latest

İngiltere’de tarihin en büyük üniversite grevleri yaşanıyor

03 Aralık 2022

/ by Bisikletli Gazete

İngiltere, tarihinin en büyük üniversite grevlerini yaşıyor. 150 üniversitedeki 70.000'den fazla üniversite çalışanı ücret, çalışma koşulları ve emekli maaşlarında iyileştirme talebiyle greve çıktı.

 

                             


                                                       

 İngiltere’de 150 üniversitedeki 70.000'den fazla üniversite çalışanı, ücret, çalışma koşulları ve emekli maaşlarında iyileştirme talebiyle greve çıktı. 24 – 25 Kasım tarihlerinde yapılan grev, 30 Kasım, Çarşamba günü de devam etti. Ulusal Öğrenci Birliği de (NUS), İngiltere genelinde devam eden ve 2,5 milyon öğrenciyi etkileyebilecek olan grevleri destekledi.

Üniversite ve Kolej Sendikası (UCU), işverenlerin üniversite personelinin taleplerini dikkate almaması durumunda grev ve boykotların yeni yıldan sonra da devam edeceği uyarısında bulundu. Greve katılan üniversite personeli, 23 Kasım Çarşamba gününden itibaren grev nedeniyle kaybedilen işleri telafi etmeyi reddederek endüstriyel eylem başlatacak.

Grev kararı, UCU üyelerinin geçtiğimiz ay, maaş ve çalışma koşullarına yönelik saldırıların yanı sıra emekli maaşlarında yapılan kesintiler üzerine yapılan oylamada ezici çoğunlukla endüstriyel eyleme “evet” oyu vermesinin ardından alındı.

Üniversitelerde enflasyona rağmen ücretlerdeki artış sadece % 3’te kaldı ve çalışanların üçte birinin geçici sözleşmeyle çalışıyor. Bu yüzden sendikanın talepleri arasında, yaşam maliyeti kriziyle başa çıkmak için anlamlı bir ücret artışı ve güvensiz sözleşme uygulamasının sona erdirilmesi yer alıyor. Sendika ayrıca emeklilerin gelirlerinde yaşanan yaklaşık % 35’lik kaybından da telafisini istiyor.

İngiltere’de üniversiteler geçen yıl 41.1 milyar sterlinlik rekor gelir elde etti ve rektör yardımcıları toplu olarak tahmini 45 milyon sterlin kazandı. Sendika, elde edilen bu gelirler karşısında üniversite çalışanlarının taleplerinin karşılanmamasını anlamsız bulduğunu belirtiyor.

UCU Genel Sekreteri Jo Grady grevlere ilişkin şunları söyledi: “İngiltere'deki kampüsler daha önce hiç görülmemiş bir ölçekte grev eylemi yaşıyor. 70.000 personel düşük ücret, emekli maaşlarındaki kesintileri ve güvencesiz istihdam koşullarını reddettiğini açıkça ortaya koyuyor. Üniversite yönetimleri bizi ciddiye almazsa bu grevler sadece bir başlangıç olacaktır.”

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan