latest

Feryal Clark'tan Ankara Anlaşmalılar için soru önergesi

26 Ocak 2022

/ by Bisikletli Gazete

İşçi Partisi Milletvekili Feryal Demirci Clark'ın Home Office’e aylardır vize sonuçlarını bekleyenlerle ilgili yanıtlanması talebiyle soru önergesi vermesi Ankara Anlaşmalıların yaşadıkları mağduriyeti tekrar kamuoyunun gündemine getirdi. 





İşçi Partisi milletvekeli Feryal Demirci Clark’ın aylardır vize sonuçlarını öğrenemeyen Ankara Anlaşmalılarla ilgili Home Office’e soru önergesi vermesi Ankara Anlaşmalıların mağduriyetini tekrar kamuoyunun gündemine getirdi. Başvuruların yoğunluğu, Covid salgını ve farklı şubelerin dosyalara bakması gibi sebeplerle son birkaç yıl Ankara Anlaşmalılar açısından son derece çileli geçiyor. Başvurularının sonucunu aylardır alamayan kişiler elleri kolları bağlı vaziyette Home Office’in vereceği kararı beklerken, bu sırada yakınlarını kaybetseler dahi Türkiye’ye seyahat edemiyorlar.

Bilindiği gibi Türkiyeli iş insanlarının yararlandığı Ankara Anlaşması, İngiltere AB’ye 1973 yılında girse de emsal teşkil eden davalar sonucunda fiilen 2002’de başlamış, İngiltere AB’den ayrılınca da 31 Aralık 2020’de sona ermişti. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal istikrarsızlık nedeniyle son iki yılda Ankara Anlaşmasına rekor başvuru yapıldı. 



RET ORANLARINDAKİ BÜYÜK ARTIŞ

Ankara Anlaşması’na yapılan 10 başvurudan 8’i son üç yılda gerçekleşti. 2009’dan itibaren Türkiye’den de başvurmanın mümkün hale geldiği Ankara Anlaşması’nda İngiltere’den başvurularda kabul oranları ilk yıllarda % 90 civarındaydı. Buna Türkiye başvurularını da eklediğimizde son üç-dört yıla gelene değin ret oranları ortalama % 30 civarında seyrediyordu. 

Ne olduysa son birkaç yılda oldu ve ret verilen dosyaların sayısı inanılmaz bir şekilde artış gösterdi. 2019’a geldiğimizde, her iki dosyadan biri reddedilirken, Home Office, 2020’nin ilk iki çeyreğinde yapılan 20.029 başvurunun sadece 3.159’unu onayladı, 16.870 başvuruyu ise reddetti. Böylece ret oranı % 84’e yükseldi. 



Kaynak: UK Processes 20k ECAA Turkish Businessperson Applications in 2021, Rejects 84% - Investment Migration Insider (imidaily.com)

Office for National Statistics

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan