latest

“Süslü Kadınlar”, Kraliçe için pedallayacak

18 Eylül 2022

/ by Bisikletli Gazete

 İlk defa 2013’te İzmir’de başlayıp daha sonra dünya geneline yayılan “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” 18 Eylül Pazar günü Londra’da Kraliçe’ye ithafen düzenlenecek. Etkinliğin organizasyonunda yer alan Esra Kanat ile Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu konuştuk.

 


Süslü Kadınlar Bisiklet Turu nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

Bu yıl 10’uncu kez düzenleyeceğimiz Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği ilk kez 2013 yılında İzmir’de “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” ne dikkat çekmek için yapıldı. Bu etkinlik Sema Gür tarafından Facebook etkinliği olarak açıldı ve kulaktan kulağa dolaşarak birçok kadına ulaştırıldı. İlk bisiklet turuna tam 300 kadın katıldı!

Kadınlar en güzel kıyafetlerini giyerek, bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek şehir merkezinde toplandı ve birlikte yavaş bir tempoda 3 km pedal çevirdikten sonra “şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun” konulu basın açıklamasını yaptılar.

Büyük ses getiren bu etkinliğimiz yıllar içinde birçok yerde haber, üniversitelerde tez, uluslararası platformlarda model oldu ve bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından tanındı, etkinliğin organizatörleri Sema Gür ve Pınar Pinzuti’ye bisiklet kullanımının yaygınlaşmasına katkıları nedeniyle “Dünya Bisiklet Günü” özel ödülü verildi.

Esra Kanat
Bu yılki tur ne zaman, nerede ve nasıl olacak?

Bu yıl 18 Eylül Pazar günü gerçekleştireceğimiz Londra Süslü Kadınlar Turu’muzun başlangıç noktası Westminster Katedrali önü (SW1P 1LT), buluşma saatimiz 14:00.

Birleşik Krallığı derinden sarsan Kraliçe’nin vefatı bizleri de oldukça etkiledi ve bu yılki turumuzu Kraliçe Elizabeth’e ithaf etmeyi planladık. Kostüm ve süsleme temamızı Kraliçenin ikonik tarzı üzerine kurduk. Onun tüm dünyaya verdiği “Kadın her şeyi başarabilir!” imajı ve yaptıkları, bizim hayata bakışımızla aynı çizgide, bu anlamda bize yukarıdan gururla gülümseyeceğinden şüphemiz yok.

Bu yılki turun özelliği ne? Tura katılmak isteyenler nelere dikkat etmeliler?

Bu yıl turumuza katılacaklar dilediklerince süslü olabilirler, bu tur Kraliçe’ye saygı ve ideolojimize sevgi ile dolu olacak. Turumuz oldukça yavaş tempoda oluyor, yaklaşık 3 km’lik özgün sürüşümüzde etrafa gülümseyerek, fotoğraflar çekilerek inanılmaz keyifli zaman geçiriyoruz.

Turumuza bisiklete binmeyi iyi bilen çocuklarınız (sizin yanınızda ya da Bisiklet koltuğunda) ve eşleriniz de (şık ve arka planda olmak şartıyla) katılabilirler.

2021 turundan (Londra)


Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nda (Skbt) uyulması gereken kurallar nelerdir?

2013 yılından beri var olan bu turu anlatmak ve korumak için çaba harcıyoruz. Bunu bazı konularda net çizgiler çekmemize borçluyuz; sıklıkla sorulan sorulara cevapları şu şekilde özetleyebilirim: Skbt’nin amacı, daha çok kadının bisiklete binmesini sağlamak, kadınları cesaretlendirmek, güvenli bisiklet yolları olan, bisiklete binilen şehirler istemek ve bunun için kamuoyu oluşturmak, bisikleti günlük yaşamın bir parçası haline getirmek, bisikletli yaşama ve kadına saygıyı hatırlatmak, çevreci bir ulaşım aracını tanıtarak çevre bilincine dikkat çekmektir.

Skbt’yi bisiklete binen kadın gönüllüler düzenler. Herhangi bir dernek, kurum-kuruluş, şirket düzenleyemez.

Turun öncüsü kadınlardır. Erkekler katılmak istiyorsa şık bir şekilde turun arkasından takip edebilir. Skbt’yi erkekler düzenleyemez.

Turda siyasi, ticari amaçlı söylemler olamaz. Destekçilere teşekkür edilebilir ancak bu tur ticari ve siyasi bir tur değildir.

Skbt’yi organize etmek isteyen gönüllü kadınların bize ulaşması şarttır. Bizlere ulaşmadan ve gerekli görüşmeler yapılmadan ve izin alınmadan bu isimle tur açılması, herhangi bir ürün satılması, basılması Marka Tescil kuralları gereği yasal değildir.

Skbt öncesinde ve sonrasında herhangi bir ürün satılamaz.

Turda çocukların, engellilerin, yaşlıların hakları önceliklidir.

Skbt öncesinde, sırasında ve sonrasında kayıt yapılmaz ve para alınmaz.

Dileyen herkesin bisikletiyle bireysel olarak tura katılma hakkı vardır. Pozitif ayrımcılık yapıyor ve kadınların önde durması gerektiğini hatırlatıyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Süslü Kadınlar Bisiklet Turubisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak ve şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek için kadınlar tarafından kadınlar için gönüllülük esasında düzenlenen bir etkinlik. Bizler bu idealist yaklaşımın coşkusuyla her yıl binlerce kadını harekete geçiriyoruz, yüzlercesi bu tura katılmak için ilk defa bisiklete binmeyi öğreniyor. İçimdeki sevinci anlatmam tarifsiz. Bu yıl da 220 şehirde 30’dan fazla ülkede aynı gün pedala basıp şarkımızı söyleyeceğiz.

Hiçbir kurum kuruluşa ya da yapılanmaya bağlı olmadan, %100 gönüllü kadınların bu hareketine tüm kadınlarımızı ve destekçilerimizi bekliyoruz.

Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir!

Hepinize sevgiler, görüşmek dileğiyle.

Tüm güncel bilgilere Instagram sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

https://www.instagram.com/londonfancywomenbikeride/






* Bu yazı ilk defa 16 Eylül 2022 tarihinde Olay gazetesinde yayınlanmıştır. 

https://olaygazete.co.uk/turk-toplumu/suslu-kadinlar-bisiklet-turu-bu-yil-kralice-elizabethe-ithaf-ediliyor.html

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan