latest

İngiltere'den Türkiye'ye araba ile nasıl gidilir?

29 Mart 2021

/ by Bisikletli Gazete

Otuz iki sene boyunca hep yapmak istediğim ama bir türlü gercekleştiremediğim İngiltere'den Türkiye'ye arabayla gitme hayalimi gerçekleştirmek için yola çıktım. Pandemi süreci ve bunun getirdiği zorunluluklar olmasa daha iyi olurdu ama olsun, yoldayım nihayet... Sağlıkla ve hayırlısı ile Kapıkule’ye varmayı umuyorum...




Sevgi Ulcay
Ben de kendimce yolculuğa hazırlanma süreci ve gerekli olduğunu düşünüp yaptıklarımı belki faydası olur diye toparlayıp paylaşmak istedim... Bu arada biraz fazla detaylara takılmış olabilirim ama tek başıma yolculuk edeceğimden çoğu kişinin paylaştığı sorunlardan yola çıkarak, her konuda mümkün olduğu kadar temkinli olmak istedim...
Araba için gerekli olanlar;
1.Log book, VC5 ya da bizim dediğimiz hali ile kafa kâğıdı...
2. Sigorta sertifikası ve Green card (green kart ne diye benim gibi merak eden olursa, ülke dışında arabanızın geçerli sigortası olduğunun belgesi) Sigorta poliçesinde hangi ülkeleri kapsadığına bakmak gerekiyor, Green Cardlarda da liste var. Güzergaha onu da değerlendirerek karar vermek gerekebilir. Bazı şirketler green card’i istek üzerine hemen e-mail ile yolluyor bazı şirketler ise 1 hafta 10 gün sonra yolluyor. Bu yüzden o süreyi hazırlık yaparken dikkate almak lazım. Aynı zamanda bazıları senede 90 gün bazıları ise senede 180 gün kapsıyor. Turkiye’yi, sadece Avrupa yakası degil, hepsini sigortalayan şirketler mevcut fakat benim ehliyet sicilimden dolayı çok yüklü miktar çıktı yapamadım.

3. Euro breakdown cover - yolda araba arıza yapar vb diye RAC, Green Glag, AA yapıyor. Sadece 3 günlük yaptırdım, ödediğiniz miktara göre, tamir masrafı, araba kiralama, konaklamaya kadar karşılanabiliyor.
4. Avrupa ülkelerinde araçta bulunması zorunlu olan alet vb için Euro travel pack.
Bu ülkelere göre değişiyor, kiminde yangın söndürücü zorunlu kiminde değil vs. Ben RAC den aldım ama sonra bazı süpermarketlerde çok daha ucuza olduğunu gördüm. GB sticker olmak zorunda aracın arkasına yapıştırılıyor ve farların açısını Avrupa'ya uygun hale getiren farların önüne kısmı kapatıcılar var.
5. TC Ticaret Bakanlığı-GBT Taşıt ön beyanı.
Bunu önceden yaptırmanın Turkiye’ye girişte gümrükte kolaylık sağlandığı söylendi. Bu linkten (https://www.turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) E-devletten yaptırabilirsiniz. Çok basit sadece araç bilgileri ve kimlik bilgileriniz gerekiyor.

6. TC Karayolları Motorlu Araçlar zorunlu Sigorta Poliçesi- Ankara’dan bir firma ile görüşüp önceden yaptırdım. Bir senelik 1.170Tl ödedim. Yolculuk öncesi bana e-mail ile yollandı. (ÖzserNeo Sigorta -Volkan Özel Tel: +90 535 550 05 83)
UK çıkış ve Fransa giriş için gerekli evrak ve işlemler;
1. PCR test-
72 saat kısıtlaması olduğundan aynı gün sonucu alacağınız şekilde yaptırmak gerekiyor ve genelde epey pahalı. Mediwell klinikte yaptıracaktım ama testin ücretini bir hafta önce £160 tele dedikten sonra £200 e çıktıkları icin Dam Health’in kliniklerinden birinde £129 aynı gün buldum. Gerçi fiyatları araştırınca burada paylaşılmıştı M40 üzerinde Ticari araç sürücüleri, nakliyat ekipleri için bedava yarım saatte sonucu alınan yeri denemeyi düşünmedim değil ama ne olur ne olmaz diye riske atamadım. Kullandığım test merkezinde gece 12'ye kadar sonucu yollama garantili ama 11.48 de yolladılar. Son dakikaya bırakıp heyecan yaptırmayı seviyorlar sanırım. Birden fazla şoförle yola çıkacak olanlar cok daha uygun fiyata ertesi gün sonuç verilen yerlerde yaptırabilir.

2. UK travel form-

3. Fransa Travel formları - Seyahat nedeni ve covid belirtileri olmadığın vs dair beyan... Açıklamalarda iki ülke de seyahat mecburiyetinin nedeni ve kanıtlarını istiyor.
Bunları hazırlayıp sunum yapacak gibi dosyaladıktan sonra bu sabah biri "good morning" dedi digeri "bonjour"... PCR test sonucu ve pasaporttan başka hiçbir şey sormadılar... Pardon, bir de araba senin mi? diye sordular. “Evet” dedim log booka bile bakmadılar... Gerçi onu sistemde görebilirler zaten.
Sanırım saatlerine, çalışanına, o günkü ruh hallerine bağlı.. Bir tek yolda ödenmesi gereken otoban ücretleri ve tax da denilen vignet nedir önceden online ödeyebiliniyor mu ve hangi ülkeler, nerede ödenir emin değilim... Onu da artık yolda mecbur öğrenirim...
Güncelleme: Avusturya sınır girişten hemen 50 mt sonra solda sarı renkli bir bina ‘Vignette’ yazıyor oradan alınıyor. Daha sonra ilk tünel öncesi gişeden iki paralı tünel için de ödeme yapılıyor ve plaka takip sistem olduğundan ikinciyi geçişte direk prepaid yazan yeşil işaretli geçiş seridini kullanabiliyorsunuz...Slovenya da yine gümrük geçtikten hemen sonraki petrol istasyonundan alabiliyorsunuz.. Sirbistan’da gişeleri var otoban için. Girişlerde bilet alıyorunuz, çıkışlarda ödeniyor...Bulgaristan da yine hemen gümrük sonrasında sağdaki bina. Burada sadece nakit ve Euro ile ödeme yapılabiliyor. (8 Euro)
Bu süreçte yola çıkmak durumunda olan tüm arkadaşlara kolaylık ve sağlıkla, sorunsuz bir yolculuk dilerim...

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan