latest

Gik-Der'den hükümetin Ruanda kararına tepki: “Bu insanlık suçuna ortak olmayacağız!"

23 Nisan 2024

/ by Bisikletli Gazete

Göçmen İşçiler Kültür Derneği'nin (GİK-DER) Hükümetin Ruanda tasarısını meclisten geçirmesine ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde: 



Muhafazakar Parti hükümetinin 2 yıldır yasalaştırmaya çalıştığı “Ruanda Tasarısı” dün Meclis’ten geçti. İnsan haklarını hiçe sayan, ulusal ve uluslarası mahkemelerce ‘kabul edilemez” bulunan bu yasanın uygulanmasına izin vermeyeceğiz!

 Irkçı, ayrımcı uygulamaları her geçen yıl daha da tırmandıran Muhafazakar Parti hükümetinin göçmenlere dönük saldırılarına bir yenisi daha eklendi. Genel seçim yaklaşırken mülteci düşmanlığı yaparak kaybettiği oyları geri kazanmaya çalışan hükümet, İngiltere’ye yapılacak mültecilik başvurularında istenen koşulları ve başvuru ücretlerini karşılanamaz hale getirdi. Ardından iki yıldır tartışılan Ruanda Planı makyajdan öteye gitmeyen bir iki değişiklikle dün yeniden Parlamento’ya getirildi. Parlamento’da sert tartışmalara neden olan tasarı bugün sabaha karşı onaylandı. Plan, Kral 3. Charles'ın imzasından sonra yasalaşacak.

Plan yasalaşırsa, hükümetin deyimiyle ülkeye yasadışı yollardan giren hiçbir göçmen İngiltere’de barındırılmayacak. Mülteciler önce gözaltı merkezlerinde tutulacak, ardından Ruanda’ya gönderilecek. Mültecilerin göçmenlik başvuruları kendileri Ruanda'dayken değerlendirilecek, sonuç olumlu olsa dahi bu kişiler bir daha İngiltere'ye giremeyecek. Başvurusu başarılı olanlara mülteci statüsü verildikten sonra Ruanda'da kalmalarına izin verilebilecek. Yani aslında göçmenler Ruanda’ya göç edecek.

Üstelik Ruanda, Sunak’ın iddia ettiği gibi göçmenler için güvenli bir ülke olmaktan çok uzak. 2013-2018 yılları arasında İsrail’in kendilerine gönderdiği sığınmacıların bir kısmından haber alınamadığı, bir kısmının başka ülkelere gönderildiği belgelenen Ruanda, mahkeme kararları ile imzaladığı anlaşmalara uymadığı tescil edilmiş bir ülkedir. Bir göçmenin dahi Ruanda’ya gönderilmesi kabul edilemez. Göçmenlerin başka bir ülkeye sınır dışı edilmesi o ülkelerde kötü muamele, işkence ve hak ihlallerine uğrama riskini artıracak, uzun mücadeleler sonucu kazanılmış uluslararası göçmen haklarını da tehlikeye atacaktır.

Göçmen İşçiler Kültür Derneği olarak bu suça ortak olmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Siyasal sığınma ve mültecilik insan hakkıdır ve savunulmalıdır. Kendi yurtlarından edilen, binlerce kilometre yolu ve bütün zorlukları aşıp güvende yaşamak üzere Britanya’ya ulaşan göçmenleri Afrika’nın Ruanda ülkesine göndermek en hafif deyimle insanlık suçudur. Bu insanlık suçuna ortak olmayacağız!

Her gün sınırlarına daha yüksek duvarlar ören, Avrupa’nın sınırlarını adeta bir kale gibi savunan ve silahlanan, göçmenleri çeşitli çeşitli biçimlerde sınırlarda katleden, geri iten (push-backs) Avrupa devletleri ve Britanya’nın bu uygulaması illegaldir. Botlarla çıktıkları ‘umut yolculuğu’nda hayatlarını kaybeden yüzlerce göçmenin kanı sadece çetelerin elinde değil, yasal yollarla sığınma hakkını neredeyse imkansız hale getiren İngiliz hükümetinin de elindedir.

 Bu insanlık suçuna ortak olma!

Bu uygulamaya sessiz kalarak, hükümetin işlediği suçlara ortak olma. Yasaya karşı oluşturulan dayanışma hareketinin içinde yer al.

Gerici ve Irkçı Mülteci Yasası Derhal Geri Çekilsin!

Sınırdışı Edilmelere Son!

 

 


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan