latest

İsveç’te başbakanın evinde gerçekte ne oldu?

10 Ocak 2022

/ by Bisikletli Gazete

İsveç'te Başbakan'ın evinde tam olarak ne oldu? Oda TV’nin yazdığı gibi polis Başbakan'ın evine baskın mı yaptı? ya da Duvar gazetesinin yazdığı gibi İsveç'te polis aradığı kaçak göçmeni başbakanın evinde mi buldu? Bu olayı siz Bisikletli Gazete okurları için özetlemeye çalışacağım.

Hüseyin Mirza Karagöz

hmkaragoz@hotmail.com





TAM OLARAK NE OLDU?

Devlet televizyonu SVT’nin Expressen gazetesini referans alarak geçtiği haberde (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statsministern-anlitade-stadfirma-utan-kollektivavtal) olay şöyle başladı:

Magdalena Andersson, başbakan olmadan önce yani kendi özel evinde kalırken evinin temizliği için özel bir temizlik firmasıyla anlaşmıştı. Andersson’un evini bu temizlik firmasının çalışanları temizliyordu.

Andersson başbakan seçildiğinde 18 Aralık günü başbakanlık konutuna taşındı ve boşalttığı evini temizlemeleri için yine aynı firmayı aradı. 21 Aralık günü temizlik firması çalışanları temizlik için eve gittiler. Eve girerken alarmı yanlış tuşladıkları için alarm çaldı ve haliyle olay yerine polis geldi. Polis içeridekilerin kim olduklarını öğrenmek için kimlik bilgilerini sordu. Böylece ilgili temizlik firmasında Nikaragualı 25 yaşındaki temizlik işçisi kadının yasa dışı olarak çalıştığı tespit edildi.

Bu kişi Gazete Duvar’ın yazdığı gibi polisin fellik fellik aradığı kaçak göçmen değildi. Kadının oturumu yoktu, çünkü kadın İsveç'e ilticasının Mart 2020'de reddedilmesiyle ülkede kaçak olarak yaşamaya başladı.



BAŞBAKAN TEMİZLİK FİRMASINI SUÇLADI

Olay sonrası başbakan, temizlik firması tarafından aldatıldığını belirterek, hizmet aldığı temizlik firmasına çok sert tepki gösterdi ve bu firmayla tüm ilişkilerini kestiğini duyurdu. Andersson, "temizlik hizmeti alırken de her şeyin kurallara göre olmasına dikkat ediyorum. Bu tür sahtekâr firmalar tarafından kandırılmamak ve hilelerle mücadele için daha sıkı kanunlar çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Olay bundan ibarettir. “Polis başbakanın evini bastı” veya “polis başbakanın evinde kaçak bir kişi yakaladı” şeklinde sansasyonel başlık atmak olayı çarpıtmaktan başka bir şey değildir. Alarm sinyali çalmasaydı, bu durum ortaya çıkmayacaktı ve kaçak olarak çalışan temizlikçi kadın da diğer çalışanlar gibi temizliğini yapıp evden ayrılacaktı.

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan