latest

2022'de rekor seviyeye ulaşan Birleşik Krallık'a net göç, 2023’te % 10 düştü

30 Mayıs 2024

/ by Bisikletli Gazete

Ulusal İstatistik Ofisi’ne (ONS) göre, bir yıl içinde Birleşik Krallık'a gelen ve geri dönen insan sayısı arasındaki fark Aralık 2023 itibariyle 685.000 olarak gerçekleşti. Bu da, 764.000 ile net göçmen sayısının rekor kırdığı 2022 ile kıyaslandığında 2023’te göçmen girişinde % 10 azalma olduğu anlamına geliyor.  

 


ONS, "bunun yeni bir düşüş eğiliminin başlangıcı olup olmadığını söylemek için henüz çok erken" belirtse de Oxford Üniversitesi’nde bulunan The Migration Observatory (Göç Gözlemevi), net göçün "alışılmadık derecede yüksek seviyelerde kaldığını" söyledi.

İngiltere’de 4 Temmuz’da gerçekleştirilecek genel seçimler öncesinde siyasi malzeme yapılmaya çok müsait olan “göçmenler” konusu yeniden tartışılmaya açılacak gibi görünüyor. Nitekim erken genel seçim ilan eden Muhafazakâr hükümetin Başbakanı Rishi Sunak da 4 Temmuz seçimlerinde göçün önemli bir savaş olacağını belirtti.

Net göç, Muhafazakârların daha önce seçim beyannamelerinde toplam sayıları düşürme sözü vermelerine rağmen 2019 seçimlerinden bu yana üç kat daha arttı. Bir başka deyişle Muhafazakârlar Brexit’te halkı yanıltmak için verdikleri sözleri tutmadılar.

İçişleri Bakanı James Cleverly, net göçteki düşüşün yanı sıra vize başvurularının 2024'te şimdiye kadar %25 düşmesinin, Başbakan Sunak'ın planının işe yaradığını gösterdiğini, ancak "yapılacak daha çok şey olduğunu" söyledi.

İçişleri Bakanlığı, net göç rakamlarının "Aralık ayında açıklanan ve halihazırda etkili olmaya başlayan göçü önlemeye ilişkin alınan yeni kurallarla ilişkisi olmadığını" söyledi. Geçen ay yürürlüğe giren bu kurallar, vasıflı denizaşırı göçmenler için gereken asgari yıllık gelir limitinin artırılmasını içeriyordu.

Zorlaştırılan göçmen yasaları nedeniyle, Cleverly, geçen Aralık ayında 2023'te Birleşik Krallık'a gelmeye uygun olan 300.000 kişinin gelecekte artık gelemeyeceğini ifade etmişti.

Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, son rakamların "Rishi Sunak ve partisinin son seçimlerde bunu düşürme sözü vermesinden bu yana net göçün üç kattan fazla artması nedeniyle Muhafazakar Parti'nin göç konusundaki kaosunu ve başarısızlığını" gösterdiğini söyledi.

Öte yandan, ONS rakamları, Ukrayna ve Hong Kong gibi ülkelerden insanî nedenlerle İngiltere'ye gelen insan sayısının geçen yıl 100.000'den fazla düştüğünü gösteriyor. Veriler, 2023'te yaklaşık 1,22 milyon kişinin Birleşik Krallık'a geldiğini ve yaklaşık 532.000 kişinin muhtemelen ayrıldığını gösteriyor.

Geçen yıl işle ilgili nedenlerle İngiltere'ye gelen her 10 kişiden dördünden fazlası, en yaygın olarak sağlık ve sosyal bakım sektöründe olmak üzere Hindistan veya Nijerya'dan geldi.

 

Kaynak: BBC

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan