latest

Londra Türkçe Konuşanlar Tiyatro Festivali yine dopdolu! Uğur Yücel, Ercan Kesal, Nazan Kesal...

28 Nisan 2023

/ by Bisikletli Gazete

 Bu sene dördüncüsü düzenlenen Londra Türkçe Konuşanlar Tiyatro Festivali'nde Uğur Yücel, yıllar sonra şair Neyzen Tevfik’i canlandırdığı tek kişilik “Hiç” oyunuyla Nazan Kesal ise oynadığı Füruğ Ferruhzad’ın hayatını anlatan tek perdelik oyunuyla yer alacak. Sinema-tiyatro oyuncusu ve yazar Ercan Kesal da Millfield'da kitaplarını imzalayacak.



                                                                                                            (British Yaşam)

İngiltere'nin başkenti Londra'da bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Londra Türkçe Konuşanlar Tiyatro Festivali, bu yıl da tiyatro severlere unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor. Festival kapsamında birbirinden yetenekli sanatçılar sahne alacak ve tiyatro tutkunlarına birbirinden farklı atölyeler sunulacak.

Festival kapsamında sinema ve tiyatro dünyasının sevilen yüzleri arasında yer alan Uğur Yücel ve yazar ve oyuncu Ercan Kesal ve oyuncu Nazan Kesal gibi isimler Londra'da sevenleriyle buluşacak.

Festival, 12 Mayıs 2023’te başlayacak ve 4 Haziran 2023 akşamı sona erecek. Festivalde atölyeler ve söyleşilerle de tiyatro severlerin sanat dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmelerine imkan sağlanacak.

İngiltere Sanat Konseyi (Arts Council England) katkılarıyla düzenlenecek bu prestijli festival ile on binlerce sanatsever, onlarca görsel şölen, çocuklar için sanat aölyeleri, dünyanın kültür ve sanat başkenti Londra'da bir araya gelecek.

Londra’nın kuzeyindeki Edmonton Millfield Art Centre, Tower Theatre ve Arcola Theatre’da yapılacak festival,  İngiltere'deki tiyatro severlerin bir araya gelip Türk tiyatrosunun en iyi örneklerini izleyebilecekleri bir platform olacak. Uğur Yücel, yıllar sonra şair Neyzen Tevfik’i canlandırdığı tek kişilik “Hiç” oyunuyla, Nazan Kesal oynadığı, Füruğ Ferruhzad’ın hayatını anlatan tek perdelik oyunuyla festivalde yer alacak.

Uğur Yücel yıllar sonra sahnede

Uğur Yücel; 12 Mayıs'ta Millfield Theatre'da oynanacak tek kişilik oyun Hiç'de Neyzen Tevfik'in hayat hikayesini dünyasını, dostlarını; anekdotlarla hicivlerle şiirlerle anlatırken, sivri dilli sarhoş bilgenin tarifsiz ruhunun derinliklerinde hiçten hepe varmaya çalışıyor.

Anadolu'nun sır katibi: Ercan Kesal

“Bütün yazdıklarımın kaynağı deneyimlerimden başkası değildir" diyen sinema-tiyatro oyuncusu ve yazar Ercan Kesal da yine Millfield'da kitaplarını imzalayacak. 1984 yılında Ege Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun 62 yaşındaki Kesal, hekim sıfatıyla hastalarının, yazarlığıyla Anadolu’nun sır kâtibi olan edebiyatla ilgili, eserleriyle ilgili, memleketle ilgili, hal-i pürmelâlimizle ilgili, taşrayla ilgili, insan halleriyle ilgili, umut ve direnişle ilgili, ahlâkla ve vicdanla ilgili, sinemayla ilgili Londra'da sevenleriyle sohbet edecek.

İran şiirinin isyankar sesi Füruğ Ferruhzad 

Festivalin ikinci gününde sahneye çıkacak Nazan Kesal “Yaralarım Aşktandır” adlı tek kişilik oyunuyla, İran’ın güçlü kadın şairi Furuğ Ferruhzad’ı oynuyor. Yazar Şebnem İşigüzel’in kaleme aldığı ve Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği oyun, İran şiirinin isyankar sesi Füruğ Ferruhzad’ın nefesini, tiyatro sahnesine taşıyor.

Paylaşımın ve sevginin önemini sahnede : "Avuçlarımda Dünya Elamia"

Saray Karakuş'un yazdığı, Mehmet Turan tarafından düzenlenen ve Dramaturg Bahar Akpınar tarafından sahneye uyarlanan "Avuçlarımda Dünya Elamia" yirmiden fazla oyuncuyu bir araya getirecek.

Londra Emek Sahnesi tarafından sahnelenecek "Avuçlarımda Dünya Elamia" çocuk Tiyatro Oyunu , çocuklara paylaşımın ve sevginin önemini vurgularken, aynı zamanda dünyayı korumakla ilgili çocukların fikir edinmelerini sağlamayı amaçlıyor. Bolca dansların, müziğin ve renkli karakterlerin bulunduğu interaktif çocuk oyunu performansı olup, sanatın çeşitli dallarından ve sanatın ışıldayan dünyasından da bahsedecektir.

Sanatta kariyer yapmak isteyenlere fırsat

Platinum Academy of Performing Arts bünyesinde yer alan Erina Lewis tarafından yapılacak Sanatta Kariyer (Career in Art) atölyesinde ise yaratıcı ve kültür endüstrilerinde hayallerinin peşinden gitmek isteyen gençlere yönelik bir çalışma yapılacak.

