latest

Müzik bir şey beklemiyor benden bu yüzden iyi anlaşıyoruz!

20 Ocak 2021

/ by Bisikletli Gazete

 Londra’da yaşayan müzisyen Kandela Vivo, on yıllık suskunluğun ardından ilk şarkısı “1i Ol”u yayımladı.






👉1i Ol'u Spotify'den dinlemek için tıklayın

Türkiye’de bir dönemler yaptığı alternatif müzikle geniş kitlelere seslenen Kandela Vivo, birkaç yıl önce Londra’ya yerleşmiş müzik çalışmalarına ara vermişti. “1i Ol” şarkısına yayımlayan Kandela, “bu şarkıyı hayatımın belki de en kötü bir aylık sürecinin içinde kaydettim, çünkü artık tam zamanıydı on yıllık sessizliğe son vermenin” diyor.

Kandela’yla müzik geçmişine ve çalışmalarına ilişkin sohbet ettik.

Neden Londra?

Çocukluğumdan beri dinlediğim en iyi gruplar ve şarkıcılar burada yaşamış ve burada yıldızlaşmışlardı. Onların ışığının büyüsü beni buraya çekti ve geldim. Buraya geldiğim ilk andan beri sanki her zaman buraya aitmiş gibi hissettim kendimi. Çok zor koşullarda tutundum ve hâlâ aynı zor koşullar içinde hayatımı sürdürüyorum ama burada olmak bana ilham veriyor.





Ve bu zor zamanlarda yine müziğe tutundun…

Dünya için kabus gibi geçen bu günlerde onunla paralel kendi hayatımın da çekmesi ağır yükünü ve bıraktığı yarayı iyi edeceğini umduğum tek şey müzik... 1i Ol yani “Biri Ol” şarkısının konusu aslında kısaca nakaratta bahsettiğim gibi:  insanın yapmak istediği şeyleri yapmakla ilgili imkânlar yaratması bazı hayatlar için hiç kolay değil... Çünkü eğer geçinmek ve hayata devam etmek için size para kazandıracak başka bir iş yapmanız gerekiyorsa hayatınızın büyük bir bölümünde maalesef kendi hayatınızı yaşamıyor, aksine koşulların ve imkânsızlıkların size biçtiği rolü ve hayatı yaşıyorsunuz demektir. Bu göçmenlikte daha da ağır basıyor.

Müzik dışında edebiyatla da ilgileniyorsun... Müzik ve edebiyat sevgin nasıl başladı, nasıl gelişti?

12 yaşından beri öyküler yazıyorum... Lise yıllarında şiirler yazmaya başladım.  2004'te evde yaptığım amatör kayıtları internet üzerinden paylaşarak yıllar içinde hatırı sayılır kitlelere ulaştırdım. 2011 yılına kadar yüzlerce konser organizasyonda sahne aldım. Aynı yıl çeşitli sebeplerle (hastalık, okul, psikolojik sorunlar) müzikten biraz uzaklaştım.

2013 yılında yayınladığım bir şarkı dava konusu oldu ve bu süreç bütün eserlerimi internet üzerinden kaldırarak uzun süren bir sessizliğe gömüldüm.  

Şarkı yazmayı ve üretmeyi hiç bırakmadım ama artık geçinmek ve hayatıma devam etmem için başka bir işte çalışmam gerekiyordu. Müzik boş zamanlarımda yaptığım bir uğraşa dönüştü. Paylaşım yapmayı durdurduğunuzda sizin bıraktığınız boşluğu hemen dolduran bir dünyada uzunca bir süre sessiz kaldım.



Akabinde askerlik sonrası bir şirkette muhasebeci olarak uzun süre çalıştım fakat her zaman başka birisinin hayatını yaşıyor gibi hissediyordum…  2016’da hayatımda bir kırılma oldu, bir seçim yaptım kalbimin sesini dinledim ve işimden istifa edip taşındım. Alternatif müzik üreten bir grubun parçası oldum... Bu grupla sahneler almaya başladık fakat uzun sürmedi yeni bir yol ayrımı oldu ve kendi başına sahne almaya başladım.

Türkiye’de bir müzisyenin ekonomik anlamda hayatta kalması çok zor sanırım.

2017 yılı sonuna kadar geçinmeme asla yetmeyen komik ücretlere sahne almaya devam ettim... Türkiye’de birçok iş girişimi ve tutunma gayreti her zaman boşa çıkıyor ve bu bende mental ve fiziksel olarak çok ağır hasarlara sebep oluyordu. Tahammülüm kalmamıştı. Bütün umutlarım tükenmek üzere olduğu bir dönemde çocukluğumdan beri dinlediğim bir şarkı İngiltere’ye gelmeme sebep oldu (Aerosmith, “dream on”). 2018 başlarında elimde ki bütün imkânları kullanarak tek başına İngiltere’ye geldim. Burada tanıdığım hiç kimse yoktu eş dost akraba vs. sadece hayallerimin peşinde ne olursa olsun diyerek bir yola çıktım.

Müzik benim için 16 yıllık bir hayat mücadelesi, en zor günlerde tutunduğum tek şey oldu. Müzik bir şey beklemiyor benden bu yüzden iyi anlaşıyoruz…

Ve artık yeniden insanlarla yaptığım işleri paylaşmaya karar verdim...

Umarım ruhunuza dokunur…

https://www.instagram.com/kandelavivo/

 

 


 


 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan