latest

Kandela’dan yeni tekli: “Üstü Kalsın”

22 Nisan 2023

/ by Bisikletli Gazete

Londra’da yaşayan, alternatif rock ve hiphop türlerinde şarkılar yapan Kandela, yeni teklisi “Üstü Kalsın”ı yayımladı.

 


                                                                                                

 

Londra son yıllarda Türkiye’den gelen ve kendisine yeni bir yaşam kurmak isteyen birçok müzisyeni ağırlıyor. Onlardan biri de alternatif rock ve hiphop türlerinde müzik yapan Kandela… Kandela ile yakın zamanda yayımlanan teklisi “Üstü Kalsın” ve müzik hayatı hakkında sohbet ettik.

Kandela bize biraz kendinden söz eder misin?

Hızla akıp giden hayat yolculuğunda hâlâ çocukluk hayallerini kovalayan bir şarkıcı ve yazarım. Gözlem deneyim ve düşüncelerimi şarkı ve yazılarım ile aktarmak en büyük tutkumdur.

Sanatı toplumsal kalıplar dışında bir anlayış ile icra ediyorum, bu da işlerimin özgünlüğü açısından eserlerimi diğerlerinden ayrı bir yere rahatlıkla koymamı sağlıyor.

Çocukluk hayallerime gelince dünyadaki herhangi bir olumlu değişime etki etmek küçük ya da büyük bu değişime katılacak insanlara ilham vermek en büyük hayalimdir. Bunu bir cümle bir şarkı ya da bir eylem ile yapmak için kendi köşemde ve kesintisiz biçimde düşünmeye ve üretmeye devam ediyorum.



Seni Londra'ya hangi rüzgâr attı? 

Çoğu göçmen hikâyesinin aksine benim Londra'ya geliş hikâyem bir dizi tesadüfün geri dönülemez yollarının sonucudur. Yine konu tamamen müzik ile ilgiliydi.

Türkiye’deki çalışma hayatımı yine müzik ile ilgili planlarım hayallerim karşısında imkanların çaresizliği, yeni bir dünya ve başlangıç arayışı, daha iyisini gerçekleştirme inancı ve arzusu beni bu maceraya itti...

Burada geçirdiğim beş yıl çok evrensel düzeyde talihsiz olaylara paralel kendi şanssızlıklarımla birlikte beni hayallerimin çok uzağına götürüp bana ummadığım farklı deneyimler tattırdı ve düşünce dünyamda köklü değişimlere sebep oldu...

Burada kısmen yeni bir ben inşa ettim diyebilirim. Bu başka bir paralel evrende yaşama ihtimalim olan hayatlardan birine geçmek gibiydi… Buradan sonra hikâye klasik bir göçmen hikâyesine dönüştü...

Müzikle ilgili bugüne kadar yaptığın çalışmalardan kısaca söz eder misin?

Müzik kariyerimi yedi yıl aralıklarla iki farklı döneme ayırabilirim. Erken gençlik yıllarımda Türkiye'de alternatif müziğin hiphop ve nu metal gibi türlerin yeni yeni ortaya çıktığı bir döneme öncülük edenlerden biriyim...

İnternetin de henüz bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde evime kurduğum amatör bir stüdyo da kaydettiğim yüzlerce şarkı ve yaptığım albümler ile birçok şehirde konserler, partiler ve organizasyonlarda sahne alarak hatırı sayılır bir kitleye ismimi duyurdum...

2012 yılına kadar bu böyle devam etti ve sonra bir duraklama dönemi ardından işlerime ara verdim. Bu ara aslında kendimi eğitmek, geliştirmek ve daha güçlü geri dönmek içindi fakat siz sustuğunuzda başka seslerin yerinizi doldurduğunu bilmeniz gerekir… Zaman hiçbir boşluğu affetmiyor… Asla kaldığınız yerden devam etmiyor hikâye ve her zaman en baştan başlıyor.

Benim de nitekim bu tecrübelerin ışığında daha iyi koşullarda, daha iyi işler yapma, işleri daha profesyonel bir standarda çıkarma arzum ve eldeki imkanları güçlendirmek için gerekli maddi manevi ortamı hazırlama sürecim yedi yıl sürdü. 2019’da yeniden ürettiğim işleri paylaşmaya başladım. Bir günde albüm yaptığımız dönemden senede bir, ayda bir şarkı yaptığımız dönemlere geldik...

Londra'ya geldiğimde “no name” bir artist olarak hiçbir yerde sahne alma fırsatım olmadı. Sonrasında birkaç restoranda tek başıma belli günler şarkı söylemeye başladım ve bundan çok çabuk sıkıldım…

Sokakta söyledim ve pandemi olduğunda ona da uzunca bir ara vermek durumunda kaldım. Birkaç festival ve özel etkinlik dışında Londra'da sahne anlamında pek fırsat yarayabildiğim söylenemez ki hâlâ yeterince tanınan bir şarkıcı değilim...

2023 yılı başında "Rüyasız uyku ol" adında bir tekli çıkardım ve video klibi ile birlikte yayınladım. Gayet olumlu tepkiler aldım ve birkaç gün önce de “Üstü Kalsın" adlı bir tekliyi yayınladım.

Mayıs ayı içerisinde Londra’dan aldığım ilhamla bütün göçmenlere ithafen yazdığım "Babylon drama" adlı çalışmayı yayınlayacağız. Babylon drama başlı başına başka bir röportaj konusu olur bence.

Londra'da olmak müzik çalışmalarını nasıl etkiliyor?

Burada olmak ilham verici... Burada hayat zor çok zor güçlü bir maddi desteğiniz yoksa özellikle çok zor ama bizi bu zorluk üretim açısından olumlu etkiliyor.  Trajikomik mi denir, doğru yerde mi kullandım bu kelimeyi trajikomedi. Acılarımız, sevinçlerimiz, zorluklar stres hepsi şarkılara dönüşüyor.

Bundan sonra neler yapmayı planlıyorsun?

2023 yılı benim müziğim açısından son on yılın en hareketli yılı olacak diyebilirim. Sırasıyla hemen hemen her ay bir şarkı yayınlayacağım. Büyük bir aksilik olmazsa. İmkanlar el verdikçe iyi bir prodüksiyon destek buldukça video kliplerde gelebilir. Ve tabi konserlere bile başlayabiliriz.

Bu konuda hiç olmadığı kadar çok desteğe ihtiyacım var. Birçok güzel eser yeterli pr ve tanıtım olmadığı için kitlelere ulaşmıyor bu da bize hiçbir şekilde maddi gelir olarak geri dönmüyor. Bir şarkıcı olarak hayatta kalmak için üçüncü sınıf vasıfsız işlerde zamanınızı en ucuz fiyattan satın alan insanlara çalışmak zorunda bırakıyor. 

Dolayısı ile müziğe üretmeye kalan küçücük bir zaman diliminde ortaya ne çıkartabilirsiniz değil mi? Neyse fazla dramatize oldu burası. Bir sıfır geriden başladığımız hayatta 5 6 7 sıfır geriye düşüp durumu eşitlemeye neredeyse yakınız artık hatta öne bile geçebiliriz. 

Barış ve sevgiyle kalın…

👉Üstü Kalsın’ı Spotify'dan dinlemek için tıklayın…





 * Bu söyleşi ilk kez 21 Nisan 2023 tarihinde Olay gazetesinde yayınlanmıştır. 

https://olaygazete.co.uk/video/kandela-ile-teklisi-ustu-kalsin-ve-muzik-hayati-hakkinda-sohbet-ettik.html

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan