latest

Home Office, yalnız çocukların sığınma otellerine yerleştirilmesini yasakladı

12 Nisan 2024

/ by Bisikletli Gazete

Yüksek mahkemenin aldığı karara göre yalnız sığınmacı çocuklar otelleri ancak 'gerçek acil durumlarda' çok kısa süreliğine kullanabilecekler.

 


 

Home Office, uzun süredir devam eden bir yüksek mahkeme davasının sonuçlanmasının ardından, yalnız sığınmacı çocukların otellerde barındırmasını yasakladı.

Böylece yalnız çocukların rutin ve sistematik olarak otellerde barındırılması uygulaması geçtiğimiz perşembe günü kesinleşen bir emirle yasadışı kabul edildi. Emir, Aralık 2021'den bu yana bu uygulamanın "yetkilerinin uygun sınırlarını aştığını" belirtiyor.

Otellere yerleştirilen çocuklardan bazıları 12 yaşındaydı ve birçoğu küçük teknelerle Manş Denizi boyunca travmatik yolculuklardan sonra İngiltere'ye yeni gelmişti.

Çocukların otellere yerleştirildiği ve bazılarının daha sonra kaybolduğu, birçoğunun İngiltere'ye geldikten sonraki 72 saat içinde kaybolduğu, bazılarının da insan tacirlerinin eline düştüğü bu yıl Ocak ayında Observer'da çıkan bir haberle ortaya çıkmıştı.

İngiltere’de Haziran 2021'den bu yana 440 çocuk sığınma evlerinde kayboldu. Parlamentoda yer alan partiler arası komite yakın tarihli bir oturumunda, kaybolan çocuklardan 132'sinin bulunamadığını ve bunların 103'ünün şu anda 18 yaşına girdiğini açıkladı.

Perşembe günkü mahkeme kararı, Home Office’i bu başarısızlıktan kısmen sorumlu tuttu; çünkü Home Office’in otellerin kullanımı ortadan kaldırmak için çocuk grubunun sorumluluğunu farklı yerel makamlar arasında adil bir şekilde paylaştırması gerekiyordu.

Home Office, 18 Kasım'dan bu yana otellerde çocuk ağırlamıyor ve daha önce bu çocuk grubunu barındırmak için kullandığı yedi otelden altısını kullanmayı bıraktı. Kent'te hala açık olan bir otel var, ancak İçişleri Bakanlığı bunu 31 Ocak 2024'e kadar kapatmayı planladığını söylüyor.

Karara göre, oteller içişleri bakanı tarafından "gerçek acil durumlarda" çok kısa süreler dışında bu çocukları barındırmak için kullanamayacaklar.

 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan