latest

GİK-DER’de hükümetin Ruanda planı konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı

13 Mayıs 2024

/ by Bisikletli Gazete

Ruanda Yasası nedeniyle çok sayıda ilticacı geri gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya. Göçmen karşıtı bu yasaya karşı hem fiili hem de yasal mücadele yürüten Göçmen İşçiler Kültür Derneği cumartesi günü bu konuda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

 


Hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı gündemdeki yerini koruyor. Yasa gündeme geldiğinden bu yana mücadele yürüten, GIK-DER tasarının yasalaşmasının ardından hem bilgilendirme hem de fiili müdahale çalışmaları yürütüyor Sınır dışı edilmeleri engellemek, dayanışmayı büyütmek amacıyla grup kurarak alanda öncü bir çalışma yürüten GIK-DER bu konuda yasal danışmanın katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.



DAHA ÖNCE ENGELLEDİK, YİNE ENGELLEYEBİLİRİZ

Dernek binasında düzenlenen toplantıda GIK-DER adına konuşan İbrahim Avcıl, yasa ve çalışmalar hakkında genel bilgilendirme yaptı. Avcıl, “2022 yılında bu konu tartışmaya açıldığında hem sendikalar hem de kitle örgütleri olarak buna karşı çıktık. Dernek olarak açlık grevinden, göçmenlerin tutulduğu merkezlerin önünde eylem yapmaya dek farklı şekillerde mücadele yürüttük” dedi.

İngiliz insan hakkı örgütleri ve sendikaların yürüttüğü mücadeleleri anımsatan Avcıl, AİHM kararı ile durdurulan uçuşlara noktayı İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin koyduğunu anımsattı. Göçmen karşıtlığından başka elinde bir şey kalmayan hükümetin göstermelik birkaç değişiklikle tasarıyı yasalaştırdığını belirten Avcıl, “Tasarının yasalaşması uygulamayı durdurmayacağımız anlamına gelmez. Daha önce engelledik, yine engelleyebiliriz” dedi.

İngiltere’deki göçmen ve insan hakkı savunucusu örgütlerin göçmenlerin taşındığı otobüslerin önüne yatarak, adreslerden yapılmak istenen göz altıları fiilen engelleyerek mücadele ettiğini belirten Avcıl, “Bu yasaya karşı arkadaşımızın gözaltına alınması önlemek için mücadele etmek gerekiyor. Bunu ancak birlikte yapabiliriz” diye konuştu. Care4Calais ve diğer kurumların kurduğu yardım hatları hakkında bilgilendirme yapan Avcıl, “29 Haziran’da ulusal çapta eylem gerçekleşecek, eyleme buradaki arkadaşların katılımı önemli. Mücadele dışında başka bir seçenek yok. Yasaya karşı mücadele edilmeseydi, bugüne kadar tüm ilticacıları gönderirlerdi” dedi.


YANLIŞ BİLGİLERE İTİBAR ETMEYİN

Yasal danışman Fero Fırat ise Ruanda Tasarısı’na gelinen süreci anlattı. “Göçmenlere saldırmak son on yılların bütün iktidarlarının politikası oldu” diyen Fırat, AİHM ve Yüksek Mahkeme kararlarına rağmen uygulamaya geçildiğini anımsatarak yasa uyarınca 1 Ocak 2022’den sonra ‘tehlikeli yollardan’ İngiltere’ye gelenlerin Ruanda’ya gönderilmek istendiğini belirtti.

“Size İçişleri Bakanlığı tarafından konu hakkında verilen belgeleri kesinlikle imzalamayın” diyen Fırat, bir akraba yanında kalınıyorsa o kişinin bilgilerinin saklanması, herhangi bir gözaltı durumuna karşı kefil olabilecek kişilerin ayarlanması ve doğrulanmamış içeriklere karşı ihtiyatlı olunması uyarısında bulundu.

GIK-DER’e yürüttüğü çalışma için teşekkür eden Fero Fırat, yasaya karşı birleşik mücadelenin önemine dikkat çekerek, tüm kurumların yasaya karşı aktif çalışma yürütmesi gerektiğini vurguladı. 



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Tüm hakları saklıdır
Tasarım by Orbay Soydan