13 Mayıs'ta Millfield Theatre'da Yekbun Delice ve Beluji Shrivastav tarafından; sanat aracılığıyla engelleri aşmanın konu edindiği Breaking Barriers Through Art" workshop düzenlenecek.

Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim Uzmanı Nurhan Kaya tarafından düzenlenecek "Hayat Dolu Otizm Atölyesi" ile otizm hakkında farkındalık yaratmak, otistik bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamak ve onlara daha fazla destek olmak için farklı bakış açıları sunulacak. Bu atölyelerde, katılımcılara otistik bireylerin karşılaştığı duyusal, iletişimsel ve sosyal zorlukları deneyimlemeleri için çeşitli aktiviteler sunulması bekleniyor.

Seramik sanatçısı Gülistan Ertik ise kurucusu olduğu Guli Ceramic London’da bünyesinde seramik atölyesi düzenleyecek.

Ayrıca oyunculuk becerilerini geliştirmek, yaratıcılığı keşfetmek, özgüveni artırmak ve iletişim becerilerini güçlendirmek için yetişkinler için tasarlanmış "Yetişkin Drama Atölyesi" ne katılabilirsiniz.

Çocuklara yönelik olarak drama teknikleri kullanarak eğlenceli ve öğretici aktiviteler sunan Çocuk Drama Atölyesi ise festivalin bir başka zenginliği olarak öne çıkıyor. Bu atölyelerde çocuklar, hayal güçlerini kullanarak rol yapma, yaratıcılık ve iletişim becerilerini geliştirebilirler.

Festivalde ilgi görmesi beklenen oyunlardan biri de, Dario Fo'nun "Açık Aile" adlı eserinden uyarlanan ve evlilik ilişkilerini sorgulayan "Evin Kapısı Ardına Kadar Açık" adlı oyun olacağa benziyor. Ayça Abana tarafından yazılan, yönetilen ve oyuncuları arasında yer alan bu tiyatro oyununda, Anıl Dinçer ve Zeynep Dalkıran da performanslarıyla dikkat çekiyor. 29 Mayıs ise Tower Theatre'da Pan Production tarafından sunulacak oyunun müzik direktörlüğünü  Yunuscan Kaya üstleniyor.

Nobel Edebiyat ödüllü İtalyan oyuncu, yönetmen ve yazar Dario Fo'nun, birlikte birçok oyunu yazdığı Franca Rame ile birlikte yazdığı "Açık Aile" adlı eseri 25 yıllık evli bir çiftin hikayesi üzerinden kadın-erkek eşitsizliğini tartışıyor ve bu eşitsizliğin kaynaklarını inceliyor.

Festivalin son günü olan 4 Haziran'da ise Seyyar Kumpanya tarafından Howard Koch'un eseri "Casablanca" Arcola Theatre'da sahneye konacak.

Tiyatro sanatçısı Saray Karakuş ve Ümit Baysal’ın organize ettiği festivale başta İngiltere Sanat Konseyi (Arts Council England), X activities, British Yaşam Tv olmak üzere  farklı kuruluşlar da destek veriyor.

Nasıl izleyebilirim?

Neyzen Tevfik Hiç – Uğur Yücel
https://www.millfieldtheatre.co.uk/whats-on/neyzen-tevfik/  

Nazan Kesal- Yaralarım Aşktandır
https://www.millfieldtheatre.co.uk/whats-on/yaralarum-asktandir/

Avuçlarımda Dünya Elamia Çocuk Tiyatro Oyunu
https://www.millfieldtheatre.co.uk/whats-on/elamia-childrens-theatre-show/

Çocuk oyunları ve atölyeler ücretsiz olup aşağıdaki mail adresinden önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir. info@londontheatrefestival.co.uk

Neyzen Tevfik Hiç  ve  Yaralarım Aşktandır oyunlarını  £25'e diğer oyunları £10'a izleyebilirsiniz. Festivale sponsor olmak isteyenler sponsorship@londontheatrefestival.co.uk adresine talep maili gönderebilirler.

FESTİVAL PROGRAMI

Neyzen Tevfik Hiç – Uğur Yücel

 Mayıs 12, 2023 7:30 pm, £25

Sanatta Kariyer | Career in Art

 Mayıs 13, 2023 10:00 am, Free

Breaking Barriers Through Art Workshop

 Mayıs 13, 2023 1:00 pm, Free

Ercan Kesal İmza Günü ve Söyleşi

 Mayıs 13, 2023 4:00 pm, Free

Nazan Kesal- Yaralarım Aşktandır

 Mayıs 13, 2023 7:00 pm, £25

Avuçlarımda Dünya Elamia Çocuk Tiyatro Oyunu

 Mayıs 14, 2023 2:00 pm, £10

Hayat Dolu Otizm Atölyesi

 Mayıs 14, 2023 4:00 pm, Free

Gülistan Ertik Guli Ceramic London Seramik Atölyesi

Mayıs 21, 2023 6:00 pm, Free

Adult Drama Workshop

Mayıs 29, 2023 2:00 pm, Free

Çocuk Drama Atölyesi Kids Drama Workshop

 Mayıs 29, 2023 4:00 pm, Free

Evin Kapısı Ardına Kadar Açık- Production Performance

 Mayıs 29, 2023 7:00 pm, £10

Seyyar Kumpanya – Casablanca

 Haziran 4, 2023 7:30 pm, £10

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan