latest

Göçmen İşçiler Derneği’nden hizmet sektörü çalışanlarına yönelik alan araştırması

18 Ocak 2022

/ by Bisikletli Gazete

 Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), “Trust for London” işbirliğiyle "Londra'da Hizmet Sektöründe Çalışan Türkiyeli Göçmen İşçilerin Emek Piyasalarındaki Görünümleri" başlıklı bir araştırma projesi yürütmeye başladı. Çalışma bittiğinde sonuçları kamuoyuyla da paylaşılacak.






İngiltere son yıllarda Türkiye’den yoğun göç aldı. Her ne kadar bu göçler; “beyin göçü”, “orta sınıf” göçü olarak adlandırılsa da pandemi koşulları, beşerî sermaye yetersizliği gibi nedenlerle yeni gelen göçmenlerin ilk çalıştıkları alan hizmet sektörü oluyor. Hizmet sektörü ise İngiltere’de en düşük sendikalılık oranına sahip, saat ücretinin de göreceli olarak düşük olduğu sektörlerin başında geliyor.

GİK-DER bu çalışmayla, hizmet sektöründe yani restoran, cafe, off licence, açık hava pazarları, bakıcılık, temizlikçilik, paket servisi vb. gibi işlerde çalışan Türkiyeli işçilerin mevcut durumunu ortaya koymayı hedefliyor. Çalışanların temel haklarının bilincinde olup olmadıkları, bu haklardan yararlanıp yararlanmadıkları, çalışma süreleri, saat ücretleri, işyerinde maruz kaldıkları mobbing vs. bu çalışmayla birlikte ortaya konulması düşünülen diğer başlıklar olarak sıralanabilir.

Temmuz ayına kadar devam edecek olan proje, yüz yüze ve online olarak gerçekleştirilen anketlerle sürdürülüyor. Bu anketler yeterli sayıya ulaştığında veriler tasnif edilip rapor haline getirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacak. Ankete katılmak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. Ayrıca çalışma ile ilgili düşüncelerinizi gikderproject@gmail.com adresine e-posta göndererek iletebilirsiniz.

 

👉Online ankete katılmak için tıklayın









Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan