latest

Aşı olarak artan kızamık ve boğmaca tehdidinden korunabilirsiniz

19 Haziran 2024

/ by Bisikletli Gazete

Haringey Belediyesi Toplum Sağlığı Departmanı verilerine göre Londra'da kızamık ve boğmaca vakaları artmaya devam ediyor. Ebeveynler, okul tatili başlamadan ve tatile çıkmadan önce çocuklarının tüm rutin aşılarını yaptırdığından emin olmalılar.

 

                                                     


                                                                                 
 

Haringey Belediyesi Toplum Sağlığı Departmanı, artan kızamık ve boğmaca vakalarına dikkat çekmek ve aşılama dahil bu konuda alınacak önlemlerle ilgili olarak 24 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 11:00’de İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek.

 

KIZAMIK VAKALARI ARTIYOR

Londra’da kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) gibi salgın hastalık vakalarında artış yaşanıyor. Türkiye toplum üyelerinin daha yoğun yaşadığı Haringey ve Enfield gibi ilçelerde bu hastalıkların görülme sıklığı daha fazla. Bunun en önemli nedeni ise bu ilçelerde aşılanma oranlarının çok düşük olması. Türkçe konuşan toplumun yaşadığı Kuzey Londra’da MMR aşısı alımı şu anda 1. doz için % 85 iken bu oran 2. dozda %72'ye düşüyor. Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün %95'lik hedefinin altındadır.

Kızamık genellikle soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlar ve birkaç gün sonra vücutta döküntüler görülür. Bazı kişilerin ağızlarında da küçük lekeler oluşabilir. Kızamık hastası bir çocuk, sadece 15 dakika içinde temas ettiği korunmasız kişilerin neredeyse tamamına bu hastalığı bulaştırabilir. Kızamık, kulak ve göğüs enfeksiyonları, nöbetler, ishal, beyinde hasar, uzun süreli sakatlık veya ölüm gibi komplikasyonlara yol açabilir. Çocuğunuz, 5 yaşına gelmeden önce yaptırması gereken MMR aşısını iki doz olarak yaptırdığında kızamıktan tamamen korunmuş olur.

Boğmaca (WhoopIng Cough/PertussIs)

Boğmaca, akciğerlerin ve solunum tüplerinin bakteriyel bir enfeksiyonudur ve şiddetli öksürüğe, kusmaya, ateşe ve burun akıntısına neden olur. Boğmaca çok kolay yayılan bir hastalıktır ve ciddi sorunlara neden olabilir. Londra dahil İngiltere genelinde vakalarda keskin bir artış görülmektedir. Ne yazık ki çok sayıda bebek ölümü de bu hastalık nedeniyle yaşanmaktadır.

Kadınların hamileliklerinin 16 ila 32. haftaları arasında boğmaca aşısını yaptırmaları gerekiyor. Boğmaca aşısı rutin olarak 6'sı 1 arada (6-in-1) aşının bir parçası olarak 8., 12. ve 16. haftalarda verilir. Ayrıca 3 yaş 4 aylık çocuklara yönelik 4'ü 1 arada (4-in-1) aşının okul öncesi destek paketinde de verilmektedir.

Aşılar güvenli ve etkilidir

Bu aşılar onlarca yıldır uygulanmakta ve birçok bılımsel araştırma aşıların hem güvenli hem de etkili olduğunu gösteriyor. MMR aşısı ile otizm arasında hiçbir bağlantı olmadığına dair kanıtlar açıktır. Aşılar yalnızca çocuklarınızı korumakla kalmaz, aynı zamanda toplumumuzda enfeksiyonların yayılmasının azaltılmasına da yardımcı olur.

Siz veya çocuğunuz tam olarak aşılanmadıysanız risk altında olabilirsiniz. Çocuğunuzun tüm aşılarının yapılıp yapılmadığını okul tatilinden önce kişisel sağlık kayıtlarına (Red Book) bakarak veya GP’nize danışarak kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuzun aşısı güncel değilse, yaptırılması gereken aşıları varsa doktorunuzu arayarak çocuğunuzun en kısa sürede aşı olması için randevu alın.

 

Daha fazla bilgi için aşağıdaki web sitelerini inceleyeniz.

• Kızamık enfeksiyonları hakkında daha fazla bilgi için (semptomlar ve aşı bilgileri dahil) lütfen aşağıdaki bilgilere göz atın:

https://www.nhs.uk/conditions/measles/

 

• Boğmaca enfeksiyonları hakkında daha fazla bilgi için (semptomlar ve aşı bilgileri dahil) lütfen aşağıdaki bilgilere göz atın:

https://www.nhs.uk/conditions/whooping-cough/

 

•For further information about child and school-aged vaccines and the vaccines schedule:

https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/mmr-vaccine/

www.nhs.uk/conditions/vaccinations/nhs-vaccinations-and-when-to-have-them

 

 





Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan