latest

“Türkiye’ye gelenler artık mülteci değil"

19 Aralık 2020

/ by Bisikletli Gazete


Göçmenler Türkiye ekonomisine yük mü oluyor yoksa yeni istihdam alanları, girişimcilik ve sosyal güvenlik çarkının devam etmesi için fırsat mı oluşturuyor? 

Orbay Soydan YouTube kanalında; Beraberce Derneği Başkanı Ayşe Öktem, Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Sert ve Hepimiz Göçmeniz Aktivisti Yıldız Önen ile bu konuyu tartışmaya açtı.

Göçmen olmanın kalıcılık ifade ettiğini belirterek söze başlayan Beraberce Derneği Başkanı Ayşe Öktem, mülteci olarak Türkiye’ye gelen insanların artık mülteci değil; Balkan göçmeni olmak gibi ayrı bir alt kimlik oluşturduklarını belirtti.

Sert ise, “Kurtuluş savaşından sonra göç olmasaydı Türkiye’nin nüfusunun bu şekilde artması mümkün olmazdı” diyor ve ekliyor; “Türkiye’yi göçmenler kurdu. Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan ve Türkiye’nin yeni sınırlarının dışında kalan bir sürü insan cumhuriyetin kuruluş yıllarında bu ülkeye geldi ve ülkenin kurulmasına yardımcı oldu. Çoğunluk ister kabul etsin ister etmesin. Türkiye bir göçmen ülkesidir.”  

Özipek ise, Avrupa kökenli Türkiyeli gençler üzerinde yaptıkları çalışmadan örnek vererek; çocuklar o ülkede doğmuşsa, özellikle orayı tanımışsa, ailelerinin dışında ilk sosyalleşmeler orada gerçekleşmişse geriye dönmeye istekli olma düzeyinin düştüğünü belirtiyor.

Kızılay’ın açıkladığı verileri paylaşırken Önen’de, bir milyondan fazla Suriyeli sığınmacının 120 lira gibi gülünç bir ödenek aldığını ve bu ödeneğinde Türkiye’nin kasasından değil uluslararası yardımlardan geldiğini belirtiyor. Bu yardımı alanların çoğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Önen’in aktardığına göre, bu parayı alabilmeleri için de göçmenlerin kayıtlı oldukları şehirlerde bulunmarı gerekiyor. Bu yüzden her sığınmacı istediği şehirde bulunamıyor; giderse bu destekten mahrum kalıyor. 



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan