latest

İngiltere; vize ücretlerine ve göçmenlere verilen sağlık hizmet harçlarına rekor zam yapacağını duyurdu. Kararın 2024’te yürürlüğe girmesi bekleniyor

17 Temmuz 2023

/ by Bisikletli Gazete

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kamu çalışanlarına yönelik maaş artışlarını açıkladığı basın toplantısında, vize ücretleri ve göçmenlere verilen sağlık hizmetlerine de zam yapılacağını duyurdu.

                                                                                                    British Yaşam




Kamu çalışanlarından polislere yüzde 7, öğretmenlere yüzde 6,5 ve pratisyen hekimlere ise yüzde 6 oranında zam yapıldı. Başbakan Sunak, zam sonrası hükümetle zam konusunda anlaşamayan öğretmenlerin yeni teklifle grev kararlarını askıya aldığını da duyurdu.

Başbakan aynı toplantı da göçmenlere verilen sağlık hizmetinin yılda yaklaşık %66 oranında artırılacağını duyurdu.

Yabancıların NHS hizmetlerine (Ulusal Sağlık Servisi) erişmeleri için bir ücret olan göçmenlik sağlık ek ücreti , asistan doktorlar için fazladan %6'lık maaşın faturasını karşılamak için artırılacak.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı polislere verilen % 7 zam ise İçişleri Bakanlığı'nın bütçesinde önemli yer tutan çalışma ve eğitim vizelerinin maliyetini artırıyor.

Bu kararın hem vize başvuru sahiplerini, hem yabancı işçi çalıştıran İngiltere'deki işletme sahiplerini olumsuz etkileyecek. Hükümet kamu sektörü maaş artışlarını ödemek için, göçmenlik sağlık ek ücreti ve vize ücretlerinde artış yoluyla fazladan bir milyar toplamayı planlıyor.

Uzmanlar; sponsorluk lisansı sahiplerinin ve vize başvuru sahiplerinin ücretler yükselmeden hemen harekete geçmelerini öneriyor.



Göçmenlik sağlık ek ücreti artışı

Konuyla ilgili açıklama yapan Penriths Legal Services kurucusu ve direktörü Erkan Coşkun; kararın yasalaşması halinde göçmenlere verilen sağlık ücreti yıllık 624 sterlinden 1.035 sterlin yükselecek

Erkan Coşkun "3 yıllık vize başvurusunda bulunan bir kişinin göçmenlik sağlık ek ücreti olarak 1.233 £ daha fazla ödeme yapılması gerekecektir. Bu ücreti bazen sponsorluk lisansı sahibi işletmeler de üstleniyor."

Erkan Coşkun zaten çok yüksek olan vize ücretlerinin, önerilen bu artışlarla İngiltere'ye gelmek isteyen küresel yetenekler için daha fazla engel oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Yeni duruma göre Çocuklar ve Gençlik Hareketlilik Programı ( Children and Youth Mobility Scheme) başvuru sahipleri, göçmenlik sağlık ek ücreti fiyat artışından maalesef kaçamayacak. Bu programa göre göçmenlik sağlık ek ücreti yılda 470 £ 'dan 776 £' a yükselecek. Bir eş ve bakmakla yükümlü olunan 2 çocukla vasıflı bir işçi vizesi başvuru sahibi iseniz, bu 3 yıllık bir vize için fazladan para bulmak gerekiyor.



Sponsorluk ücretleri, çalışma vizesi ücretleri ve yerleşim sertifikası ücretleri
gibi göçmenlik ve vatandaşlık ücretleri de artacak. Hükümet, çalışma ve ziyaret vize ücretlerinin %15 oranında artacağını söyledi. Sponsor lisansı sahipleri tarafından ödenen Sponsorluk sertifikaları ve süresiz oturma izni, İngiliz vatandaşlığı ve giriş izni başvurularının en az %20 artacağı bekleniyor.

Birleşik Krallık dışında ve içinde öğrenci ve öncelikli hizmet başvurularının maliyeti eşitlenecek, böylece vize başvurusunda bulunan kişi ister Birleşik Krallık içinden ister denizaşırı ülkelerden vize başvurusunda bulunsun aynı ücreti ödeyecektir. Bu değişikliğin açıklaması da, Birleşik Krallık polis gücünün maaş artışını karşılamaya yardımcı olması olarak belirtildi.

İngiltere'nin açıkladığı vize ücretleri artışı ne zaman yürürlüğe girecek?

Hükümet ücretlerin ne zaman artacağını söylemedi. Göçmenlik hukuku ve sponsorluk vizeleri konusunda uzman olan Penriths Legal Services kurucusu ve direktörü Erkan Coşkun, işletmeniz sponsorluk sertifikaları almaya ve tahsis etmeye hazırsa veya vizeniz veya vize uzatmanız için başvurmaya hazırsanız, başvurunuzu hemen yapmanızı öneriyor. Penriths Legal Services kurucusu ve direktörü Erkan Coşkun 2024'te yürürlüğe girebileceğini belirtiyor

Penriths Legal Services'un kurucusu Erkan Coşkun;, vize ücretleri ve göçmenlerin sağlık hizmetleri için ödeyeceği harçların zamlı tarifesinin yürürlüğe girmesiyle Birleşik Krallık'taki işverenler, üniversiteler, başvuru sahipleri ve mevcut göçmenler üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi olacağını söyledi.

Ayrıca bu değişikliklerin hükümet tarafından onaylandıktan sonra mevcut ekonomik ortamda hoş karşılanmayacak bir haber olacağını ve işverenlerin vizeyle ilgili ücretleri destekleme politikalarını değerlendirmek zorunda kalabileceğini belirtti.

Coşkun, ücret artışlarının Nisan 2024'te yürürlüğe girmesini ve daha fazla ayrıntının bu tarihten önce duyurulmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, Penriths Legal Services'in göçmenlik ve istihdam hukuku ekibinin bu konularda strateji desteği sağlamaya hazır olduğunu da belirtti.

Vize ücretleri ve göçmen sağlık ek ücreti neden artıyor?

Hükümet, göçmen sağlık ek ücreti ve vize ücreti artışlarının doktor maaşı ve diğer kamu sektörü maaş artışlarının finanse edilmesine yardımcı olacağını söyledi. Sunak, maaş artışlarının enflasyonu yükseltmeyeceğini çünkü artışları finanse edecek yeni borçlanma veya harcama olmayacağını söyledi. 

Göçmenlerin sağlık ek ücretleri ve vize ücretleri için göçmenleri daha fazla ödemeye ikna etmenin arkasındaki fikir, vergiler artmayacağı ve devlet borçlanması artmayacağı için bunun enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağı gibi görünüyor. İngiltere'de geçen sene zirve noktası % 11 olan enflasyon  şu anda % 8.7 oranında seyrediyor. Bir yılı aşkın bir süredir bununla mücadele eden hükümet, artan kamu borç seviyeleri ve  grevleri sona erdirme ihtiyacını dengelemek için mücadele ediyor.

13 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti son 40 yılın en büyük ekonomik sınavıyla karşı karşıya. 18 ay sonra genel seçime gitmesi gereken İngiltere'de kamuoyu yoklamalarına göre Muhafazakarlar muhalefetteki İşçi Partisi'nin çok gerisinde kalıyor.

 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan