezip görmekti. Benim akademik eğitimim müzecilik üzerine. Tanıdık bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine önce Londra’ya geldim, sonra da Leeds’e gittim. Leeds öyle çok fazla turist çeken bir yer değil, ama üniversitesi İngiltere’nin en başarılı on üniversitesinden biri. Orada doktora kabulü aldım fakat çok ciddi paralar ödendiği için bu planımdan vazgeçmek zorunda kaldım. Eğitim olmayınca acaba nasıl gelebilirim diye araştırmaya başladım. Ankara Anlaşması ile böyle tanıştım. O zamanlar tabi pound bu kadar yüksek değildi.

 




Ankara Anlaşması’na nasıl karar verdim?

Yaptığım iş nedeniyle kısa seyahatler yapabiliyordum. İki-üç kere geldikten sonra geçen sene, yani 2019’da beş ay boyunca burada turist vizesiyle kaldım. Sonra da iyice artık düşündüm taşındım ve Ankara Anlaşması’nı yapmaya hazırım dedim. Bu beş aylık süre zarfında da anlaşmaya başvurumu yaptım.

     

Çocuk bakıcılığı vizesiyle değil mi?

Evet. Biz uçağın içerisinde kabin memuru olarak çalışırken zaten insanlarla o kadar haşır neşir oluyoruz ki onların her türlü ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Uçağın içerisinde aileler oluyor. Bebekli yolcular oluyor. Onlara destek oluyoruz. İlkyardım eğitimleri alıyoruz düzeli bir şekilde. Bu geçmiş çok önemli. Düzenli çalışma geçmişinde THY ve Pegasus gibi şirketlerin olması Ankara Anlaşması vizesini almanız için çok büyük bir etken oluyor. Uçağın içinde zaten biz yeri geliyor itfaiyeci oluyoruz, yeri geliyor hemşire oluyoruz. Huzursuzluk yapanları kelepçeleme yetkimiz bile var. Uçağın güvenliğini sağlamak için birçok yetkimiz oluyor.

 Çocuklarla ara nasıl?

Üniversite bittikten sonra hostes olmadan önce bir süre öğretmenlik de yaptım. İngilizce ve Yunanca dersleri de verdim. Bütün bunlardan dolayı ve çocuklara olan sevgimden dolayı çocuklarla aram çok iyidir. Bu yüzden de iyi bir iş planıyla Ankara Anlaşması yapmaya karar verdim.

 Evdeki hesap çarşıya uydu mu?

Doğrusunu söylemek gerekirse buraya geldiğinizde ilk başta çok zorlanıyorsunuz. Hem kendi ülkenizden ayrı olmak hem de iş bulma süreci, alışma süreci, havası farklı, iklimi farklı. Bambaşka bir ülkeden söz ediyoruz. Turist olarak gelmekle burada yaşamaya karar vermek arasında çok fark var.




 Salgın nasıl etkiledi?

İşlerimiz azaldı. Çünkü insanlar evlerine kapandıkları için kendileri bakıyorlar çocuklarını. Eskiye göre çocuk bakıcısı arayanlar daha da azaldı. Buradaki çocuk bakıcısı algısı ve kültürü Türkiye’dekiyle kesinlikle aynı değil.

Burada devletler ailelere çocuk bakıcısı tutabilmeleri için aynı zamanda destekte bulunuyorlar. Ödeme yapıyorlar. Eğer kayıtlı çocuk bakıcısı olursanız, bunun için devlet aileye fazladan ücret ödüyor. Aile de üzerini tamamlayarak sizin maaşınızı ödüyor. Bu sebepten dolayı insanlar evlerine rahatlıkla çocuk bakıcısı alabiliyorlar. Salgın bittikten sonra belki de bu işin önü açılacak. Bu arada çocuk bakıcılığı şirketi kurduktan sonra işin içine hizmetçilik, temizlikçilik, oyun ablalığı ve eğitim işlerini de katabilirsiniz.

 Bu işi burada yapmak nasıl bir duygu?

Çocuk bakmak kolay bir iş değil. İlkyardım dahil birçok şeyi biliyor olmanız gerekiyor. İngilizler her şeyi kuralına göre yapmak isterler. Burada diplomanız kadar sizin referanslarınız da çok önemlidir. Gerçekten bunu kontrol ediyorlar ki bu çok doğal bir durum.

 Bundan sonra neler yapmayı düşünüyorsun?

Çocuk bakıcılığı şirketimi geliştirmek için bazı planlarım var. Bu alanda buraya gelmek isteyenlere Qualegal vize danışmanlık şirketinde hizmet veriyorum. Bu ülkede kalıcı olmak istiyorum.     

 

07902 883357

https://www.instagram.com/carababysittingservices/

 

bisikletligazete@gmail.com

 

 

Söyleşiyi Spotify'dan dinlemek için tıklayın

https://open.spotify.com/user/fc2hmzsptedbtn0yiio4gy92a


* Bu röportaj ilk defa OLAY Gazetesi'nin 10 Kasım 2020 sayısında yayınlanmıştır. 

  

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan