Türkiye’den Birleşik Krallık’a yönelik göçler özellikle son üç yılda yoğunluk kazandı. Ancak özellikle salgın sürecinde Home Office sisteminin yavaş işlemesi nedeniyle Ankara Anlaşmalılar büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Mehmet Nihat Nergiz düzenlediği imza kampanyası ile İngiltere kamuoyunun dikkatini Ankara Anlaşmalıların bu dönemde yaşadığı sorunlara çekmeye çalışıyor.
https://petition.parliament.uk/petitions/573702
Türkiye’den İngiltere'ye self employed ya da limited şirketi direktörü olarak gelen Ankara Anlaşmalılar ve aile bireyleri birçok sorunla boğuşmaktadır. Bunlar; sabit bir işe girip çalışamamak, yapılan yeni kanun değişiklikleriyle (IR 35 Regulation) kontratlı işlerde çalışmalarının azalması, İngiltere'nin Avrupa birliğinden ayrılması nedeniyle zorlaşan koşullar, salgının yarattığı olumsuzluklar nedeniyle ekonominin son üç yüz yılda görülmediği kadar daralması şeklinde özetlenebilir.
ONLİNE TAKİP SİSTEMİ TALEBİ
İşte bu sorunlarla boğuşan Ankara Anlaşmalılar bir de vize durumları hakkında güncel bilgi alamamaktan şikâyetçiler. Ankara Anlaşmalı Mehmet Nihat Nergiz yaşadıkları mağduriyeti ve taleplerini şu şekilde açıklıyor: “Bir pizza siparişini bile mutfaktan kapımıza gelene kadar online olarak takip edebildiğimiz bir dünyada, talebimiz çok basit ve insancıldır. Bunun bu zamana kadar yapılmamış olması bile, büyük bir kayıptır. Ankara Anlaşmalılar için uzatma başvurularının sonuçlarının takip edileceği, sürecin online izlenebileceği, başvuru numarası ile doğrulama yapılarak yasal haklarının sürdüğünün kanıtlanabileceği bir online takip sisteminin kurulmasını talep ediyoruz. Bunu sadece şahsım için değil, Birleşik Krallıkta iş yapan, ticaretini sürdüren, yasal olarak bulunan tüm Ankara Anlaşmalılar ve bu konudan mağduriyet yaşayan yüzlerce insan ve onların yakınları için istiyorum.”
Mehmet Nihat Nergiz
UZATMA BAŞVURUSU ÇİLESİ
Ankara Anlaşmalılar İngiltere'ye taşındıktan sonra, oturum alıncaya dek (ILR) yapmak zorunda oldukları ve başvurusundan onayına kadar süren çok sancılı bir vize uzatma sürecinden geçmektedirler. Bunun başında da BRP (oturum kartı) süresi bitmeden, 28 gün önce yapılan ve Home Office tarafından maksimum 6 aylık bir sürede karar verilen vize uzatma süreci gelmektedir.
Home Office (İngiltere İç İşleri Bakanlığı) Ankara Anlaşması (ECAA) vize sahipleri için, uzatma başvurularında bazı kriterler aramaktadır. Bu kriterlerden bazıları; şirketinizin kâr etmiş olması, şirketinizin sizi varsa yanınızda getirdiğiniz (dependent) ailenizi geçindirecek kadar para kazanmış olması, şirketiniz için gerekli olan yasal (sigorta, vergi kaydı vs.) gibi evraklara sahip olmanız, size ait legal evrakların (polis kaydı, NI numarası vs.) bulunması şeklinde sıralanabilir.
Uzatma başvurusunun ardından tüm bu evraklar incelendikten sonra eğer ret kararı verilmezse oturum sahibinin vizesi genellikle üç yıl, bazen de bir yıl olarak uzatılmaktadır. Salgın döneminde ise bazen Home Office uzatmaya başvuran, vize sahiplerini telefonla veya yüz yüze mülakatlara davet ederek ek kanıt, belge ya da sözlü mülakatlar da talep edebilmektedir. Fakat bu sıralanan süreç ve kriterler başından sonuna kadar zaten yeterli ve zahmetli olmasına rağmen bir de başvuru sahiplerini yakından ilgilendiren epeyce stresli olan uzatma başvurusunun sonucunu bekleme süreci var ki, bu konu özellikle pandemi döneminde aylarca sürebilmektedir.
VİZE SONUCUNU BEKLERKEN YAŞANAN SIKINTILAR
Vize uzatma başvurusundan sonra, bekleme sürecinde, sürecin ilerlemesini gösteren herhangi bir çevrim için (online) platform bulunmamaktadır. Bu platformun olmaması ve BRP kartının üzerinde bulunan geçerlilik tarihinin de bitmiş olması Ankara Anlaşmalılara büyük sıkıntılar yaşatmaktadır. İşte dilekçe fikrinin çıktığı ve çözüm aranılan nokta da tam olarak burasıdır.
Bu sorunlar; yeni işe girmek, yeni kontrat yapmak veya yeni bir eve taşınmak isteyen birçok Ankara Anlaşmalıyı etkilemektedir. Ankara Anlaşmalılar bu bekleme sürecinde haklarının devam ettiğine dair; işveren, emlakçı, ev sahibi ya da müşterilerini ikna etmek gibi zorlu bir sürecin içine girmektedir. Fakat genellikle bu çaba işe yaramamakta ve sonuç vermemektedir. Azalan kontratlı iş imkânları, daralan ekonominin iş bulmayı zorlaştırması yetmezmiş gibi bir de yasal olarak bir BRP kartı olmayan Ankara Anlaşmalılar ve yakınları (dependent) genellikle bu süreci işsiz olarak evlerinde oturarak ve yasal hiç bir işlem yapmadan, yapamadan geçirmektedirler. Uzatma başvurusunu yapmış olan bir Ankara Anlaşmalı kurallar gereği İngiltere dışına çıkamamaktadır. Bu da başvuru sonucu gelene kadar İngiltere'de kalmayı ve burada yaşamını sürdürüp, iş yapmayı, para kazanmayı zorunlu hale getirmektedir. Fakat geçersiz bir BRP kartı ile bir işe girmek imkânsıza yakındır. Bu durumda Ankara Anlaşmalılar bir köşeye itilip, bir çıkmaza sürüklenmektedirler. Geçersiz BRP kartını hiç bir kurum (haklı olarak) kabul etmemektedir. Bununla alakalı çalışma izninin online sorgulanabildiği sadece bir platform (https://www.gov.uk/prove-
İşte Ankara Anlaşmalılar bu mağduriyetlerinin giderilmesi ve bu konuda kamuoyu oluşturmak için Mehmet Nihat Nergiz öncülüğünde bir imza kampanyası başlattılar.
Kampanyanın linki aşağıdadır.
https://petition.parliament.uk/petitions/573702
Hiç yorum yok
Yorum Gönder