latest

Alexander Palace’ta dayanışma ezgileri yankılandı

30 Haziran 2023

/ by Bisikletli Gazete

Londra’nın tarihi mekânlarından Alexander Palace Gik-Der tarafından düzenlenen deprem dayanışma konserine ev sahipliği yaptı. Rengin Kadın Korosu, sanatçılar Ahmet Aslan ve Dodan’ın katılımıyla düzenlenen gecede Rengin Öykü Yarışması’nda derece alanlara ödülleri takdim edildi. Gecede tanıtımı yapılan ve 36 öyküden oluşan Rengin Göçmen Kadın Öyküler’i kitabı da büyük beğeni topladı. 

 


                                                                                         

 

Göçmen İşçiler Derneği (Gik-Der) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) 6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin yaralarını sarmak için Londra’nın tarihi mekânlarından Alexander Palace’ta dayanışma etkinliği düzenledi.  Depremzedeler için başlatılan Kardeş Aile Kampanyası kapsamında düzenlenen konserde Rengin Kadın Korosu, sanatçılar Ahmet Aslan ve Dodan sahne aldı. Halkın yoğun katılım gösterdiği etkinliğe demokratik kitle örgütü temsilcileri, İşçi Parti milletvekili Catherine West ile yazar, sanatçı ve akademisyenler de destek verdi.



KAZIM KOYUNCU UNUTULMADI

Sahneye ilk olarak Londra’da Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) bünyesinde oluşturulan 80 kişilik Rengin Kadın Korosu çıktı. Koro Şefi Zuhal Yıldırım, depremin yaşandığı ilk günden bu yana şarkılarını ve türkülerini dayanışmayı büyütmek için söylediklerini ifade etti. Rengin Kadın Korosu Kürtçe ve Türkçe eserlerle dinleyici tarafından coşku ile karşılanırken İran’da katledilen Jina (Mahsa) Amini için seslendirilen “Güneşe akın var” marşı büyük beğeni topladı ve dinleyicilerle hep bir ağızdan söylendi. Ekrandan akan İran’daki direniş görüntüleri ise salonda duygulu anlar yaşattı. Rengin, 2005’te hayatını kaybeden Kazım Koyuncu’nun ölüm yıldönümü anısına iki parça seslendirirken bu esnada seyirciye sanatçıyla ilgili bir slayt gösterisi izletildi.



GÖÇMEN KADINLAR ÖYKÜ YARIŞMASI

Koro performansının ardından Rengin Kadın Korosu’nun kadınlara sanatın her alanında alan açmak üzere yakın bir zamanda düzenlediği Göçmen Kadın Öyküleri Yarışması’nın derece alan yazarlarına plaket ve ödülleri takdim edildi. Ödül sunumlarını gerçekleştiren yarışma jüri üyesi gazeteci Gülseren Daş, gelen öykülerin çeşitliliğinin kendilerini çok etkilediğini söyledi. Daş, yüksek bir katılım beklemediklerini ancak yanıldıklarını belirterek “Kadınlar sanatın her alanında üretmeye devam edecek. Biz de Rengin olarak buna ev sahipliği yapacağız” dedi.

DEPREMZEDELER OY TERCİHİ DAYANIŞMAYI ETKİLEMEZ

SKB ve GİK-Der adına bir konuşma yapan Bedriye Avcıl ise deprem bölgesinden iktidara çıkan oylar sonrası başlayan tartışmalara değinerek “Daha adil ve daha eşitlikçi bir dünya için mücadele edenler için şartlı dayanışma diye bir şey olamaz. Biz bu yardımları yaparken de biz kimin kime oy verdiğine diline, kimliğine bakmadan gerçekleştirdik bu dayanışmayı. Hileler ve adaletsiz seçimler sonrası depremzedeleri ötekileştiren aşağılayan üstenci dil sadece iktidara yarar ve o insanları maalesef iktidara daha fazla yakınlaştırır. Bizlerin hedefi halklar olamaz” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından önce sahneye sanatçı Dodan çıktı. Dodan, hareketli şarkılar ile kitleyi coştururken, dengbej klamları ile ise hüzünlendirdi. Sahneye son olarak sanatçı Ahmet Aslan çıktı. Gitarı ile sahneye çıkan Aslan, Kurmanci, Zazaki ve Türkçe türküler ile izleyenler’ mest etti.







* Gülseren Daş’ın derlediği ve Londra merkezli yayınevi Press Dionysus tarafından basılan Rengin Göçmen Kadın Öyküleri kitabı aşağıdaki linkten temin edilebilir:

https://pressdionysus.com/product/rengin-gocmen-kadin-oykuleri-der-gulseren-das/


* Bu haber ilk defa 29 Haziran 2023 tarihinde Olay gazetesinde yayınlanmıştır.


 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan